Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), geçtiğimiz günlerde yılın ikinci çeyreğine dair raporunu yayınladı. Ülkemizdeki elektronik haberleşme sektörü dahil pek çok farklı noktaya değinen ve adeta pazarın nabzını yoklayan kurum, internetin büyümesini gözler önüne serdi.
Raporun en çok dikkat çeken kısmı ise mobil abone sayısı oldu. Özellikle akıllı telefonların yükselişe geçmesi ve yaygınlaşması ile sayıları artan mobil aboneleri adeta rekor kırdı. İte karşınızda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından tespit edilen o sayılar…
BTK duyurdu: Operatörlere bayram cezası kesildi!
Mobil abone sayısı rekor kırdı
Elektronik haberleşme sektörü, salgın döneminde en hızlı büyüme gösteren sektörlerden biri oldu. Özellikle internet altyapısının yetersiz olduğu bölgelerde pek çok kişi dünya ile bağını koparmamak adına mobile yöneldi. Buna bağlı olarak da Mobil iletişim yüksek bir ivme kazandı. Süreç içerisinde ülkemizde bulunan mobil abone sayısı neredeyse 85 milyona ulaştı.
Rapora daha detaylı baktığımızda ise daha fazla ilginç bilgi karşımıza çıkıyor. Bunlardan en çok dikkat çekeni kuşkusuz abone sayıları oldu. 1 Nisan 2016 tarihinde ülkemizde kullanılmaya başlanan 4.5G abone sayısı, 78,5 milyona ulaştı. Geçişin üzerinden sadece 5 yıl geçtiğini düşünürsek bu sayıların oldukça başarılı olduğunu söylemek mümkün. 3G aboneleri ise 4 milyon 213 bin ile hala oldukça yüksek sayıda. Henüz ülkemizde hazır olmayan 5G ilgili bir açıklama ise ne yazık ki bulunmuyor.
Ülkemizde bugüne kadar gerçekleştirilen numara taşıma sayısına baktığımızda ise 152 milyona ulaştığını görüyoruz. Buna göre, Türkiye’deki her kullanıcı en az bir kere numara taşıma işlemi yaptırmış. Türk Telekom, Vodafone ve Turkcell hatlarından en çok aranan kısa numara: 182 Hastane Randevu Sistemi. Özellikle pandemi dönemini göz önüne aldığımızda oldukça normal bir durum.
Türkiye, 577 dakika olan ortalama aylık mobil kullanım süresi ile Avrupa ülkelerine kıyasla mobil telefonla en fazla görüşme yapan ülke oldu. Önceki dönemlerde olduğu gibi bu çeyrekte de mobil şebekelerden en fazla trafik gönderilen ve alınan yer ise Almanya.
Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Bu verilere bakarak Türkiye’nin teknolojiye uyumunu nasıl değerlendirirsiniz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
Buda gosteriyorki , kacak gocmen sayisi artmis 😀