Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Yazılımda En Güçlü Ülkeler Arasına Girebiliriz

Ana sayfa /

Ağustos ayında Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Tayfun Acarer’le bir araya gelen ve yazılım sektörünün durumunu, sorunlarını ve potansiyelini Ulaştırma Bakanlığı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkililerine aktaran YASAD (Yazılım Sanayicileri Derneği), Türkiye’de yazılımın önemini vurgulamaya ve bu konuya dikkatleri çekmeye devam ediyor.

Bu amaçla yazılımın “ekonominin yeni kalkınma gücü” olarak nitelendiği ve yazılımla kalkınan ülkelerden örneklerin verilerek yazılım sektörünün Türkiye için öneminin aktarıldığı yeni bir rapor hazırladı.

Raporda yazılım sektörünün istihdam yarattığına, diğer sektörlere verimlilik ve katma değer sağladığına, ekonominin tüm kollarını etkilediğine ve ticari ve sosyal yaşamın vazgeçilmez unsurları olan birçok aracın ve işlemin etkin, verimli, karşılıklı etkileşim halinde yürütülmesini sağladığına dikkat çekilerek Türkiye’de yazılım sektörüne yatırım yapılmasının çok büyük avantajlar getireceği ve Türkiye’nin dünya yazılım pazarında çok önemli bir oyuncu potansiyeli taşıdığı belirtildi.

Reklam
Reklam

Türkiye yazılımda en güçlü ülkeler arasına girebilir.

 

Raporda Avrupa Birliği’nde 2006 ila 2011 yılları arasında bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründeki yıllık ortalama büyüme endeksinin % 6 olması beklenirken, yazılım sektöründeki büyüme endeksinin mensup olduğu bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründen daha fazla olarak yıllık % 6,9 olarak gerçekleşmesinin beklendiğine değiniliyor ve OECD ülkelerinde yazılım ürünleri ihracatının 2006 yılı sonunda yıllık 19 milyar dolar olarak gerçekleşirken yazılımla ilgili servislere ilişkin ihracat rakamının 2006 yılı sonunda yıllık 86 milyar dolara yükseldiği bilgisi veriliyor.

Yazılım sektöründe insan gücünün çalışma hayatına katılımı
Rapora göre 2007 yılı sonu verileri itibariyle Avrupa Birliği bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründeki iş gücünün % 55’i yazılım sektöründe istihdam ediliyor. Yazılım sektöründe istihdam edilen kişilerin sayısı Avrupa Birliği’nde 4,3. milyon kişi olmakla birlikte bu sayı her yıl % 5 artıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde ise yazılım sektöründe istihdam edilen kişi sayısı 1,7 milyon, Ayrıca istihdam edilen kişi başına en fazla gelir getiren sektör olma özelliği taşıyor.

Yazılım üretimi konusunda başarı öyküsü haline gelmiş Hindistan’da yazılım sektörüne yönelik girişimlerin başladığı yıllar olan 80’li yılların ikinci yarısında yazılım sektöründeki iş gücü 2000’li yılların başında yaklaşık 48 kat artarak 284.000 kişiye ulaşmıştır.

Yazılım sektörünün hızlı bir gelişme gösterdiği 2000’li yıllarda ise yazılım sektöründeki istihdam ortalama yıllık % 40 artarak 2004 yılında 850.000 kişiye ulaşmıştır. İrlanda’da 1986’da işsizlik oranı % 17 iken yazılım sektöründe yaşanan atılım işsizlik oranını 2001’de % 4,3’e düşürmüştür.

Katma değer yaratan teknoloji
Raporda OECD ülkeleri içerisinde bilgi ve iletişim teknolojileri kullanımında diğer sektörlere en fazla katma değer yaratan teknolojinin “yazılım” teknolojisi olduğu da belirtiliyor. Yazılımın tüm sektörler içerisinde ülke ekonomisi için yarattığı katma değer, tek başına OECD ortalamasında % 1,5 ila % 3 arasında değişiyor. Yazılım sektörü Ar-Ge faaliyetlerine en çok katkı sağlayan sektörlerden biridir. Avrupa Komisyonu kapsamında yapılan bir araştırmaya göre yazılım sektörü 22 sektör içinde Ar-Ge faaliyetlerine en çok kaynak ayıran 5. sektör olarak belirlenmiştir.

:: Ülkemizin, yazılım konusunda güçlü ülkeler arasına girebilecek güçte olduğunu düşünüyor musunuz?

 

 

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam