Reklam

Türkiye’de Korsan Yazılım Oranı %62

13
Reklam

IDC yaptığı açıklamada ticari yazılımlarda korsan kullanımın bir önceki yıla oranla düşüşe geçtiğini belirtirken, yazılımların totaline bakıldığında korsan kullanımın önceki yılla aynı orana, yüzde 62’ye çıktığını açıkladı. Korsan yazılım kullanımının ev kullanıcıları tarafından daha fazla olduğuna inanılıyor.

IDC tarafından yapılan araştırmaya göre bazı ülkelerdeki korsan yazılım kullanım oranları ise şöyle; Çin yüzde 77; Japonya yüzde 21; Belçika yüzde 24; Fransa yüzde 37; Almanya yüzde 26; Yunanistan yüzde 61; Polonya yüzde 53; Romanya ve Rusya yüzde 63, Suudi Arabistan yüzde 51, İsrail ise yüzde 31.

Reklam

Araştırmada ayrıca bilgisayar kullanıcılarına korsan yazılım kullandıklarını bilip bilmedikleri sorulurken, gelen yanıtlar kullanıcıların yüzde 46’sının bilerek korsan yazılım edindiklerini ortaya koydu.

Araştırmaya göre aktif olarak bilgisayar kullananların sadece yüzde 25’i “yakalanma korkusu” nedeniyle korsan yazılımdan uzak durabileceğini belirtirken, yüzde 45’i başlı başına yazılımın lisanssız olmasının bir uzak durma nedeni olduğunu söyledi.

BSA : Kamu kurumlarından desteklerinin devamını bekliyoruz

2011 yılı boyunca 2010’a göre daha çok sayıda uzlaşma sağlayarak, lisanslı yazılım kullanımını artırma yönünde yasal çaba sürdürdüklerini belirten Sağman: “Lisanssız yazılım, kişilerin çalışma ortamına çeşitli yollardan girebilir. Bunlar arasında kopyalama, internetten indirme, toplu lisansların kötüye kullanılması veya yasal görünen ancak gerçekte yasal olmayan ucuz yazılımlar sayılabilir.”

BSA Türkiye geçtiğimiz yıldan bu yana Polis Teşkilatı ile omuz omuza firmaları bilinçlendirmek üzere önemli çalışmalar yapmakta. Kapı kapı binlerce firmaya gittik, lisanssız yazılımın suç olduğunu ve güvenlik risklerine yol açtığını anlattık. Bu çalışmalarımızı yoğunlaştırarak devam ettireceğiz fakat denetimlerin daha etkin hale getirilmesi gerekiyor.”

“Bu suçu engellemek yönünde kamuoyu bilinci oluşturulması konusunda Emniyet Müdürlüğü’nden destek aldık. Bu desteklerin diğer resmi kurumlar tarafından devam ettirilmesi ülke ekonomisi için büyük önem taşıyor.” dedi.

BSA tarafından global yazılım korsanlığına ilişkin bu yıl dokuzuncusu yapılan araştırma, dünyanın önde gelen bağımsız araştırma şirketlerinden IDC ve Ipsos Public Affairs işbirliği ile yürütülmüştür. Bu yılki çalışmaya dünya bilgisayar pazarının yüzde 82’sini oluşturan 33 ülkeden 15.000 bilgisayar kullanıcısı katılmıştır.

Gizliliği korunacak olan bildirimler www.bsa.org adresinden yapılabiliyor.

13 Yorum

  1. Microsofta, şuna buna elin gavuruna gidecek para milletin cebinde kaldı. O parayla muhtemelen karnını doyurdu vatandaş. Ogrenciyse sinemaya kafeye gitti para yurtta kaldı.

  2. Hiç unutmuyorum işletim sistemini orjinal kullanmaya karar alıp sipariş vermiştim ve bana karşı taraftan ilginç bir cevap geldi.. Ürünü satın alabilmeniz için anakart, işlemci, ram almanız gerekmektedir. Gülermisin ağlarmısın. Daha beter olsunlar…

  3. arkadaşlar ne derseniz diyin korsan ürün kullanmak hırsızlıktır! gelin tövbe edin çıkın bu işten!allah çok merhametlidir! korsan hırsızlıktır bunu iyi bilin!yapmayın böyle müslüman kardeşlerim!

  4. BSA nın kendisi de kaçak durumunda idi bi ara tam tarihi hatırlamasamda 🙂 düşünsenize sizi lisansız ürün kullanmakla suçlayan birim de lisanssız bu ne yaman çelişki 🙂

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version