Türkiye’nin yerli ve milli işletim sistemi: GİBUX

231

Türkiye, dijital dönüşüm sürecinde önemli adımlar atmaya devam ediyor. Bu adımlardan biri de Gelir İdaresi Başkanlığı’nın öncülüğünde geliştirilen ve başarıya ulaşan yerli ve milli işletim sistemi GİBUX. Açık kaynak kod tabanına sahip olan sistem, vergi sisteminin ihtiyaçlarına özel olarak geliştirildi. İşte detaylar…

Türkiye’nin yerli işletim sistemi GİBUX hakkında her şey!

2023 yılında 64 bit versiyonuna geçiş yaparak güncellenen GİBUX, ülke genelinde 1078 farklı lokasyonda, yaklaşık 41 bin masa üstü bilgisayarda aktif olarak kullanılıyor. Bu durum tek başına GİBUX’un sadece bir işletim sistemi olmanın ötesinde, Türkiye’nin dijital altyapısını güçlendiren bir araç olduğunu da gösteriyor. Ayrıca bilgi güvenliği, bakım ve destek gibi kritik süreçlerde sağladığı avantajlarla, devletin dijital dönüşümüne katkı sağladığını da söyleyelim.

https://twitter.com/mcaka_17/status/1760958526451495023?s=20

GİBUX, yalnızca teknik özellikleriyle değil, aynı zamanda ekonomik faydalarıyla da dikkat çekiyor. Her yıl lisans maliyetlerinden yaklaşık 50 milyon TL tasarruf edilmesini sağlayarak, milli ekonomiye önemli bir katkı sağlıyor.

GİB Teknoloji ise GİBUX ile sınırlı kalmayıp, açık kaynak kod tabanlı yazılımlar geliştirmeye ve ülkeye değer katmaya odaklanmış durumda. Zira 300’den fazla çalışanıyla, teknoloji ve inovasyon alanında sürekli kendini güncelleyen bir ekip yapısına sahip.

GİB Teknoloji tarafından sağlanan teknik eğitimler, çalışanların niteliklerini artırdığı gibi onların günümüzün hızla değişen teknoloji dünyasına adapte olmalarını da sağlıyor. Angular, Kafka, PostgreSQL, Temel JAVA, React, Selenium, Spring Boot Developer ve Spring Boot Fundamentals gibi alanlarda verilen eğitimler, ekip üyelerinin uzmanlık alanlarını genişleterek sektördeki yeni trendlere şimdiden hazırlıyor.

231 YORUMLAR

  1. Geçmişteki ilk işletim sistemimiz olan PARDUS gibi olmasın. Harikalar yaratan PARDUS, TUBİTAK başkanının değişimi ile tasfiye edilmişti. Her ne kadar şuanda bağımsız geliştiriciler tarafından ayakta tutulmaya çalışılsa da güzel işletim sistemini bilgisiz yöneticiler tarafından çöpe atılmıştı.

  2. kişisel kullanım için 5 para etmez fakat devlet daireleri için çok iyi. virüs girmez, ücretli değil, kullanımı basit. Zaten bunu da kullanamıyorsan bilgisayar kullanma.

  3. Bir zamanlar Pardus vardı sahip cikilsaydi şimdi kendi işletim sistemimiz ilerlemiş ve gelişmiş olarak bize yeterdi.
    Hikaye boş zirvala kaç kişi bunu alır kullanır

    • Bunu sen ve ben kullanalım diye değil adamlar tamamen kendi kurumsal ihtiyaçları doğrultusunda geliştirmiş. Üstelik Pardus dediğiniz şu an debian tabanlı, orijinal olan Pardus PisiLinux olarak geliştirilmeye devam ediyor. Muhtemelen bu yorumu yaptığınızı düşününce bundan da bilginiz olduğunu varsayıyorum. 🙂

  4. Aşırı saçma , gidip PARDUS gibi muazzam bir projeyi durdurup akıllı seccadeye yatırım yaptıktan sonra asıl PARDUS ekibinin işlerini ellerinden alıp ; ülkenin en değerli projesini yok ettiler. Şimdi başına dandik bi ekip koydular, o da olmadı bir de GİBUX u deniyolar 😂 İsim de gayet açıklıyor projenin ne halt olduğunu

    • Pardus düşünce olarak baştan yanlış yola çıkmış bir proje. Özgün ve kendi tabanında olması ilk etapta bize çok hitap etti ve kullanıcı bunu sevdi. Ama kendi tabanında olması herşeyin çok yüksek bir işgücü bilhassa angarya iş yükü doğurması anlamına gelir. En baştan şimdiki gibi debian tabanlı olması gerekirdi. Kendi tabanında bir dağıtım geliştirici takımın enerjisini emen bir parazit gibidir. Burada seccade bilmem ne saçmalıkları üretmenize gerek yok. Kimi namaz kılar sistem geliştirir, kimi başka bir görüşe sahiptir çalışır. Yapıcı düşünmeyi öğrenemedik. Her hareketimiz birbirimize saldırganlık toplum olarak

  5. Bir de ptt messengee vardı yeeli ve milli whatsapp, binali yıldırım tanıtmıştı da kopya yazılım çıkmıştı. Sahiden noldu yerli messenger

    • Caner Beğ var ve aslında olması gerekiyor. Lâkin bizim dilimizde farklı kullanılıyor. Gırtlaktan kalın sesli “Ha, Hı, Ho, Hu” kullanması gerekir. Sağolsunlar Anadolu, Kafkasya ve Orta Asya Türkçesinde var olan yaşayan sesi yok saydılar. X tamgasının yanında “W” (kalın V) ve “Q” tamgaları eklenmelidir. Mesela Q ile bir örnek; Balîk = denizde yaşayan canlı / Balıq (Türkçe)=Şehir (Arapça) demektir.

  6. Vallahi karnıma ağrılar girdi gülmekten. Al oradan biraz Linux üstüne java’da bir saatte bu sistemi yaz sonra yerli milli gazel oku.
    Beni güldürdünüz Allah’da sizi güldürsün güldürükçüler…

    • Gibus sadece GİB nin ihtiyaçlarını görmesi için özel olarak geliştirilmiş yazılım.dışarıya satışı ve kullanımı olmayan bir çok yönlü yazılım. Pardus ise normal bir işletim sistemi. Kullanımı serbest. Kurarke sıkıntılı fakat çok güzel zengin içerikli yazılım.windows un karşıladığı tüm özellikleri verebiliyor.Alışması ilave kodlar bilinmediği için başlarda biraz kullanımı zor ama kaliteli. Windows u kullanan bunu kullanmaz Windows kullanımı kolay.ama sıkıntıları ve riski çok.

    • Pardus da Bi halta yaramazdı bu da yaramaz. Linux masaüstünde öldü. Microsoft ve Apple ile devletler Bi araya gelse rekabet edemez. Devlet dairelerinde kullanılacak diyenlerin de aklı yok. Açık kaynaklı her sistem istenildiği anda kevgire çevrilebilir. Bitmedi bu linuxçuların ıslak rüyaları.

    • 300 çalışan 30 binden desek ki yazılımcı bunlar 40 50 den aşağı almaz ek bir görevleri yok ise, ayda 9 milyon, 12 ayda 108 milyon yapar, lisanstan 50 milyon kar nasıl oluyor 🙂

      Ha dese ki biz bunları geliştirmek adına inovasyon üretiyoruz bu işe yatırım yapıyoruz. Amacımız tamamen bağımsız olmak, o zaman helali hoş olsun. Ama boş iş gibi duruyor.

  7. Ah bide adıda yerli olup x kullanılmasıydı, linux taban diye x koymaya gerekmi var, pardusu debian taban yapip bitirdiler buda baslamadan bitti bence

    • hiçbiri ilk veya tek deği ilk once Turkuaz vardı sonra Gelecek. Geleceğin fikirleri ile parduş yapıldı milyar desteğe ve imkana rağmen olmadı cunku kopya idi.

  8. Valla, Pardus’da harika falan diyorlardı. Ama ben kullanmak için kurduğumda bir sürü sorunla karşılaştım, örneğin interneti görmüyordu. O yüzden gidip kan kablosu takıp bir sürü paket yüklemek zorunda kaldım. Ama öyle hemen karar vermemek lazım tabii, inşallah güzel bir şey çıkar.

    • pardush u ikinci işletim sistemi olarak kullanıyorum ve gayet te güzel gibux u bunlar uydurmuş olmalı her platforma göre pardush un adında değişiklik var

  9. Öve öve bitirilmeyen pardusa ne oldu güzelim sistem yok oldu, bari bütün devlet dairelerinde kullanılsında veri güvenliği konusunda içimiz rahat olsun.

  10. SERDAR ORTAÇ SENİ ÇOK SEVİYORUM ÇOK SOHBET İSTİYORUM SERDAR ORTAÇ KONUŞMA İSTİYORUM SERDAR ORTAÇ ÖZLEDİM SERDAR ORTAÇ SOHBET İSTİYORUM SERDAR ORTAÇ KONUŞMA İSTİYORUM

  11. Linux çekirdekli bir işletim sistemine tema yapıp bir kaç uygulama yazıp yerli ve milli işletim sistemi diyorlar ya çok komiğime gidiyor. Linux tabanlı diyorum ama pardus bile linux çekirdeği değil debian işletim sisteminin makyajlanmış haliydi. Bu Gibux ta mutlaka ubuntu, debian gibi bir sistemin üzerine yapılmıştır. Yakında çıkar kokusu.Zaten sıfırdan Bir işletim sistemi yazmak 5-10 kişiyle olacak iş değil… Bıraksınlar bu yerli ve milli ayaklarını artık…
    Shiftdelete ve alt kuruluşları sizde milletle artık kafa bulmayın 😁🤣🤣🤣

  12. PARDUS İŞLETİM SİSTEMİ DERHAL TOZLU RAFLARDAN İNDİRİN…. O PROJE 15 KİŞİYLE KURULDU. DIŞ VE IÇ GÜÇLER PROJEYI SEKTEYE UĞRATTI. DERHAL PARDUS AYAGA KALDIRILMALI… DEVLET DAİRELERİNDE? ZORUNLU OLMALI, BILGI GÜVENLİĞİ SAGLANMALI…

  13. Pardus feto sızması olabileceği düşüncesi ile Sırfırdan program yazılmak istenmiş sanırsam. Kimliklerdeki çipler de iptal edilip yeni çip ve yazılım ile üretildi.

  14. Pardusu çöp yapmaya çalışanlar hesapta yerli ve milli sisteme geçiyor. Nesi yerli acaba? Pekçok şeyi kopyalayan yerli personeller kastedildiyse tamam. Son günlerde test uçuşuna başlayan yerli ve milli uçağımız var ya, hani motoru General Electric, bilmemnesi hangi ülkeden getirilen yerli ve milli. Hah işte aynı onun gibi olmuş. Gerçi yerli ve milli vatandaşta kalmadı ülkede. Aklı olan çoktan yurtdışında, Suriyeli, Afgan, Rus, Moldov, Ukraynalı, vs vs vs desen 10-15 milyonla yoldaki her 5-6 kişiden biri TC kimlikli yabancı… Artık gerisini yazamayacağım, okuyanların moralini bozmak istemiyorum iyice…

  15. Türkler Max türk derim ben.
    Dandik bir ai yaptılar nasıl oluyorsa Chatgpt ye rakipmiş be.
    Max Google asistan seviyesi ai.
    Şimdide linux çakması merdiven altı bir işletim sistemi mi?

  16. Bizzat kullanıyorum. Tamamen ihtiyaç odaklı. Ne eksik, ne fazla.
    Pardus olsaydı diyen arkadaşlar; altyapı aynı. Belki Pardusun ekibindekiler yaptı.

  17. Bir yerden başlamak lazım dilerim teknik destek güçlüdür,malum Türkiye den bir şey alıp değiştirmek zulüm oluyor bazen,bende alacağım yerli olsun bizim olsun

  18. Devlet dairelerinin yerli bir sistem kullanmayı şart, hatta önemli firmalarda kullanmalı. Savaş veya ticari ve askeri casusluk konularında çok sıkıntı çekeriz.

  19. Yerli diyorsun,milli diyorsun,Türk diyorsun…adı GİBUX.Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu?Bak yerli uçağın adına KAAN ne güzel işte.Böyle isimler koyun.Koy sende işletim sisteminin adını ALP diye.EMİR diye.

  20. Bir arkadas savas ucagi uretebiliyorsak isletim sistemi uretiriz demis bak bakalim dunyada kac tane isletim sistemi var. Kabaca windows ve unix linux ailesi var. Adam o kadahil ki macos demis. Macos isletim sistemi sayilmaz cunku linux o da.

  21. Elle tutulur tek yani sağlayacağı tasarruf, bunu da geliştiren ekibe de bir kuruş para vermeyip herhangi bir linux dağıtımı kullanarak daha da verimli hale getirebilirler.

  22. Ülkemiz için gurur verici bir gelişme. Öncelikle resmi kurumların kullanımına sunulması gerek. Kullanılan yazılımların entegre edilmesi gerek tabi. Ne diyim başarılar.

  23. 2023 yılında 64bit e geçen bir işletim sistemi ise: Bravo. Bir de bunu güncelleme ile yapıyorsa: Gerçekten tebrikler.
    Fazla sürmez.
    Gibux olmadı yapamadık derler çok yakında

    • Olmadı mı? Gelir idaresine bağlı tüm vergi dairelerinde belki 8-10 yıldır kullanılan yazılım bu. Kendim kullanıyorum ordan biliyorum. Gayet de stabil ve kullanıcı dostu bir arayüze sahip. Yorumların tamamı çamur at izi kalsın şeklinde. Gerçekten bu millet hiç birşeyi hak etmiyor. Takdir edip destek olacağınız yerde Microsofta vermeye devam edin “gönlünüzü”.

  24. AKP hükümeti kısa zamanda büyük bir başarıya ulaşan gerçek ve tek yerli ve milli işletim sistemimiz Pardus’u neden pasifize etti? Çünkü Erdoğan hazretleri geleceğe dönük ne varsa kendi adıyla anılsın istiyor; işte böyle büyük bir hırs onunki.

  25. Gib kendine özel sistem hazırlamış, güvenliği üst düzeyde yapabilirler se çokta iyi olur, yalnız shiftdelete reklam yapmaya çalışmak yerine haber gibi metin yazsa daha anlaşılır olacağından belki şu saçma yorumlar biraz azalır.

  26. Kardeş varsıyıllan tarayıcı chrome olmasa daha iyi olur sanki bide pardus gibi olmaz inlallah günlük kullanıma uygun olur.

  27. Burada yorum yapanlar sistemi kullanmadıkları ve öncesi ile sonrasını bilmedikleri için maalesef olumsuz yorumlar yapmışlar ama sistemi kullanan, öncesi ce sonrasını bilen biri olarak gayet başarılı olduğunu söyleyebilirim.

  28. Değerlendirmelerde genel olarka Pardus’tan bahsediliyor. Ben de yıllar önce kullandım ve projenin lağvedilmesine sinirlendim ama Gelir İdaresi Başkanlığı TÜBİTAK’ın insafını bekleyip bunu yapmasaydı daha mı iyi olurdu sizce?

  29. Burada yorum yapanlar sistemi kullanmadıkları ve öncesi ile sonrasını bilmedikleri için maalesef olumsuz yorumlar yapmışlar ama sistemi kullanan, öncesi ce sonrasını bilen biri olarak gayet başarılı olduğunu söyleyebilirim.

  30. ya abi sonuna kadar destekliyorum ama yerli ve milli diyorsunuz ondan sonra sonuna X koyuyorsunuz. bizim alfabemizde X var mi? adam gibi bir isim koysanıza ya

  31. Güvenmiyorum. Bunu evlere sokup casus yazılım olarak kullanmayacaklarının garantisi yok. Bizi bu güvensizliğe itenlere yazıklar olsun. Memleketi insanları ne hale getirdiniz.

  32. Bu sistemler hepsi Linux üzerinde geliştirilen açık kaynaklar. Yine bir Linux tabanlı kıyak geçme hikayesi. Pardus da öyleydi. Yaptık diyenlerin gezdikleri masseratileri yanlarına kar kaldı. Hatta CB nın pragmatist yaklaşımı ile yazıcıya birşey gönder bakalım demesi ile patlayan trajedi ile sonlandığını hatırlatmak lazım. Diğer yandan zaten hayır bir iş yerine vergi dairesinde kullanılmasına da hiç şaşırmadım (bu ülkede vergi garibandan alınır). Sanırım bu defa katmerlisi hem yapana hem yaptırana daha nasıl yarar diye düşünmüşler. Yarasın yiyenlere

  33. Arkadaşlar hep beraber destek vermeliyiz böyle milli olanlara. Ülkemizin gelişmesi bakımından bence önemli bir konu… Altta art niyet yoksa yine birileri sadece kendi cebini düşünmüyorsa milli olmamız lazım her anlamda…

  34. Herşeye yerli ve milli demek tam bir aymazlıktır. Sıfırdan linux çekirdeği yazdılar herhalde.

    41bin masaüstüde kurulu demek. Ya bazı kurumlar zorla kurdu ya da yalan bilgi. X ile biten yerli ve milli işletim sistemi helal olsun.

    Pardus varken yeni yeni proje yapmak da ne bilim. Yeni bir para aktarma yöntemi mi var ?

  35. Zamanında unix çekirdeği üzerinden belirli bir konuma kadar gelmiş olan gerçekten işletim sistemi projelerine destek verilmiş olsaydı bu durumda olmazdık. 5 yaşındaki çocuk bile araştırma yaparak 1 haftada herhangi bir linux dağıtımına tema giydirebilir. Şimdi anca yerli milli diyerek milli duyguları sömürmek dışında bir halt yapılamıyor. Devlet bütçesinden para aklamak için işletim sistemi yapıyoruz diyerek paraları cukkalıyorlar :))

  36. Maliyenin kendi kullanım için geliştirmiş olduğu linux tabanlı bir sistem son kullanıcılar için pek bir faydalı olacağını düşünmüyorum bunun yerine pardusun şu anki sürümü çok daha kullanışlı ve stabil Windows ile karşılaştırınca Pardus da birçok işlem farklı olsa da kullandıkca sevecegınıze emınım.

  37. Gayet başarılı. Devlet daireleri için yerinde bir işletim sistemi. En azından devlet dairelerimiz billgates tarafından değil devlet tarafından izlenir.

  38. Ah ah Selçuk Çengelköy de oturuyorum bir Selçuk bayraktar la karşı karşıya gelemedim çok kızgınım ona ilk defa 8-10 sene bekledim yerli telefonu cikmayica gittim x telefon aldım.oysaki herkeze diyordum yaparsa bu işi selcuk yapar gerekirse kendini kitler odaya o da olmazsa mühendislerle ama olmadı neyse gün doğmadan neler doğar.insallah bir gün rastlasiriz kendisiyle☺️❣️

  39. Yorum yapan arkadaşların çoğu bu işletim sisteminin kurumsal olduğunu anlamamış. Vergi dairelerinde kullanılan 41.000 masaüstü bilgisayarda çalışan işletim sistemi tıkır tıkır çalışıyor. Windowstan daha hızlı.

  40. Eğer linux tabanlıysa olmaz o iş Windows gibi özgün olması gerekiyor yoksa birkaç tane daha linux tabanlı işletim sistemimiz var

  41. İsmini bile yerli bir isim koymaktan aciz bir işletim sistemini ben yerli den saymam ve yerli diye dikkate almam. Türkçe olmayan bir isim koy, sonra yerli de..

  42. Ne zaman yapıldıda hemen piyasaya sürüldü,vay be…adı yabancı kendi yerlimi oluyor anlamadım.
    Bu kadar kolay olsa her ülke kendi işletim sistemini çıkarmazmı?
    Neden herkes Windows kullanıyor yada Kali Linux?
    Ayrıca ne kadar güvenilir.videoda hiçbir bilgi yok.

  43. Okuduğunu anlayamayanlara açıyorum. GİB, gelir idaresi başkanlığı & UX = arabirim demek. Birleşimi. Yani son kullanıcıya değil devlet dairelerinde kullanılmak üzere geliştirilmiş.

  44. Yazılım, bilişim gibi unsurlarda daha da iyi olmalıyız. İHA ‘larımızı eşsiz kılan kaportası değil, yazılımıdır. Geleceğin tüm ihtiyaçlarında elektro mekanik ötesinde yazılım önemli olacaktır. Örneğin yapay zeka bir yazılım üstünlüğüdür. En kısa zamanda gelişmiş chip teknolojisine yatırım yapmalıyız.

    • Linux açık kaynak kodlu olduğu için , üstüne yazarak senin olur, türk firması yazarsa türk işletim sistemi olur, burada espiri kodların açık olması, zaten linux un bir sahibi yok, kod yazabilen kendi işletim sistemini inşaa edebilir.

  45. Bilinmeyenleri paylaşmanız çok güzel mesela böyle bir şey olduğunu bilmiyordum. Umarım en kısa zamanda diğer kamu kurum ve kuruluşlarında da aktif olarak kullanmaya başlarız. Rusya’da gözlemlenen bu işletim sistemi bağımsızlığı ülkemize de ciddi katma değer katabilir.

  46. Abicim 50 milyon tl tasarruf diyorsunuz 300 den fazla calisan demissiniz ama 300 kisi calissa ki bunlar 50.000tl maas alsa ki 50.000 tl su an icin hic bir sey degil bir developer icin yilda 180 milyon tl maas odemesi demek yani 130 milyon lira yine zarardayiz. Keske yapmasalardi daha iyidi gibi bir olaya gelmis bu resmen. Yani aklimizla dalga geciyorsunuz resmen. İsletim sistemi gelistirmeyefe gerek yok hali hazirda ubuntu, debian gibi zaten ucretsiz isledim sistemleri ve ofis programlari vsr linux tarafinda ha birilerini yalandan ise alip para vericez dedilerse onuda bilemem… Bir kere pardus denendi yemedi iste oyle 300 500 kisiyle olacak isler degil bu isler bir masaustune theme giydirmekle isletim sistemi yazilmiyor

    • Devlet dairelerinin windowstan kurtulması gerekir, Alman merkez bankası da linux kullanıyor, açık kaynak kodlu olduğu için güvenliği daha yüksek, tutmama diye bir şey yok, Pardusun tutmaması veya linuxun yaygınlaşmamasi tamamen oyun endüstrisinde kaynaklı başka sebebp yok, geri kalan her hizmet linuxta bedava, devlet dairelerinde şöyle bir şey yok arada oyun da oynarım , haliyle doğru adım atılmış, sadece lisans değil güvenlikte paha biçilemez

    • Bu mantıkla geçmişte uçak ve silah sanayimiz de baltaladı ve abd ve avrupanın kucağına oturduk adamlar bize ambargo koyarak askeri kapasitemizi baltaladılar. Verdiğin para bugün de yarın da maliyet değildir.

    • Linux türevi bir işletim sistemi olduğu için x var, Azeri Türkçesinde de x kullanılır buna takılmayın, linux çekirdeğe herkes yazarak kendi işletim sistemini yaratabilir bu milli oluşa engel değildir,

    • Linux işletim sisteminin makyajşı hali gibi duruyor. Gelir bakanının böyle bir işe karışması ayrı bi saçmalık olmuş. Bir de paradus o kadar abartıldı başta ödül bile aldı şimdi böyle bir sistemin çıkıp paradusun unutturulmaya çalışılması ayrı bi ikoniklik paradus’a daga da yatırım yapılabilirmiş bu sisteme harcanacak para ile öbür nokta ise sistem çok eski duruyor hemde çok eski yeni nesil sistemlere benzetilip makyaj yapılsaydı daha da çok tutardı bu sistem

  47. Gibux Linux altyapısı olan Parduş gibi milli olan Antep çakması pioneri yada tofaşın doğanın yıllarca yerli diye kakalamaları kadar milli

  48. Gelir idaresi başkanlığı ne alaka hocam. TÜBİTAK bünyesinde geliştirilen milli işletim sistemi bile tutmadı. Bu işleri şaka zannediyorlar galiba. Neyse size haber olsun işte.

    • Burada belli bir amaca hizmet etmek için işletim sistemi oluşturuldu, tutmama gibi bir kaygı yok, Pardus un tutmaması oyun endüstrisinde kaynaklı, devlet dairesinde oyun oynanmayacak…..

  49. Ne kadar ezik varmış. Tek yapabildikleri karşı konumlanmak. İyi de olsa kötü de olsa hiç çalışmasa da bişeyler yapan insanların emeklerine çamur atmayın.

  50. tamam yerli ve milli ama windows, macOS ya da linux’tan farkı ne zaten anladığım kadarıyla bu linux çekirdeğini kullanıyor ama inovasyon yok bişey yok sadece yerli ve milli bize inovasyon lazım sadece yerli ve milli olması yetmez

    • Alakası yok, ios başka Windows başka,ikisi ezeli rakip, Apple yıllardır var Windows doğmadan önce MS dos vardı apple rakip, Apple in Mac çıktı, sonra rakip olarak Windows çıktı, Mac windowsu mahkemeye verdi taklit etti diye, ikisi ayrı kulvarda gidiyor. Windows u ayakta tutan oyun yazarları,yoksa çoktan linux onu yerdi

  51. Linux u al giydir devam. Ama buda birşeydir lisans maliyetinden kurtulmak önemli bir konu. Tum kurumlar için ortak bir acik kaynak ortak bir sistem olmalı. Zamanında denendi ve windows o sene bu sene bedava lisans verelim dedi adamlar vazgeçti Windows bırakmaktan ticari kaygılar ve el altı meseleleri işte

  52. Devlet kurumlarında kullanılması gereklidir. Hatta yazılım geliştiricileri için devlet destekli kullanım teşvik edilebilir. Hatta bir çok şirket ile çalışılıp daha farklı sürümleri sunulabilir. Çıkarmak da yetmiyor tanıtım ve destek gerekli.

  53. Tasarruf edecegimizden emin misiniz? Türkiye de TÜBİTAK ve BT firmaları varken GIB bunun altından kalkabilecegini mi düşünüyorsunuz? Tubitak bunyesinde Pardus gibi epey destek alan proje bile diğer Linux dagitimlarini yakalayamamisken GIB mi yakalayacak? Ayrıca Pardus varken Gibux ‘a ne gerek vardı? Belli ki devletin malı deniz yemeyen keriz!

  54. Gib bunca şeyi yaparken basit bir sistem olan e-arşiv görüntüleme olayını bir an önce çözerse biz mali müşavirleri büyük bir yükten kurtarmış olacaktır. Zira her ay bu faturalara ulaşmaya çalışmaktan gına geldi…

  55. Ha pardus , ha gibux, ikisinde de elbette bir emek vardır ama çekirdeği bize ait değil padusu soranlara gelsin Çomar aldı götürdü, satamadı getirdi 🙂

  56. Geçmiste tübitak tarafından gelistirilen ama rantı yiyilemediği için basarısiz olduğu dönemin başbakanı tarafindan açıklanan pardus vardi o bundan daha az emekle mi geliştirilmisti ?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version