Reklam

Türkiye’nin yerli silah teknolojileri!

112
Reklam

Yerli Silahlar: Cirit Füzesi

TSK‘nın en çok kullandığı füzelerden biri olan Cirit füzesi, Roketsan tarafından geliştirilmiştir. 8 kilometrelik menzile sahip, lazer güdümlü, 70 mm’lik füzenin ağırlığı yaklaşık olarak 14 kilogramdır.

T-129 Atak, AH-1P Cobra ve AH-1W Super Cobra saldırı helikopterleri için geliştirilen ve dünyanın ilk lazer güdümlü helikopter füzesi olan Cirit, Eurocopter tarafından Eurocopter EC635 helikopterinin donatılması için de kullanılmaktadır.

Reklam

Helikopterler dışında insansız hava araçları (ANKA), kara araçları ve hafif saldırı uçaklarına da kolaylıkla monte edilebilen Cirit füzeleri 2010’dan bu yana TSK‘nın envanter listesinde bulunmakta ve ismini geleneksel Türk oyunu Cirit‘ten almaktadır.

Hafif zırhlı hedeflere karşı yüksek doğrulukta çalışan Cirit, dumanı azaltılmış yakıtlı ve duyarsız mühimmat özelliğine sahip roket motoru ile üç etkiye aynı anda sahip çok amaçlı harp başlığı ve elektro mekanik kontrol tahrik sistemlerine sahiptir.

Yerli Silahlar: UMTAS Füzesi

Roketsan tarafından 2010 yılında üretimine geçilen UMTAS, ATAK helikopterleriyle birlikte ortaya çıkan güdümlü füze ihtiyacını karşılamak için geliştirilmeye başlandı.

15-07/28/umtas-fuzesi.jpg

Ateşle ve unut sisteminin kullanıldığı ( füzenin fırlatıldıktan sonra operatör desteği olmadan hedefi vurması anlamına geliyor. Füzenin ateşlenmeden önce hedefe kilitlenmesi ve hedefin bilgilerini kendi belleğine kayıt etmesiyle başlar. )

Füze ateşlendikten sonra operatör müdahalesine gerek olmadan kilitlendiği hedefi, hedef hareket halinde olsa bile rahatlıkla vurabilir. ) UMTAS füzeleri kızıl ötesi pasif güdümleme teknolojisiyle öne çıkmaktadır.

Şu anda T-129 ATAK ve ANKA-B hava araçlarında UMTAS füzeleri kullanılmaktadır. UMTAS füzelerinin tüm hakları Türkiye’de olup, tüm hava koşullarında sorunsuz çalışabilen bu füzeler bazı ülkelere ihraç edilmektedir.

112 Yorum

  1. Malesef bir eksikte burada Avionik sistemler Türk – İtalyan olsa da motor Rolls Royce ve Honeywell markadır. Honeywell ile yapılna sözleşmede ABD yasaları gereği bulunan zorunlu şartlardan biri de bu silahın ABD senatosundan izin alınmaksızın 3. ülkelere satılamayacağıdır.

  2. Cahilliğin lüzumu yok, yerli silah dediğiniz şey akp ile falan ortaya çıkmadı projeleri çok öncesinde hazırdı ihaleye çıkması bunlara kaldı 5 sene önce hazır dedikleri mehmetçik piyade tüfeğini kullanan kaç birlik var ? madem bu kadar yerli silah yapıyoruz kanatlandık uçuyoruz nerede bu fabrikalar arkadaşım ? bakmayın bu sitenin akp goygoyculuğuna, ne kadar tarafsız olduklarını görmek için sağ tarafta reklamını yaptıkları haber sitesinin akp havuzunun bir parçası olmasından anlayabilirsiniz. bu yorumun yayımlanma olasılığı havuz medyasında akp muhalefeti yapılma olasılığı ile aynı.

    • Ya sizin bu zihniyeti bi bizim memlekete vermisler neden yillarca gelisemedigimizin kaniti. Gelisemeyiz tabi su kafa ulkeyi yonetmis dusunsenize. Japonya ya nukleer bize bunlari attilar gittiler. !

  3. bir kerede şu hükümeti takdir edin bee…
    yiğidi öldür hakkını yeme demişler, dostta güven, düşmana …..
    saygılar.

  4. Bu konuya gonul vermis arkadaslarin sevecegi videolarda mevcuttur.
    n
    nrnrn
    n
    nrnrn
    n
    n– – – Mesaj Guncellendi – – –
    n
    n

    rn
    rn
    rn

    rn rn

    rn ExCeLLeNT Nickli Uyeden Alintirn rn

    rn

    Su f35 mevzulari noldu?

    rn rn

    rn

    rn

    F-35 cehpesinde yasanan aksakliklar dan dolayi proje teslimati tum ulkeler adina uzadi. Turkiye’nin de Ingiltere ile beraber kaynak kodlara tam erisim ve yerli silahlarinda montaji konusunda da bir alasmazlik yasaniyor hala.
    n
    nBu yuzden son alinan icra kararina hore ilk etapta Turkiye F35A modelinden 2 adet alacak 2018 teslim tarihi (Guya teslim ederlerse tabi.).
    n
    nBakalim hep beraber gorecegiz.

  5. Basta siyasi irade olmak uzere, dik duran, azmeden, calisan, ter doken herkesin alnindan opmek lazim. Lafla peynir gemisi yurumuyor.

  6. Fırsat verdikten sonra sözde milli silahlar yapılır. Hiç düşündünüz mü bu ülkenin yararına iş yapanların neden iktidarda kalamadıklarını. Ya darbeyle yada başka şekilde indirildiler. Bu adam 13 yıldır kesintisiz iktidar. Acaba neden? BOP'a yardımcı olduğu için mi? Bunu ben söylemiyorum kendi bizzat BOP'un eş başkanıyız dedi. Gözünüzü açın, oynanan oyunları görüb. Suriye'den sonra İran, İran'dan sonra Türkiye var. Geç olmadab gerekenin yapılması lazım.

  7. Bunların dışında Kirpi, Ural gibi askeri araçlarımız ve MPT-76, UTS-15 gibi yerli üretim silahlarımız da var.

  8. Fol yok yumurta yoktu son 3-5 gündür ardı ardına olaylar patlak verdi düzmece işlerden bir vazgeçmediler bu coğrafyada önce Amerika sonra onun maşaları kendi çıkarları doğrultusunda!

  9. Ülkemizde askerliğini yeni yapmış binlerce gencimiz var sorun çevrenize kaçı bu silahları gördü diye. Malesef üretim konusunda yıllar önce başlayan çalışmalardan hiçbir nihai sonuç çıkmıyor. Bu çalışmaları akp ile falan ilgisi de yok zaten yapılan arge çalışmaları var ama een basitinden bir g3 piyade tüfeği bugün alman bir firmanın silahıdır ve yıllardır ülkemizin kendini savunacağı bir piyade tüfeği bile yoktur olan tasarımlardan da vaz geçilmiş herşey ortada bırakılmıştır oysaki hepimiz ülkemizde birçok tüfek üreticisi firma olduğunu bilir.

    • Atak helikopteri gördüm Bingöl 49. Motorize Piyade görev komutanliginda, Kirpiyi gördüm ve bindim Bingöl-Elaziğ faaliyetlerinde, yerli korvetleri ege ye dogru bakarsan yine hep gorursun, mpt 76 yi gördüm, bayraktar siha yi gordum, ejder yalcin zirhli personel tasiyiciyi gordum efsanedir. Ee biz goruyoruz da sizdeki nasil bi goz kardesim goremiyorsunuz hic birseyi ?

  10. Akparti'ye her fırsatta iftira atan gezici, ulusalcı, chpli, mhpli, hdpli, olanlar bu haberle gurur duymasın. onlar gitsin sözcü okusun

  11. Boşuna yemeyin birbirinizi adamlar yapmış. Bahane aramayın. Öyle ya da böyle yapmış. Tamamı yerli olan da var bi kısmı yerli olanda. Ama yapmış. Kafanıza kazınsın adamlar yapmış. Anladnız mı? Yapmış.

  12. Ne kadar çok boþ insan var memlekette her þeyden önce okumayý öðrenmek lazým, okumadan araþtýrmadan yok o þunu yapmýþtýr bu bunu yapmamýþtýr yazmak kolay klavyeden, biraz araþtýrýnca kimlerin hangi teknolojiyi üretip uretmedigini anlamak çok zor olmasa gerek!!! Daha çok yerli üretim ÝSTÝYORUZ

  13. ETO bitmis.Hala anlamadiniz mi:D
    Gecmisinizi unutmayin.Biz dünyanin zirvesindeydik.Insallah yakinda yine olacagiz.Icimizde Avrupa kültürüyle yetismis,batinin herseyi en iyi bizim ise onlarin seviyesine asla ulasamacagimiza inanan bir kesim var.Bir de eger calisirsak onlardan cok kisa sürede daha iyi olacagimiza inanan bir kesim var.Toplumu bölmenin ayristirmanin manasi yok.Kim yapmissa ellerine emeklerine saglik.Bu arada "FIRTINA OBÜSLERi" fransiz zihniyetine kapak olsun.Lütfen bu yorumu yayinlayin."

  14. Ya adamlar Tahran'dan roket fırlatsa İstanbul'u Berlin'i vuracak kapasiteye sahip. Biz bu coğrafya da İstanbul'dan atsak Kocaeliye kadar anca giden roketler ile memleketi savunuyoruz. Acaiplik var bu işte…

  15. Akil bedava da alan yok memlekette. Bahsi gecen projelerin neredeyse tamami akp oncesi donemde yapimina/hazirliklarina baslanmis. Kaldi ki bunun hukumetlerle bir alakasi da yok. Orta ve uzun vadede ordunun ihtiyaclari kapsaminda gelistirilen projeleri herhangi bir hukumet veya partiyle iliskilendirmek tam anlamiyle aptallik. Bunun aksini iddia edenler teknoloji haberlerini ayfon android telefonlar icin takip eden ve aldigi asgari ucretin 2 katini fiyata telefon falan alanlardir. Baska bir izahi yok bence.

    • Projeler baslamis degil ihtiyaclar belirlenmis tabi baslayanlar da vardi ama bu 3/1 bile degil. Bu hukumetten once de kimse projeleri baslatip bitirmeye cesaret edemiyordu. Sezarin hakkini Sezara vereceksin yoksa siz bu kafayla daha cok araba yapip benzin koymayi unutursunuz. Unuttururlar 😉

  16. valla helal olsun dışarıya bağımlılıgımız kesiliyor kesildikçede dışarı kuduruyor ve iç savaşa sürüklemeye çalışılıyor pkk vs yada gezi olayları gibi şeylerle yani dışarının oyunları hep bunlar büyümemizi istemiyor….

  17. Ben atom bombası tadında ama nükleer artık bırakmayan sadece yok eden,canlı kalanlara ileride zarar vermeyen bir silah istiyorum.Çok mu şey istiyorum

  18. araba, uçak ve işlemci de yaparsak hepimiz zengin oluruz. yabancılara sattığımız organik yiyecekler, en güzel tatil yerlerini artık bizim olur.

  19. Bu akepeliler olup bitenin farkında değil mi, oslo, dolmabahçe görüşmesi yaptılar çözüm süreci dediler olaylar şimdi bu noktaya kadar geldi, dışarının oyunları ise bunlar o zaman sende adamsan gelme bu oyunlara

  20. GPS sistemi, Amrikanın sistemidir, istediği zaman kapatır veya istediği yermiş gibi gösterebilir. Elinde isterse atom bombası olsun, kontrolü amerikada olan bir silah yerli değildir.

  21. Lan hepiniz gelmişsiniz eleştirip duruyorsunuz. Ülkemiz kendi şeyini kendi üretmeye çalışıyor siz destek yerine köstek oluyorsunuz. Ama sizin gibilerle bu ülke ilerlemez zaten. Başkasına vatan haini deyip durursunuz. Adam olun da destek verin.

  22. 2002 yılına kadar neyimiz milli vardı (1) mili piyangomuz (2) milli takımımız(3) milli eğitimimiz (4 ) milli savunmamız vardı fakat en basiti kullandığımız dabanca bile gavur malıydı cumhuriyetimiz kurulalı kaç yıl olmuş tarih 2002- 79 – 79 yılda ne yapılmış ne ile övünecez anca kardeşi kardeşe vurdurarak yok alevi yok kürt yok sünni yok sağ sol davaları darbeler le geçti yıllarımız işte bu ülkemizi yöneten siyasetçilerin marifetleri ağızları açılsa Atatürkçülükten bahsederler bu mu Atatürkçülük sayın cumhur başkanımız iktidara geldi her şeyimizi kendimiz üretmeye başladık çok şükür iyi de olsa kötüde olsa her şey tecrübe edilerek yapılır önemli olan yapmaya başlamak ( bayo)

  23. Yorumların hepsine baktım. İçimizde bu kadar hain varken dışarıyla niye savaşalım? Bunlar yarın savaş çıksa arkadan vurur.

  24. Nükleer füzeler yapmalıyız hemde radara yakalanmayan tahrip gücü bitirici. Tankla topla bu işler olmaz devir teknoloji devri savaş zamanın da. Devreye girecek sayısız dev füzeler hemde kıtalar arası kıçımı vuracak füzeler olmasın ülkeme güven verecek hava savunma sistemleri binlerce olaca üçbeştaneyle bu işler olmaz bu ülkenin başında olsaydım neler yapardım neler

  25. yinede umut verici ama yetmez.hehe hehe çevremiz kurtlar sofrası olmuşken son teknoloji nükleer başlık seri üretimine gecersek işte ozaman kimse bilegimizi bükemez diyorum

  26. nasıl bi beyniniz var nasıl çalışıyor anlamadım arkadaş nükleer silah yapsa türkiye internette nükleer silahmı yaptım diyecek her yaptığı silahı internette mi paylaşacak şimdi burdaki kuşlar hanginiz internette benim evimde 100 milyar var diye yazıp paylaşıyorsunuz mal olmayın TSK tüm silahlarını internete yazacak kadar saf değildir zannetmiyorum sadece bizim gerizekalılar öle zannediyor ikinci konu arge çalışması yapmak proje üretmek değil hayata geçirmek önemli olan gap ın projeside demirelin ama hayata geçiren özal

  27. hürkuş ile ilgili bir bilgiyi düzeltmek isterim ki şu anda uçan hürkuş a versiyonu dijital değil analog göstergelidir. hürkuş b versiyonu tamamen (neredeyse) dijital göstergeli olacak olup c versiyonu ise kendiliginden (a versiyonu gibi sonradan silahlandirilmadan) silahli versiyon olmasi planlanmaktadır.

  28. Maaşallah insallah savas ucaamizda havalarda olur yakin zamanda. Bunlar kardeslerimizin calismalariyla oldu arkadaslar. Kimse sunun bunun demesin. Saadece su var eger devlet yatirim yaparsa bu millet imkazisi basarabilir.

    • tam olarak nesine çıldıralım. bize tank üretebilecek, telefon televizyon, uçak üretebilecek olan bir ülkeyi kurtarıp bıraktığı içinmi çıldıralım ?

  29. MPT-76 yerine herhangibir ar-15 de aynı işi yapardı ki 7.62 mühimmatı okadar iyi bir mühimmat da değil.
    ben şahsen MPT-76 ile HK417 arasında bir fark görmüyorum.

    • Bilip bilmeyen konuşuyor işte. MPT-76 diğerleri gibi değil klasmanında dünyanın en iyisi neden dersek natonun tüm testlerinden başarıyla geçen ilk ve tek piyade tüfeği çünkü. Bu da piyade silahları arasında bunu en iyisi yapar. Hkler çok sık arıza çıkarttığı için asklerimizce kullanılması bile minimuma düşürüldü.

  30. Şu anda burada yazdığın silahların ve mühimmatları 4 kati daha fazla bak ürün 60 i geciyor sanırım

  31. nükleer silah yapmalıyız mutlaka inşallah allah devletimizi milletimizi ordumuzu korusun düşmanlara karşı müzaffer etsin

  32. ŞU YORUMLARI OKUYORUM DA BİZE DÜŞMAN LAZIM DEĞİL İÇİMİZDE FAZLASIYLA VAR YAZIK BU ÜLKENİN İNSANLARINA YAZIK

  33. Ülkemizde hainden düşmandan bol ne var, İstanbul’un başına getirdikleri adama baksan yeter, bir inat uğruna gemileri yaktı nankörler. Nasıl ki havalimanı gibi büyük yatırımlar bu nankörleri rahatsız ediyorsa TSK’nın gücüde aynı şekilde rahatsız ediyor. Kimlerle ittifak içinde olduklarının kendileri farkında ama Reis düşmanlığı işte, Allah kimsenin başına vermesin çok bir durum : ) ALLAH TÜRK’Ü KORUSUN VE YÜCELTSİN – ALLAH ASKERİMİZİN AYAĞINA TAŞ DEĞDİRMESİN

    Amin.

  34. Bir CHP’li olarak, bu yapılanları masraf ve rantcilik olarak görüyorum, çünkü ABD ile dost kalmamız bize dövizde düşüş aynı zamanda silah ihtiyacımızı ABD den karşılaşmamızı sağlar bu sayede ayakta kalabiliriz…

  35. sadece kaporta bize ait 🙂 motorları ve elektronik parçaları ithal.
    Allah aşkına samanı, buğdayı, kuru bakliyatı, eti dışarıdan alan, kendi üretemeyen ülkenin, silah üretiyoruz demesine inanacak saf arkadaş var mı burada….

  36. Hem silah üretmeyelim zaten hazır var alalım diyen hem de bu ülkede üretim yok diyen çok zeki bir muhalif grup var.

  37. bunlar bize bi nebze yetecektir diğer ülkelerde daha etkili silah sistemleri daha cok çalışıp daha çok üretmeliyiz

  38. Ben bütün bunları doğru olduğunu düşünmüyordum halada pek inanasım yok desem yalan olmaz nedeni bu güne kadar söylevlerin hep düzmece olduğunu Türkiye’de yaşanan adaletsizlik acımasızlık bizi yönetenlerin bulundukları mevkileri unutup onlara yakışmayan beyanları hareketleri ve asılsız iftiralarını görünce ve ülkedeki soygunları hortumları hep milletten alıp kendi milletini ikinci sınıf insan muamelesi yapılması bizim askerimiz şehit olurken Suriyelilere sunulan inisiyatifler hatta Erdoğan’ın Suriyeliler benim için Türklerden daha değerlidir demesi mensubu olduğu halkı inkar etmesi onu bu makama getirenleri aşağılaması bütün bunlar silah açısından gelişiyoruz işte bu silahları yapıyoruz diyerek gerçek samimiyetlerine inanamıyorum hele Türkiye’nin geldiği bu günkü noktada fuhuş pahalılık kendi kızına tecavüz küçük çocuklara tecavüz ve istismar kadınlara cinsel saldırılar ve mahkemelerin bunlara kayıtsız kalması hatta salıvermesi sizce ne durumda olduğumuzu anlatmıyor’mu her şeyi eskiyle kıyaslayan sizler acaba ne zaman pembe gözlükleri çıkarıp’ta esas gerçekleri göreceksiniz şu an yapılanlar adeta savaş çığlıkları değilde nedir bir İran’a Pakistan’a kuzey Kore’ye İsrail’e bakın hangisi nükleer silah veya diğer silah üretimini bizim kadar velveleye getirmiş silah fuarları niçindir sen eğer sırrını verirsen güçlü olduğunu’mu sanacaksın düşmanın ki bizde bolca sana karşı sen yaptın diye duracak değil her halde değil’mi saygılar.

  39. Bence hepsi var veya yakın zamanda olacak, Türkiye savunma sanayisinde büyük bir atılım yapıyor, he çeşitli nedenler ile çok geç kalınmış bir atılım.. Ama artık neden önceden yapılmadığı ile değil de, bundan sonra gelişmiş ne yapılabileceği ile ilgilenmek gerekiyor diye düşünüyorum, geçmiş dönemdeki yöneticiler yapmamış belkide yapamamış, ama bu dönemde yapılıyor. Mevcut yönetim ile fikir ayrılığı da yaşasak bazen de eğri oturup doğru konuşmak gerek, kimin ne menfaat sağladığını tartışmak ülkeye bir yarar sağlamaz.

  40. Bizim silah yapmaya ihtiyacınızmı var arabanın birine CHP koy at gitsin o ülkeye birdaha 70 sene iflah olmaz

  41. Teknoloji Dostu nic’i kullanan ücretli maaşlı propagandacı maaşına zammı aldın hırlamışsın sağa sola

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version