TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü’nün (SAGE) yürüttüğü proje kapsamında artık sona yaklaşıldı. Türkiye’nin ilk ses üstü Yüksek Hızlı Rüzgar Tüneli Projesi ile birlikte ülkemiz havacılık sektöründe yapılması gereken testler için yüksek maliyet ödemeyi bırakacak. Bu sayede savunma sanayii ve sivil havacılık sanayiisi kendi içerisinde kalkınma elde edebilecek.
Türkiye’nin ilk yüksek hızlı rüzgar test tüneli
TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen yüksek hızlı rüzgar tüneli artık sona yaklaştı. Test sistemini oluşturacak olan, ÇİMTAŞ (Çelik İmalat Montaj ve Tesisat A.Ş) tarafından tasarlanıp üretilen basınçlı tüpler SAGE sahasına geldi. Bu tüpler tasarım ve üretim olarak yerli ürünler.
Türkiye’de kurulan ilk rüzgar tüneliyse 1946 yılında Ankara’da inşa edildi. Ancak daha sonrasında tamamlanamayan tünel 1993 yılında SAGE’ye devrediliyor ve 2000 yılında dünyanın en prestijli rüzgar tünelleri arasına girerek SATA üyeliğine hak kazanıyor. Cumhuriyetin sanayii kısmındaki simgelerinden biri olan bu tünelin test alt yapısı da birçok iç sanayii kuruluşuna destek oldu. Uçak, otomobil gibi birçok yerli ürün bu tünelde test edildi.
Ankara Rüzgar Tüneli (ART) düşük ses altı hızlarda çalışan, kapalı devre, yatay döngülü, atmosferik ve kapalı test odasına sahip bir rüzgâr tüneli. Test odasında rüzgar saatte 288 kilometre hıza ulaşabilmektedir. Tünelin sahip olduğu eksenel türbülans seviyesi %0.15, toplam türbülans seviyesi ise %0.62’dir.
Yeni yapılacak olan yüksek hızlı rüzgar tünelindeyse rüzgarın hızı ses hızını aşacak. Bu sayede jet uçakları, roket, uzay mekikleri vb. sesten hızlı araçların da testleri yapılabilecek. Test tüneli ÇİMTAŞ’ın ürettiği basınçlı tüplerin montajının ardından kullanıma hazır olacak.
Peki nedir bu yüksek hızlı rüzgar test tüneli?
Rüzgar tünelleri tüm dünya genelinde havacılık, otomotiv, uzay alanlarında kullanılan bir test sistemidir. İstediğiniz ölçüdeki hava akımları ile araçlarınızın aerodinamilerini, uçuş karakterlerini ortaya çıkarabilirsiniz. Ayrıca bu test tünelleri sayesinde ürettiğiniz aracın acil durum senaryolarını da test edebiliyorsunuz.
Dışarıdaki test kuruluşlarında yapıldığında nakliye masrafları, tünel masrafları, ekip masrafları gibi 4 5 kalem maliyete sahip pahalı işleri daha ekonomik şekilde yapabilirsiniz. Tünelinizin sesten de hızlı yüksek hızda rüzgar üretebilmesiyse jet uçakları, roket gibi araçları da test etmenize imkan sağlar.
Aşağıdaki bağlantılara tıklayarak ShiftDelete.Net YouTube kanalına ulaşabilirsiniz!
Karın doyuruyor mu ? Ülkenin ekonomik durumu belli herşey çok kötü durumda.. Bunu yapsınlar ama soruyorum karın doyuruyor mu ?
Sınırda seni koruyan askerlerin olmazsa karnını doyurmak 2. Planda olurdu emin il
Ülkenin savunma sanayisinin gelişmesine laf atanlar asla bizden değildir. Bir kurşun bile üretenlerden Allah razı olsun , bugün bunları yapanlar yarın kim bilir nelerin yapılmasında öncülük etmiş olacaklar. Bazıları da yazar karın doyuruyor mu git çalış 3-5 deme kazan alın teriyle karnını doyur her yerimiz olmuş hainlerle dolu bu tipler hep sosyal medyada olur size karşı her zaman burdayız savunma sanayimizle gurur duyuyoruz.