Çin aşısında endişelendiren haberler

37

Yerli aşı çalışmaları bir yandan devam ederken dünyanın gözü kulağı geliştirilen diğer aşılarda. Türkiye, hem Çin’den 50 milyon doz aşı sipariş etti hem de Pfizer ile BioNTech’in geliştirdiği aşı için devrede. Türkiye’de de testleri yapılan ve Aralık ayında kullanılmaya başlanacak Çin aşı ile ilgili ortaya çıkan haberler ise endişelere neden oldu.

COVID-19 aşısı oldular, COVID-19’a yakalandılar!

‘SinoVac’ neden soru
işaretlerine neden oluyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca son yaptığı açıklamada Aralık ayında Çin aşısının (KoronaVac) öncelikli olarak belli yaş ve risk gruplarına göre kullanılacağını paylaştı.

Çin aşısının 3. faz denemeleri tamamlanmadan ülkede kullanımına başlanması, sağlık otoriteleri tarafından endişe verici olarak nitelendiriliyor.

Time’a konuşan Sydney Üniversitesi‘nden küresel sağlık güvenliği uzmanı Doç. Adam Kamradt-Scott “Bu çılgınlık. Geçmişte henüz onaylanmamış aşıların klinik deneylerde zararlı ve uzun vadeli yan etkileri olduğu örnekler gördük” diyerek endişelerini paylaşırken, test aşamasıyla ilgili de kaygılar bulunuyor. Aşı Çin’de son onayı almadan 1 milyon kişiye yapılmış durumda.

Test aşamasında olan ve onay almayan Çin aşısını, ülkede isteyen herkes yaptırabiliyor. İki dozu için 394 yuan (470 TL) ödeyen Çinli vatandaşların, aşı yaptırmak için WeChat üzerinden kayıt olmaları gerekiyor.

Üretim tekniği eski

Öncelikle KoronaVac eski bir yöntem olan inaktif virüs tekniğine göre üretiliyor. Burada, enfekte etme özelliğini yitirmiş olan virüs vücuda verilerek, vücudun hastalığa bağışıklık kazanması hedefleniyor.

Alternatif aşılar Moderna ve BioNTech ise yeni bir yöntem olan mRNA tekniğiyle üretiliyor. Bu aşılar kolaylıkla yüksek sayılarda üretilebilirken CoronaVac’ın üretimi için tavuk yumurtası gerekiyor.

Koronavirüs aşısının fiyatı belli oldu

Brezilya deneyleri durdurdu

Eylül ayında Nature dergisinde yayınlanan bir makalede, aşının ilk iki faz testlerinde deneklerin yüzde 90’ından fazlasında antikor oluştuğu bilgisi paylaşılmıştı. Ancak Brezilya’daki aşı deneyleri, aşı yapılan bir kişinin ölmesi üzerine Kasım başında durdurulmuş, bu ölümün aşıyla bir bağlantısının olmadığının anlaşılması üzerine deneylere devam edilmişti.

Türkiye’nin de 50 milyon doz aldığı SinoVac‘ın ülkemizdeki 3. faz denemelerindeki sonuçlarıyla ilgili henüz bilgi paylaşımı yapılmadı. Bu nedenle kamuoyunda Aralık ayında kullaımına başlanacak aşı için soru işaretleri de var.

Aşı 11 Aralık’ta sağlık çalışanlarına uygulanmaya başlanacak.

Avantajı dağıtım zinciri

BBC’nin haberine göre, üretim açısından diğer aşılara göre dezavantajı bulunan Çin aşısının, depolama ve nakliye açısından önemli artıları var. SinoVac araştırmacısı Gang Zeng, aşının 2-8 derece arasında üç yıla kadar saklanabilme ihtimalinin bulunduğunu söylüyor.

Bu durum özellikle soğuk zincir veya altyapısı iyi olmayan ülkelerde önemli bir avantaj.

BioNTech/Pfizer aşısının ise -70 derecede saklanması gerekiyor. Aşı beş gün boyunca normal buzdolabı sıcaklığında dayanıyor. Moderna aşısının ise -20 derecede altı aya kadar saklanabileceği, normal buzdolabı sıcaklığında ise 30 güne kadar dayanabileceği belirtiliyor.

Bakan Koca, COVID-19 aşısı için tarihi açıkladı!

Mehmet Ceyhan: Faz-2 yeterli değil

Çin aşısı ile ilgili soru işaretlerine Prof Dr. Mehmet Ceyhan da dikkat çekti. Ceyhan’a göre tüm aşıların 3. faz deneyleri ile ilgili veriler açıklansa da bunlar henüz bilimsel bir veriye dönüşmedi. Ceylan “Çin aşısının etkinliği ile ilgili açıkçası çok bir veri yok. Henüz Türkiye’deki çalışmaların hiçbiri tam anlamıyla neticelenmiş değil. O yüzden elimizde bu aşının etkin olduğuna dair sadece faz 2 çalışmaları var. Onlar da birkaç yüz kişiye yapılır ve sadece bir fikir verir. Esas yüz binlerce insan üzerinde yürütülen faz-3 çalışmaları önemlidir” diyor.

Ceylan aşının ne kadar bağışıklık sağladığına ilişkin faz-1 ve faz-2 deneylerinde ortaya çıkan verilerin yeterli olmadığına dikkat çekerek faz-3 çalışmaları tamamlandığında bunun anlaşılabileceğine dikkat çekti. Bu durum da 11 Aralık’ta başlayacak aşılama için bir soru işareti olarak karşımıza çıkıyor.

 

37 YORUMLAR

  1. 1 milyon kişide denenmiş aşı sizde neden tedirginlik yarattı! Yoksa denek olamadığınız için mi üzüldünüz? İlacı 1 milyon vatandaşına uygulayan Çin, kendi toprağında pandemiyi durdurdu, sizi tedirgin eden bu mu yoksa? Ben hala neden tedirgin olduğunu anlayamadım!!! Yoksa ülkenin 1/10’u ölmeyecek diye mi tedirgin oldunuz acaba🤔

    • Gelişmişlik seviyeniz orta çağ düzeylerinde, o test aşaması tamamlanmamış aşının 10 sene sonra beyin kanamasını riskini %90 artırdığı ortaya çıksa mesela test bitince, aşı mı olmak istersiniz yoksa hastalığı geçirmek mi?

    • Çin nerde kendi ülkesinde virüsü durdurmuş! Ne saçmalıyorsun sen neye göre Çin in vürüsü durduğunu Çin sahte komünist kaynaklarından mı söylüyorsun.

  2. Virüse yakalanankarın yüzde 97.5 i kurtulmuş. Aşının biri yüzde 95 başka biri yüzde 90 koruma sağlıyormuş. Hiç vurulmasan yüzde 97.5 . Hangisi kârlı. Hiç vurulma daha iyi.

  3. Aşı olmak corona olmaktan daha iyi bi yol ortada bi sorun olsa sağlık bakanlığı 50 milyon doz için anlaşma yapmazdı değil mi benim korkum 10 ay boyunca maske takmayan cahil ordusu ile uğraşıldı şimdi ben aşı olmam diyenler ile uğraşacağız bu kafayla ilerleyemeyiz biz

    • Aşıyı yaptırmak isteyen yaptirir da maşallah burda da baya bir gönüllü var buyursunlar yaptirsinlar ölmez kalmaz iseniz bizde düşünürüz dünyada kaç ülke acaba çin aşısını talep etti bir bakın ona göre konuşuruz

  4. Çin sahtekar bir devlet, tam diktatör sistem mevcut, bilgiler doğru verilmez. Aşılar ilk saglikcilara yapılacak fazla sürmez ülkedeki tüm sağlıkçılar ölür… Çin projesi

  5. Aşısına güvenilecek en son ülke Çin şu anda. Ama bizim gibi üçüncü sınıf ülkeler, Çin in aşısı için anlaşma yapmış bile. Pek güven vermiyor.!

  6. Haberin içeriğini baştan sona okudum. Kaygı yaratacak tek bir cümle göremedim. Bu korona ve aşı muhabbetinde tamamen bir algı operasyonu döndürülüyor, SDN de buna alet oluyor. Yakıştıramadım.

  7. Anlamayanlar için birde ben yazayım ( Adamlar diyorki henüz 3’üncü faz testleri tamamlanmamıştı ) yani mealii aşı sonrası ne olacagın belli değil.

  8. 35 yaşında günlük spor yapan sağlıklı bir birey iken coronaya yakalanan 5 gün oksijen desteği ile 13 gün hastanede yatan, 19. gün ancak kendine gelen ve 2 ay geçmesine karşın hala akciğeri düzelmeyen kan değerleri düzelmeyen, kalp ritimleri bozulan biri olarak söylüyorum % 50 koruyuculuğu olsa bile aşı olunması gerekli aşı sayesinde en azından hafif atlatan gruba dahil olunur .

  9. çin aşısına güvenmek hiç akıllıca değil. adamlarda milyar nüfus var. ölüm sayısı 3-5 bin…palavra sıkıyorlar. ayriyetten aşı da olmayı düşünmüyorum.

  10. Bahsi geçen mevzu; haberlerde de çıktı gündemi takip edenler bilir, salgının ilk zamanlarında, bundan 1 yıl önceki salgını gizleme hadiseleriyle ilgili bir rapor sızdırılmış. Bu haberin aşı ile yakından uzaktan alakası yok ve konunun aşıla bağlanması bence ard niyetli. Çin ile ilgili bir çok şey güven vermiyor olabilir ama 1 milyon kişiye uygulandığı haberde geçiyor, faz 3 dediğin 30-40 bin kişiye uygulanıyor. Bu da nisbi bir çelişki. Sadece Çin aşısının yapılacak olması, diğer aşılardan bahsedilmemesi ise hükümetin eksikliği. Son tahlilde batı aşıları daha çok güven veriyor çünkü Çin gibi kapalı ülkeler değil.

  11. Çin verilerine güvenmiyorum. Şahsa hiç güvenmiyorum. Ölüm sayılarını halka az gösteren S.B. Koca’ya da güvenmiyorum. S.B. aldığı aşıya da katmerli bir güvensizlik oluştu. Aşı oldum yakalanmam Psikolojisi Savaşı adına aşı diye SU almış olabilirler.

  12. Bazı Prof. Hocalarımız kanal kanal gezip şu eksik vs… konuşacağı zamanı… Aşı çalışmalarına yardım etmeye ayırsa daha faydalı olmaz mı.?

  13. en güvenli aşı türü inaktif olanıdır, yani virüsü öldürüp vücuda vermek. O nedenle çin aşısı daha güvenlidir. Sağlık bakanlığı açıkladı zaten faz 3 bittikten ve bizim kontrollerden sonra aşılama yapılacak….

  14. Prof. Dr. OKTAY SİNANOĞLU: (2015’te Hamza Yardımcıoğlu ile röportajında) “Birkaç akraba şirketin; para, enerji, sağlık (ilaç, aşı) yanında ‘gıda’yı da kontrol ettiğini, -tohumların, hayvanların, insanların genlerinin değiştirilerek- dünya nüfusunun %20’lere indirilmesi için ilaç ve aşıların birer araç olduğunu, ülkelere/hükümetlere bunun için baskılar yapıldığını…” ifade etmişti…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version