Reklam

Türkiye’den Dev Yazılım Atılımı!

102
Reklam

Ülkemiz ne yazık ki teknoloji ve bilişim konusunda birçok Avrupa ülkesinin hayli gerisinde bulunuyor. Bu alanda daha önce kapsamlı girişimler yapılmamış olması, bu alana yönelen gençlerin yeteri kadar desteklenememesi ve okullardaki teknik yetersizlikler, Türkiye‘yi özellikle yazılım konusunda bir hayli geri bırakmış durumda.

Dünyanın yazılım konusunda elde ettiği başarımları ve kaydettiği ilerlemeleri fark eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üç aşamadan oluşan bir yazılım atılımı planladı.

Erdoğan‘ın yaptığı planlama “Parlak Beyinlere Ulaşma“, “Kamu ve Özel Sektöre Çağrı” ve “Öğrencilerle Yazılım Şenlikleri” şeklindeki 3 ana başlıktan oluşuyor.

Reklam

Parlak Beyinlere Ulaşma

Erdoğan‘ın öncelikli hedefi yazılım ve bilişim teknoloji konularında önemli işlere imza atan parlak beyinlerle buluşmak olacak. Ak Saray‘da bu buluşma için bir yemek düzenlenecekmiş. Yazılım konusunda önemli işlere imza atan kişiler ve bilişim dünyasının önde gelen akademisyenleri bu yemeğe davet edilerek bilişim teknolojileri alanındaki sorunlar ve arzulanan seviyeye gelmek için yapılabilecekler konuşulacak.

Kamu ve Özel Sektöre Çağrı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yazılım alanında iyi işler çıkaran gençlerin en büyük sorunu olan sponsor sorununu kamu ve özel sektör aracılığıyla çözecek. Başarılı gençlerin desteklenmesi için özel sektörden ve hükümetten maddi yardım istenecek. Erdoğan, yazılım hamlesinin desteklenmesi için İskandinav ülkelerindeki kuluçka modelini örnek gösterecek.

Öğrencilerle Yazılım Şenlikleri

Dev yazılım hamlesinin üçüncü ve son ayağında ise yazılım ve bilişim teknolojileri adına düzenlenecek olan şenlikler yer alacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan‘ın da bizzat katılacağı bu şenliklerde gençlerle birlikte kod yazması ve yeni nesilleri bu konuda daha da heveslendirmesi bekleniyor. 1 milyon öğrencinin online bağlantıyla katılımının sağlanacağı bu etkinliklerle yazılıma olan ilginin arttırılması hedefleniyor.

Cumhurbaşkanlığı yetkilileri uzun süredir üzerinde çalıştıkları bu projenin, dünyanın yazılım devlerinden biri olarak lanse edilen Estonya‘da uygulanan modellerden esinlenerek ortaya çıktığının altını çizerken, ülkemizdeki genç nüfus potansiyeliyle kısa sürede büyük atılımlar yapılabileceğini belirttiler.

:: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yazılım atılımı projesi hakkındaki düşünceleriniz neler?

102 Yorum

  1. java öğrenelim diyoruz kurslar dünyanın parasını istiyor, belediyelerin eğitim kursları daha pc kullanımını öğretme aşamasında öyle hadi deyince olmuyor ,programcılık kazanıp okusan bile mezun olduğunda giriş seviyesinde bilgi sahibi oluyorsun tren kaçalı yıllar olmuş.

  2. pardus u niye durdurdunuz o zaman diye sorarlar adama. Yerli üreticiyi desteklemek için ithal malzemeye %30 zam diyorsun. O zaman yerli üretici pardusu yada pisi linuxü ön yüklü olarak versin bilgisayarları. Yıllardır böyle bir hamle bekledim ama yoookkk

  3. Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) sonuçlarına göre öğrencilerimiz "Okuma-Anlama"da 42. – "Matematik'te 44. -Fen Bilimleri alanında 43. sırada. 65ülke arasında genel ortalamada 45. sıradayız. Eğitim Sistemi berbat durumdayken bu projeler popilizmden öteye gitmez.

  4. Sayın Cumhurbaşkanım hükümet zam yaptı ama yetmez bence ülkeye dışarıdan telefon sokulmamalı herkes yerli marka kullanmalı. Kendi telefonumuz kendi işletim sistemimiz olsun. Facebook, Twitter falan gereksiz onlara erişimi kökten kapatalım bence Twitter yerine Ahsar var Facebook yerine de bir şeyler buluruz. Artık yabancı bağımlılığımız bitsin kafirlerin hiçbir şeyini kullanmayalım. Yeniden büyük bir ülke olalım, yeni Türkiye. Bağımsız bir ülkeyiz ama teknolojik olarak sömürge durumundayız. Bu dediklerime karşı çıkan olursa vatan haini sayılır.

  5. Ben mühendisim malasef sadece devlette memur olan mühendisler insan gibi yaşayabiliyor ve gelirleri yüksek. Özel sektörde olan mühendisler çalışma şartları ve kazanç olarak çok aşağıdalar. Yani saygı duyulmayan bir meslek dalı ülkemizde gelişmez. Şahsen benim bir şeyler geliştirip değiştirecek gücüm olsa bu ülkeye faydası olmasın diye yapmam. Bu yeteneği batı ülkelerine gitmek için kullanırım.

  6. Bu işler bir partinin yapmasıyla olmaz. Turkiyede yazılım yapan çok. Fakat markalaşma ve girişim yok. Büyük yazılım ve teknoloji firmaları bir partinin vaatleri ile kurulmamıştır arkadaşlar. Hepsi bir girişim ürünüdür. Ayrıca Bu adamlar sen yazılım yapsan yarısına ortak olur. Paranın kokusunu aldığı için teşvik yapıyorlar. Yaptığın yazılımada vergi koyarsa şaşmayın

  7. Bu adamin çoğu siyasetini beğeniyodum ama yazılıma önem vermiyo fazla diye eleştiriyodum gözüme girdin helal be sana.

  8. Güzel bi atılım olur ve inşallah tutar. Yazılım konusunda çok gerideyiz, bu fark uzaktan bakarak suya sabuna dokunmadan kapanmaz.

  9. milli işletim sistemi pardus projesini niye kapattın demezler mi adama? Demekki sdn de yandaş medya olmuş takibi bırakma zamanı gelmiştir.

  10. Çok güzel bir atılım yerli üretim, yerli yazılımlar, elimizde çok iyi yazılımcılar, siber güvenlik uzmanları, hacker'lar var bunların yurtdışına kaptırılmadan belli kontrollerle ülkeye verimli olması sağlanmalıydı. çok iyi bir proje olmuş.

  11. Hatta Pardus yada Pisi önyüklü PClerde KDV indirimi yap bak nasıl da popularitesi artıyor. Gerçi dediğin gibi pardus projesini de fişini çektiler. Bu tür girişimler 2007-2008 gibi pardus projesinin parlak dönemlerinde Android ve ios un emekleme dönemlerinde ortaya çıksaydı dünyadan bukadar geri kalmayabilirdik. Ne diyelim geç olsun da güç olmasın. ve umarım böyle önemli bir girişimi de siyaset ve ideolojik fikirler uruna harcamazlar..

  12. Kimse kusura bakmasın da. Hiç bişeye benzemiyor bu atılım denen şey. İlla bişey yapmak istiyorsan git yazılım ve teknolojide yeni iş sahaları aç. Bu iş öyle yuvarlak masayla felan olacak şey değil.

  13. Osman kardes."AK Saray" degil "Cumhurbaskanligi Kulliyesi" !
    n
    nSu zamana kadar resmi agizlardan bir kere bile "AK Saray" lafi cikmamisken sizin hala "AK Saray" demeniz manidar geliyor.
    n
    nYorumlara bakinca bazi cahillerin "parti" kelimesinden bahsettiklerini gordum.Daha once 5G haberindeki yorumlarda da Recep Tayyip Erdogan’i hala "basbakan" sanan cocuklarla karsilasmistim.Bunlari yazanlarin yaslari kac bilmiyorum ama ulkemizin gundeminden boylesine uzak ulan bir neslin yetisiyor olmasi cok aci.Sanirim bu cocuklar SDN den baska bi mecra okumuyor.Bu nedenle ulkemizin siyasi gundemine dair az ama oz haber yapsaniz bu cocuklarimiz icin cok hayirli bir gelisim olacagini umuyorum.

  14. Fatih projesi nooldu yaw bilen var mı? o da bi atılımdı ve milyonlarca yabancı tablet vatandaşa kitlenmişti. Hala ödüyoruzdur vergi olarak. hem tabletler eskidi hem de çocuklar oyun oynuyordur artık 🙂

  15. Yazilimcilikla ilgili kurslar cok pahali o yuzden bizde hep giris seviyesinde kaliyoruz bu dunya zengine guzel gerisi yalan

  16. Türkiyede Bilişim ve Yazılım konusunda hukuksal olarak doğru düzgün bir alt yapı yok; hoş hiç bir konuda yok ayrı meselede;
    hiç bir şey olmaz ;

  17. ulan 60 liraya 8MB hiz ve 50 GB adil kota olan bir ülkede hiç bir atılım yapamazsınız. kimse kusura bakmasın. adamlar evlerinin garajında youtube apple kuruyor. o garajlara kaç Mb net geliyor bi bakın bakalım.

  18. Bu üretmek değilki. Var olan yetenekleri ortaya çıkarmak sadece yazılımcı eğitmek nereainde projenin

  19. arkadaş yeni yazılım sahaları aç demiş . haberleri biraz takip etsen izmitte silikon vadisi benzeri bir projenin olduğunu öğrenirdin.Erdoğanı sevmiyosunuz diye yapılan herşeye önyargılı olmayı bırakın

  20. öğrencileri arasında ileri bilgisayar bilen öğrenci oranı sıralamasında 101. sıradayız. bir zahmet

  21. yazılım dediğiniz iş devlet desteğiyle birilerinin itmesiyle olacak iş değil. gerçek yazılımcı arıyorsanız aramayı bırakın o bir süre sonra adını dünyaya duyurur zaten. devletin teşvikle yetiştirdiği yazılımcı e devlet yapar, yerli facebook yapar. ayrıca yazılımcılara boş işlerle uğraşan adam gözüyle baktığınız sürece bu ülke yerinde saymaya devam eder.

  22. Yazılım sektöründe ileri gidelim deniyor. Bakıyorsun ülkede yazılımcılara 1500-2000 TL maaş ve asgari ücretten sigorta yapılıyor (İzmir). Yazılımcı aldığı 1 aylık maaş ile bırak kendine elektronik araç satın almayı geçinemiyor. Sonra üretim bekliyorsun!..

  23. "KACAK-saray" reklamini izlediniz.. Sahi bir fatih projesi vardi, o ne oldu? Ogrenciler, dagitilan tabletler ile nasil bir aydinlanma yasadilar?

  24. Önemli bir ayrıntı da bu hükümeti kuracak partilerin karar verip, yapabileceği bir düzenleme. Seçim geliyor sanırım artık bu tür haberlerden bunu anlıyoruz :)))

  25. Saraya yatırılan o 100 milyonlarca dolarla sağlam bir milli yazılım yapılabilir, binlerce işsiz gencimiz eğitim alabilir, Mars'a robot bile gönderebilirdik. Hindistan 74 Milyon dolara Mars'ın yörüngesine uzay aracı yolladı. Artık hiç inandırıcı gelmiyor bu haberler.

  26. 13 yıldır tek başarılı proce "1milyon imamhatipli öğrenci" idi. Bu Yazılım procesini de onlar yürütsün…Prof.Zihnisinir.

  27. Hala saray falan diyorsunuz, yazık! Hem sarayı hem gelişimi aslanlar gibi yapıyorlar işte! Ne oldu? Rahatsız mı oldunuz? Bilişim vadisinden haberiniz yok, yazılımdan anladığınız yok, sizin için yüksek hedefler hesap patlatmak, millete key atmak -ki bunları da yapabildiğinizden emin değilim- sonra da gelip burada klavye başında artislik yapıyorsunuz.

  28. kaça saraydan sonra sırada kaçak yazılım projesi geliyor 😀 acaba bu yazılım projesiyle yine neler hortumlayacaklar 😀

  29. basarilir veya basarilmaz denemekte fayda var aceleci bir milletiz .edison dan soz ederken adam bin deney yapmis diyoruz sonra bulmus icadini birakalim bizimkilerde bi yerden baslasinlar zamanla guzel sonuclar elde edilir

  30. yerli yazılım için ar-ge amaçlı yerli programlama dili de lazım.eğitim için hala pascal kullanılıyor ülkede 😀

  31. Osman kardeş Cumhurbaskanligi Külliyesi orası.Senin yaşın daha müsait değil daha yazarken belirli yerlerde kalın punto kullanmaya…

  32. Okulları imam hatipe çevirerek ya da seçmeli derslerin çoğunu dinle alakalı yaparak mı yazılım atılımı yapacaklar. Çok komikler ama artık gülemiyoruz.

  33. İlk okulda minik beyinleri beden dersi diye top peşinden koşturursan,beden dersini not ortalamasının içine koyup her öğrenciye teşekkür takdir aldırırsan,sen matematiği sevdirmek yerine ondan korkutursan,zeki öğrencileri daha ilkokul döneminde bozuk para gibi harcarsan,her önüne gelen bir diploma sahibi olsun diye kanaat notu ile derslerden geçirirsen bu işler ilerisi için zor olur.Sen okullarda matematikle oyunlar oynamazsan,yemek yapmazsan,resim yapmazsan,velilerde sıpayı saldım çayıra öğretmenler kayıra diye ilgilenmeden doğaya salarsa ilerisi için hep bu işler yaş olur.

  34. Baktımda nerede hükümet düşmanı var gelmiş yerleşmiş Bir Allah'ın kulu gelip demiyorki hayırlısı olur İnşaallah..
    Ulan bu ülkede 12 sene önce yiyecek ekmek yoktu baban veya sen Tüp kuyruğunda ekmek kuyruğundaydın Şimdi İphone kuyruklarındasınız Millet fakiriz diyor elinde iphone6 s6 bilmem ney ulan Millet fakir felan değil NANKÖR Boşuna denmiyor İnsanoğlu nankördür diye Allah islah etsin…

  35. Beyler ben bu sene lise sona geçtim iyi bir lisedeyim ve 9.sınıftan belli gece gündüz programlamayla uğraşıyorum C++de otomasyon keyloger , Javada Android uygulama otomasyon , Css + php + jquery tam olarak hakimim (c++,java değil)
    zaten bir dil öğrendinizmi hepsi birbirine benziyor ama bunları bilmek cidden ülkemizde bir işe yaramıyor web sitesi desen mali yetersizlik girişim başlamadan bitiyor diğer dillerden bahsetmiyorum bile çok orjinal projelerim var ama sadece var çok egoist bir yazı oldu lağnet

  36. ben küçük yazılımcı ve ek olarak şunlarıda eklemek istiyorum Türkiyede programcıların çalışma şartları çok düşük devletten işe girerseniz sabit 3 bin civarı bişeyler alırsınız ama özelde ilk 5 yıl karın toklığuna çalışır sonrada 4knın üstüne çıkar bunuda yıla vurduğunuz zaman yılda 25.000$ dolar yapar ama yurtdışına baktığınız zaman en kötü 89.000$ dan başlarsınız orda hayat şartları pahalıdır o ayrı konu böyle oluncada yazılım sektörünün gelişmesini beklemek bence yanlış ben yurtdışında çalışmayı tercih ederim

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version