Teknolojinin devasa gelişimi ile bizleri gururlandıran yeni projeler de ortaya çıkmaya başladı. Ülkemizde üretilen ilk cep uydusu (pocketqube) olan Grizu-263A da bunlardan biri. Takım danışmanı Prof. Dr. Bülent Ekmekçi ve Grizu-263 Uzay Takımı tarafından 2 yıllık süreçte geliştirilen cep uydusu, önümüzdeki saatlerde SpaceX Falcon 9 roketiyle uzaya gönderilecek.
Türkiye’nin ilk cep uydusu uzaya gönderiliyor
Türkiye’nin ilk cep uydusu Grizu-263A, TSİ 18:25’te yola çıkıyor
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Mühendislik Fakültesi’ndeki Grizu-263 Uzay Takımı tarafından üretilen küp şeklindeki cep uydusu, 250 gram ağırlığa ve 5cm x 5cm x 5cm boyutlarında. Aynı zamanda söz konusu ekibin NASA, Lockheed Martin, Kratos Space, Praxis Inc ve Siemens gibi şirketler ve kurumlar tarafından desteklenen CanSat Competition’da 2018 ve 2019 yıllarında dünya ikincisi olduğunu belirtelim.
Grizu-263A‘nın uzaya çıkmasına saatler kala Türkiye Uzay Ajansı, cep uyduları hakkında bilinmeyen detayları sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlarla anlattı. Buna göre cep uydularının; optik aletler kullanılarak yer gözlemi yapılması, hassas yörünge belirleme yöntemi ile yerçekimi alanı izlenmesi, uzay ortamının yerinden ölçümleri ve gök cisimleri etrafındaki az masraflı keşif araçlarından veri alınması gibi işlevleri bulunuyor.
Bunun yanı sıra diğer uydulara kıyasla üretim ve operasyon maliyetlerinin daha düşük olması nedeni ile tercih edilen cep uyduları, genellikle eğitim faaliyetlerinde kullanılıyor. Öte yandan hacim ve ağırlık avantajı sayesinde daha büyük uydu görevlerinin yanında diğer gökcisimlerine yönelik derin uzay görevlerinde de potansiyel olarak iş yapabiliyor.
Tabii gerek boyutları gerekse üretim amacı ile diğer büyük uydulara kıyasla görev yükleri kısıtlı ve ömürleri de daha kısa. Ancak yine de yetenekleri ile tüm dünyada büyük bir pazar payına sahip.
Bu doğrultuda Prof. Dr. Bülent Ekmekçi önderliğinde Grizu-263 Uzay Takımı tarafından geliştirilen Grizu-263A, TSİ 18:25’te uzaya fırlatılacak. Son olarak uydunun 525 kilometre alçak dünya yörüngesine konumlandırılması ve 4 yıl 8 ay süreyle görev yapması planlanıyor.
Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayın.