Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıkladı: delta varyantı Türkiye’de. Ülkemizde 134 kişide bu varyant tespit edildi. Aşılamaların hız kazanmasıyla Türkiye normalleşme sürecine girdi. Ancak dünya çapında patlak veren varyant, sağlık yetkililerini ve vatandaşları endişelendiriyor. Zira diğer varyantlardan çok daha hızlı yayıldığına dair kanıtlar artıyor. Fahrettin Koca, bu yeni varyantın koronavirüsün diğer mutasyonlarına kıyasla yaklaşık 70 daha hızlı yayıldığını vurguladı. Ama öldürücülüğünün daha az olduğunu belirtti.
Peki, nedir bu delta varyantı?
Delta varyantı en az 80 ülkede görüldü
İlk olarak Hindistan’da kayıtlara geçen delta, Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen birkaç “endişe verici varyantlar”dan biri. Hindistan’ın ardından İngiltere’de de hızla yayıldı. Son olarak Rusya, bu varyantla ciddî mücadele etmek zorunda kalıyor. Daha çok ise Hindistan, İngiltere, Pakistan ve Nepal’de yaygın.
Uzmanlar delta varyantını daha önce B.1.617.2 olarak tanımlıyordu. Delta, virüsün hem orijinal türünden hem de İngiltere’de ilk tanımlanan Alfa varyantından daha kolay yayılıyor. Hatta bilim insanları şimdiye kadarki en bulaşıcı varyant olduğunu düşünüyor. Oranlar değişse de deltanın alphadan yüzde 50 daha bulaşıcı olduğunu ifade ettiler.
Üstelik söz konusu varyanta ilişkin kanıtlar varyantın antikorlardan kaçabildiği yönünde. Bu kulağa korkunç geliyor! Ayrıca varyant belirli monoklonal antikor tedavilerini daha az etkili hale getirebilir.
Bununla da sınırlı kalmayan deltanın daha ciddi hastalıklara neden olabileceğine dair görüşler var. Örneğin, yakın tarihli bir İskoçya araştırması, delta varyantı ile enfekte olan kişilerin hastaneye kaldırılma olasılığının alpha ile enfekte olanlara göre kabaca iki kat daha fazla olduğunu gösterdi. Ancak bilim insanları, belirsizliklerin devam ettiğini söyledi.
Yakın tarihli bir araştırmaya göre, Pfizer-BioNTech aşısı deltanın neden olduğu semptomatik hastalığa karşı korumada yüzde 88 etkili. Ancak çalışma, tek bir aşı dozunun deltaya karşı sadece yüzde 33 etkili olduğunu gösterdi. Eğer hiç aşı olmadıysanız yüksek risk altındasınız.