Ülkemizin Savunma ve Uzay Sanayi alanları başta olmak üzere son yıllarda kendini geliştirmesiyle ve dünya genelinde teknolojinin ulaştığı son nokta ile birlikte, uzaya gönderdiğimiz uydulara da her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Bugün ise, ülkemizin ilk cep uydusu olan ve 2 yıllık geliştirmenin sonucu ortaya çıkan Grizu-263A, ABD’de SpaceX’in Falcon 9 roketiyle birlikte başarılı bir şekilde fırlatıldı.
Fırlatmanın ardından ABD’li Uzay taşımacılığı şirketi SpaceX’in Falcon 9 Blok 5 roketi başarılı bir şekilde dünyada belirlenen iniş noktasına vardı. Fakat atmosferin dışına aktardığı yükle birlikte Grizu-263A uydusu henüz nihai hedefine ulaşmadı. Ancak şu anda planlandığı gibi LEO’daki (Alçak Dünya Yörüngesi) hedefine doğru ilerliyor.
Milli gözlem uydusu İmece’den sevindiren haber!
TUBİTAK Uzay Enstitüsü tarafından geliştirilen milli gözlem uydusu İmece, 2022 yılının son çeyreğinde hazır olacak.Türkiye’nin ilk cep uydusu Grizu-263A fırlatıldı
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Mühendislik Fakültesi’ndeki Grizu-263 Uzay Takımı tarafından üretilen küp şeklindeki cep uydusu, gerçekten adının hakkını veren bir yapıyla karşımıza çıkıyor. Cihaz, 250 gram ağırlığa ve 50mm x 50mm x 50mm boyutlarına sahip.
Buna ek olarak söz konusu cep uydusunu geliştiren ekibin NASA, Lockheed Martin, Kratos Space, Praxis Inc ve Siemens gibi şirketler ve kurumlar tarafından desteklenen CanSat Competition’da 2018 ve 2019 yıllarında dünya ikincisi olduğunu belirtelim.
Bu doğrultuda Prof. Dr. Bülent Ekmekçi önderliğinde Grizu-263 Uzay Takımı tarafından geliştirilen Grizu-263A, Bugün akşam saatlerinde 18:25 itibariyle uzaya fırlatıldı. Uydu, dünyaya 525 kilometre uzaklıkta bulunan LEO’daki (Alçak Dünya Yörüngesi) hedefine doğru ilerliyor. Yerleşme işlemi tamamlandıktan sonra 4 yıl 8 ay süreyle görev yapması planlanıyor.
Türkiye Uzay Ajansı bugün fırlatma öncesi sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda şunları söyledi:
#GökyüzündenAyırmayanBilgiler’de Bu Hafta Yine Gurur Doluyuz! Türkiye’nin ilk cep uydusu Grizu-263A bugün uzaya gönderiliyor! Bu heyecan dolu ana şahitlik ederken cep uyduları biraz daha yakından tanıyalım.
Grizu-263A özellikleri:
- Optik aletler kullanılarak yer gözlemi yapabilecek.
- Hassas yörünge belirleme yöntemiyle yerçekimi alanı izlenebilecek.
- Uzay ortamının yerinden ölçümleri yapılacak.
- Gök cisimleri etrafındaki az masraflı keşif araçlarından veri alınacak.
- Standart uydulara göre üretim maliyetleri düşük.
- Eğitim faaliyetlerinde kullanılabilir.
- Yurtdışında büyük bir pazar hacmine sahip.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
madem gönderiyorsunuz 10 tane falan gönderin. harcanan paraya yazık. millete yazık
Tek uydu gitmiyor kargo şirketi gibi düşün toplanıyor kapasite tamamlanınca gönderiliyor youtube spacex kanalından seyredebilirsin tabi ben 240p izlediğim için bilmiyorum hangi uydular olduğunu