Reklam

Türkiye’den Raspberry Pi Rakibi Poyraz!

62
Reklam

2012 yılından beri gömülü sistemler üzerine çalışan Bilims ekibi, Türkiye’nin ilk “tek kartta bilgisayar” ürününü geliştirdi. Buna ayrıca gömülü sistemler adı da veriliyor. Çünkü bir kart üzerinde bilgisayarda olan her birimi bulabiliyorsunuz.

Poyraz isminin verildiği cihaz, dünyada hızlı bir şekilde gelişen Internet of Things sektöründe kendisine güzel bir yer edinmeyi amaçlıyor.

:: Raspberry Pi 2 duyuruldu…

Reklam

15-02/03/lodos.jpg

Ekibin İlk Gömülü Bilgisayarı Lodos

Ekip Poyraz’dan önce geliştirdiği gömülü bilgisayarı Lodos ise zorlu şartlara gösterdiği direnç ile dikkat çekmişti.

Lodos, zorlu dış koşullarda (-40º, +40º C) farklı sensörlerden veriler toplayıp, sahada analiz edip, internet üzerinden raporlamaya imkan sağlayan bir veri toplama cihazı olarak geliştirildi.

Bu cihaz özellikle rüzgar ve güneş santralleri için ihtiyaç olan meteorolojik verileri %99.99 çalışma oranı ile 7/24/365 takip etmek üzere tasarlanmış.

Lodos aynı zamanda Sanayi Bakanlığı tarafından da Tekno Girişim desteğini aldı ve cihaz Global Cleantech Innovative tarafından Yenilenebilir Enerji Teknolojisi Ödülü’ne layık görüldü.

Poyraz Doğdu!

Ekip Lodos isimli cihazları sayesinde “tek kartta bilgisayar” ve gömülü sistemlerde oldukça geniş bir bilgi birikime sahip oldu. Daha sonra ekip bu bilgiler ışında son kullanıcıların ihtiyaçlarına yönelik şekilde Poyraz isimli “tek kartta bilgisayar” projesini hayata geçirdiler.

İşlemci olarak 4 çekirdekli 1,5 GHz hızında çalışan Samsung Exynos işlemcinin tercih edildiği Poyrazda rakiplerine kıyasla 8 GB dahili hafıza bulunuyor. SD kart desteğine sahip olan cihaz, 1 GB DDR3 RAM ile yine rakiplerinin önüne geçiyor.

USB ve OTG destekleyen Poyraz’ın ayrıca standart HDMI çıkışı mevcut. Bu sayede ürün 1920 x 1080 çözünürlükte ekran desteği sunuyor. (HDMI2VGA kablo ile VGA ekran desteği)

Linux ve yine yerli işletim sistemimiz olan Pardus ile çalışabilen Poyraz’ın boyutları ise oldukça makul. 10cm x 6cm boyutlarındaki cihaz zamanda uzaktan kumanda, dahili mikrofon, IR alıcı, isteğe göre ek sensör ekleyebilmek için genel amaçlı dijital giriş ve çıkışları bünyesinde bulunduruyor.

Şu anda talep toplama aşamasında olan Poyraz için henüz bir fiyat belirlenmiş değil. 

:: Poyraz hakkındaki düşünceleriniz neler?

62 Yorum

  1. özellikleri çok yüksek tutmuþlar. fiyatý 100 lirayý aþar. intel galileo ile yarýþýr 300-400 civarýnda olur. buda kötü birþey.
    raspberry pi fiyatý ile öne çýkmýþtý. makul fiyatta olursa severek kullanýrým.

    býrakalým raspberry pi’ý arduino benzeri bir platform bile üretseler saygý duyulmasý gerekir. zira platformun bir çok parçasý farklý daldan uzmanlarýn birlikte çalýþmasýný gerektiriyor.
    buda özel bir ekip ile doðu planlama ile olur ancak.

  2. Yazılım pardus, sadece akıllı otomasyoncular falan kullanır, andris ya da Windows olmadığı sürece çoğu sektöre giremez

  3. Poyraz karayel 🙂
    donanım başarılı gayet iyi olduğunu düşünüyorum
    (Şu çılgın ve başarılı mühendislerimizi koruyalım)

  4. RasPi gibi 100-110 TL civarında olursa kesinlikle çok başarılı olur. İyi bir fiyatlandırma gerekiyor.

  5. özellikler çok güzel ama fiyatı ne olacağı önemli raspi bu işi birazda fiyattan görtürmüştü. Böyle yerli bir proje bekliyordum en azından güzel bir başlangıç oldu

  6. Raspberry güncellendi ve fiyatı aynı. 900 mhz 4 çekirdek ve 1 gb ram ile geliyor artık. Ayrıca bırakın artık şu türk malı muhabbetini herkes biliyorki bunlar çinde falan üretilip buraya ithalat yapılıyor. hazır sistem zaten bunlar o yüzden türk malı diye insanların milliyetçi duygularını kullanmak saçma geliyor bana

  7. Samsung Exynos işlemci kullanmaları rekabeti arttıracak tek özellik neredeyse.
    Ne kadar geç kalınmış olsa da tebrik etmek gerekir…

  8. Exynos bir çok iþ için fazla. Bence güce göre 3 farklý model çýkarýlmalý. En alt Cortex-M0 ile Arduino rakibi, Cortex A7’nin Raspberry Pi deki BCM 2836 iþlemci muadili bir model ile orta seviye rakip, Exynos ile de görüntü iþleme gibi yüksek hesap gerektiren üst seviye iþlemlere özel bir sürümü olmalý.

  9. Exynos bir çok iþ için fazla. Bence güce göre 3 farklý model çýkarýlmalý. En alt Cortex-M0 ile Arduino rakibi, Cortex A7’nin Raspberry Pi deki BCM 2836 iþlemci muadili bir model ile orta seviye rakip, Exynos ile de görüntü iþleme gibi yüksek hesap gerektiren üst seviye iþlemlere özel bir sürümü olmalý.

    – – – Mesaj Güncellendi – – –

    Bir de ne yaparlarsa yapsýnlar güzel bir SDK yayýnlasýnlar. SDK olmaksýzýn bu iþ zor. Raspberry’i bugünlere getiren adamlarýn topluluðu (community).

  10. Desteklenmesi gereken bir proje yazılım konusunda bilgisi olan birçok arkadaş var forumlarda sahip çıkmalilar

  11. Donanım özellikleri bu konsepte biraz fazla olmuş. Bende cubiaboard var. İşletim sistemi vs. sıkıntılı, en son raspberry nin işletim sistemi kurulumlarından birini kurdum. Yani destek, topluluk, eklenti ürünler, pdf dergi, medyada yer alma, kitaplar v.s. yani raspberry nin yaptığı şeyleri de dikkate almak lazım. Bir poyraz evreni/topluluğu oluşturmak gerek. Yoksa benzer projeler gibi bir eşiği geçemeden kalır.

  12. yakında bunu yapanları yatağında ölü olarak bulursunuz.türkiye de mühendislere hiç sahip çıkılmıyor.

  13. Milli donanım yalanlarından bir türlü kurtulamadınız. İçindeki hangi parça türk yapımı, switchlerden tut da usb kablosuna kadar çin malı. Bunun neresi yerli diye sorulunca da aselsan-bilkent çip üretince onları takacağız diyorlar. Bu da ayrı bir yalan, o laboratuvar çip değil galyum nitrat hammaddesi üretecek. Açgözlülük yapıp fiyatı yüksek tutarlarsa $35 raspberry ile yarışamaz.

  14. Donaným olarak yüksek gözüksede diðerlerine göre iþin yazýlýmsal yönünde asla Raspberry’e rakip olamaz. Dün açýklanan Raspberry 2 windows 10 destekledikten sonra pek þans vermiyorum Poyraz’a. Zevk ve hobi için alýp deniyecem bende ama 2 GB’lý sürümünün çýkmasýný bekliyorum raspberry’nin,hayýrlýsý.

  15. pardus un daha çok reklama ihtiyacı vır, örneğin microsoft abd ürünü ama tüm dünya kullanıyor, bizim pardus neden dünyada çok kullanılan işletim sistemi olmasın, adamlar linux tabanlı android yaptılar tüm dünyaya kakaladılar…

  16. Pardus yüklü olacak amma, istediğimiz linux programını kurabilecekmiyiz? Örneğin Plex ve Kodi(XMBC)?? Bu iki program bile satınalma için çok yeterli sebepler. NAS üzerinden videolarımı dizilerimi izlemek için ideal olur. Ayrıca TiviBu ve DigiturkPlay gibi hizmetlerden faydalınalabilir gibi gibi.

  17. çok tutacağını zannetmiyorum.millet olarak çabuk heyecanlanır ve çabuk sıkılırız.aynı heyecanı pardusta da yaşamıştık.sonu fos çıktı.

  18. Elinde küçücük ARM kurulu cihaz ile uğraşmayan birininden yorumlar sanırım bunlar. Kurupta denediklerin nedir?
    Sabırsılıkla cihazı bekliyoruz?

  19. bu urunun tutmasi ya da tutmamasi onemli degil, onemli olan nokta dunya piyasasinda kendine yer edinmis urunlere bir nebze de olsa rakip olabilecek bir girisimde bulunmaktir. ekibi tebrik ediyorum, umarim kisa surede piyasada yerlerini alirlar ve bizler de yerli urunleri kullanmaya baslariz.

  20. Kesinlikle üretin bunlardan.150 tl gibi bir fiyat verirseniz rasphberry serisinin satışlarını geçer inanın bravo be aşırı sevindim bu habere 🙂

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version