Hatırlarsanız geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanan karar neticesinde gazete ve dergilerin elektronik ortamda satışı, elektronik gazete ve dergi okuyucu, tablet ve benzerlerinin teslimindeki KDV oranı yüzde 1’den yüzde 18’e yükselmişti.

Yine aynı kararname çerçevesinde elektronik kitap (e-kitap) ve benzeri yayınların elektronik ortamda satışı, elektronik kitap okuyucu, tablet ve benzerleri teslimindeki KDV oranı ise yüzde 8’den yüzde 18’e yükseldi.

E-Kitap büyük potansiyel vaat ediyor

Türkiye Yayıncılar Birliği bu kararın ardından bir bildiri yayımlayarak geçtiğimiz yıllarda yapılan (
1 Aralık 2013) KDV indirimin büyük faydalarını hatırlattılar. 2013’te yapılan değişiklikte oranlarının yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmesi sektör açısından olumlu bir gelişmeydi. O dönem gündemde olan FATİH projesi gibi projeler başta olmak üzere dijital yayıncılık alanında önemli bir teşvik rolü oynamıştı.

Şu an için E-kitabın birçok alanda yapılan ciroya katkılı çok yüksek olmasa da, akademik alanlar başta olmak üzere, yine birçok alanda büyük potansiyel vaat ediyor.

Sonuçta e-kitap, elektronik veritabanları ve uzaktan eğitim portalları ülkemizde çok geniş bir kitlenin uygun bir fiyatla, çok geniş bir kitap çeşidine, istediği zamanda ve ülkenin her yerinden ulaşabilmesi için önemli bir fırsat yaratıyor. KDV oranlarının yeniden eski haline getirilmesini isteyen Türkiye Yayıncılar Birliği, böylece E-kitap kültürünün çok daha hızlı bir şekilde yayınlaşacağını ifade ediyor.

Çünkü son aylarda kağıt ve baskı fiyatlarındaki artış nedeniyle, yayıncılar yayın programlarını revize ederek, kitapların bir kısmını e-kitap olarak satışa sunmayı ve bu maliyet artışını bu şekilde hafifletmeyi düşünüyor.

“KDV’nin kitap yayıncıları üzerinde finansman yükü oluşturmayan bir yapıya dönüştürülmesi, işlem maliyetlerinin azaltılması, sağlanan istisna ve indirimlerle daha fazla kitabın basılmasının ve erişime sunulmasının teşvik edilmesi, yayıncılık sektöründe işletmelerin gelişen teknolojiye yatırım yapabilmesinin özendirilmesi ve böylece ülkemiz kültür endüstrisinin ve ekonominin kalkınmasına, okuma kültürünün yaygınlaşmasına katkı sağlanması hedefimiz olmalıdır.” açıklamasında bulunan Türkiye Yayıncılar Birliği’nin resmi açıklaması Maliye Bakanlığı‘na destek çağrısında bulunuyor.