Türkiye’de otomobil satışları ne durumda? İşte rakamlar

3

Türkiye’deki otomobil satışlarında ve üretimindeki düşüş sürüyor. Otomobil pazarına dair Temmuz ayına ilişkin rapor, otomobil ihracatında ve satışlarındaki düşüşü gözler önüne seriyor. Otomobil ve Hafif Ticari Araç Pazar Değerlendirme Raporu adıyla Otomotiv Distribütörleri Derneği tarafından hazırlanan rapora göre geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre pazarda küçülme var.

Bu duruma ilişkin geçtiğimiz günlerde açıklanan matrah fiyatlarındaki değişiklik, otomobillerdeki satış fiyatlarını olumlu yönde etkiledi. Pek çok otomobil üreticisi, resmi gazetede yayınlanan değişiklikten sonra fiyat tablosunu güncelledi. Buna göre otomobillerde 50 bin TL’ye varan indirimler yapıldı. Ağustos ayı içerisinde yaşanılan fiyat değişikliğinin Ocak-Temmuz aralığındaki kötü giden gidişatı durdurması bekleniyor.

Yerli otomobilin gövdesi ilk kez görüntülendi

10 yıllık Temmuz ayı ortalama satışları küçüldü

Temmuz ayı sonuçlarına göre otomobil ve hafif ticari araçların pazar payı 2020 Temmuz sonuçlarına göre yüzde 45.3 daraldı. Böylelikle bu ay içerisinde toplam 47.849 otomobil satışı gerçekleşti. Buna göre otomobil satışı yüzde 47.7 düşüş ile 36.311 olurken hafif ticari araçlarında satışlar yüzde 35.8 azalarak 11.538 olarak ortaya çıktı.

Avrupa Birliği otomobil

Ayrıca otomobil ve hafif ticari araç pazarı 10 yıllık Temmuz ayı ortalama satışlara göre yüzde 25.2 küçüldü. Satışlara segment bazında baktığımızda ise pazardaki yüzde 85.5’lik oranı A,B ve C segmentleri kapsıyor.

Ek olarak bu raporda C segmenti otomobillerin yüzde 55, B segmenti otomobillerin ise yüzde 29.6 oranında paya sahip olduğunu belirtelim. Öte yandan en çok tercih edilen otomobil tipi yüzde 41 ile Sedan olurken, hatchback yüzde 22.4‘de kaldı. SUV oranı ise yüzde 34.5 olarak açıklandı.

Bu sonuçların yanı sıra Türkiye’deki otomobil severler yakıt konusunda ise benzinli yakıt türünü tercih etmeye devam ediyor. Öte yandan şanzıman tipinde ise otomatiğe olan ilgi ve artış sürüyor.

Resmi gazetede yayınlanan değişikliğe göre 1600 cm3 silindir hacmine kadar, yüzde 45 ÖTV dilimindeki matrah limiti 85 bin TL’den 92 bin TL’ye, matrah limiti 85 bin TL’yi aşıp 130 bin TL’yi geçmeyen ve yüzde 50’lik ÖTV limitinde yer alan motorlu araçlarda matrah limiti 92 bin-150 bin TL’ye yükseltildi.

Motor silindir hacmi 1600 cm3’ü geçen, 2000 cm3’ü geçmeyen elektrikli otomobillerde vergi matrahı 85 bin-135 bin TL aralığından 114 bin-170 bin TL aralığına yükseltilirken, bu araçlarda uygulanan yüzde 45, yüzde 50 ve yüzde 80’lik ÖTV dilimlerimde korunmaya gidildi.

Araç fiyatlarındaki ucuzlamanın Ocak-Temmuz aralığındaki verileri olumlu yönde etkileyeceğini düşünüyor musunuz?

3 YORUMLAR

  1. Sabaha kadar indirsinler. Dünyada en zor otomobil (sıfır ve ikinci el) alım imkanı Türkiye’de. %600’lük oranla Meksika’yı (%200 küsür) bile geride bırakıyoruz. Amerika’da bir vatandaş 6 aylık maaşı ile araç alabilirken bizde 78 aylık maaşı ile araç alabiliyor. 78 ay oksijen ile beslenir veya asfalt kemiririz artık. Derdi alınca da bitmiyor ki, sigortası kaskosu lastiği akaryakıtı hepsi pahalı. LPG bile yoldan çıktı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version