Türkiye’nin geçtiğimiz aylarda açıkladığı uzay programı çalışmaları hız kesmeden sürüyor. Bu bağlamda gelişmeleri devamlı olarak aktaran Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Milli Uzay Programı ile ilgili yeni bir haber daha açıkladı.
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi, Hukuk Fakültesi ve Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi ile birlikte gerçekleştirilen 1. Uzay Ekonomisi, Uzay Hukuku ve Uzay Bilimleri Sempozyumu’nda konuşan Bakan yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Milli Uzay Programı hakkında birtakım açıklamalarda bulundu.
Astronot seçimleri yakında başlıyor
Milli ve özgün teknolojiler ile 2023 yılında Ay’la teması gerçekleştirmeyi, 2028‘de Ay’a yumuşak iniş yapmayı hedeflediklerini aktaran bakan yardımcısı, “Programımızdaki bir diğer önemli adım ilk Türk astronotumuzu bir bilim misyonu çerçevesinde uzaya göndermek olacak. Astronot adaylarımızın seçimine yakın bir vakitte başlamayı planlıyoruz” ifadesinde bulundu.
Sempozyumda bulunan bir diğer isim olan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ise Uzayı hedefleyen teknoloji gelişiminin çok önemli olduğuna da değindi. Demi ayrıca, Türkiye’nin Milli Uzay Programı‘nın bu alandaki hedeflerin büyütüldüğünün göstergesi olduğunu belirtti. Ek olarak Demir, savunma sanayii ekosisteminin de bu alanda ihtiyaç duyulan altyapıları geliştirdiğinden bahsetti.
Başta fırlatma teknolojileri olmak üzere, optik, güdüm, çeşitli malzeme teknolojileri, yüksek hızla atmosfere giriş, atmosferden çıkış, uzay dinamiği, uzay meteorolojisi gibi konularının gündemlerinde olduğunu aktaran Savunma Sanayii Başkanı, “Bu yolculuk Türkiye’nin yolculuğu” dedi.
Demir, uzay konusunda tecrübe edinilmemesi, tarihçe kazanılmaması halinde başkalarının söylediğini dinlemekten ve onların izinden gitmekten başka çare kalmayabildiğini belirterek bu açıdan regülasyon anlamında uzay hukuku çalışmalarının da önemli olduğunu ifade etti.
Uzaya gitmek mi Allah aşkına ne uzayı millet aç intihar ediyor psikolojisi bozuk eğitim yok bunlar uzay zaten yapamıyacaklar sadece vatandaşı kandırıyorlar.
ula nasil adamlarsiniz siz be baska seyde millet uzaya giduyor dersiniz sakamisiniz siz kardesim
Yapamayacaklarını nereden biliyorsun şuan zaten uzaya gidecek roket hazır bizim mühendislerimiz yaptı onlara saygısızlık etmiş oluyorsun ayrıca 2023’e kadar rahat hazırlanırız…
Melih bak uçuyorsun
Parayi basan gidiyor. Olay bu.
Parayı basan değil bilgili ve fizikli olan gidiyor.
Ben gitmeye hazırım
S3n kim
Ya milletin parasını çöpe atmayın NASA ya yazdım .. bırakın artık milleti kandırmayı .. deniz seviyesinde yörüngesel hız 1650km/saat ilken yeryüzünden 200-300 km yukarı çıktığında bu hız 25000 km hızı buluyor hatta binlerce kilometrede 50000 – 100 000 km/saat yani deniz seviyesinden onlarca daha kat fazla time gücüne ihtiyacınız olacak yükseldikçe mevcut katı veya sıvı yakıt roket motorları ile imkansız .. ancak elektromanyetik roket motoru ile olabilir o da elektron dönme hızı olan 30 000km/saniye gücünü kullanmaktan geçer … boşuna zaman kaybetmeyin mevcut roket motorları ile