Microsoft, bu yeni işletim sistemini sadece Türkiye için değil aynı zamanda Mısır için de çıkarttı. Bayram ve seyran günleri dışında eniştenizin sizi öpme nedeni ne ise, bu işletim sisteminin çıkma nedeni de hemen hemen aynı. Microsoft, Windows XP Starter Edition’ı gelişmekte olan 3. dünya ülkeleri için çıkardığını çekinmeden ifade ediyor. Belki de bu tanımlama yüzünden Microsoft Türkiye bu ürünü hızlıca tanıtmak niyetinde değil.
Windows XP Starter Edition
Amaç, yasal olmayan kopyalar için farklı bir alternatif sunmak. Yasal olmayan kopyaların cirit attığı ülkeler, aynı zamanda gelişmekte olan 3. dünya ülkeleri. Türkiye ve Mısır gibi. Rakamlar ise hiç de fena değil.
Microsoft’un açıklamalarına göre Windows XP Starter Edition, Temmuz ayında tam 100 bin adet satıldı. Ürünün satıldığı ülkeler arasında Tayland, Malezya, Endonezya, Hindistan, Brezilya, Meksika ve İspanyolca konuşan
Latin Amerika ülkeleri bulunuyor.
Microsoft, korsan ile mücadele ediyor mu?
Korsan yazılımlarla mücadele etmek için hazırlanan işletim sistemlerine en yeni kopya koruma sistemleri ekleyerek çözüm sağlayabilecekken, bu çözümlerden uzak durarak, işletim sisteminin kullanımının yagıgınlaşmasına yasal olmasa da göz yumduktan sonra yazılım devi, kendisi ile sıkı ilişkiler kuran ve lisans haklarını savunan "taraflı" firmalar (Çekinmeden söyleyelim: Türkiye’de BSA) yardımıyla baskı kurarak, kullanıcılara farklı türlerde sunduğu işletim sistemlerini satmayı hedefliyor.
Kimler için?
Windows XP Starter Edition‘ı daha çok bilgisayar alırken maliyeti daha da ucuza getirmek isteyenlerin veya çok sayıda bilgisayarı bulunan firmaların, korsan işletim sistemi kullanmamak için bu lisansı alacağını tahmin ediyoruz.
Ürünün Türkiye’de ne zaman ve ne kadar ücretle satışa sunulacağı haberi henüz elimize ulaşmadı. Kulağımıza gelenleri sizinle paylaşmaya devam edeceğiz.
Umarız, korsan yazılımla mücadele için çıkarılan bu işletim sistemini, Yazıcıoğlu‘nun önünde 10’da biri fiyatına satan gönüllü ve istekli gayri resmi bilişim çalışanlarını görmeyiz.
SDN
Haberde küçük; ama bizim çok anlamlar çıkartmamız gereken bir sorun var:
“Gelişmekte olan ülkeler” ibaresi genellikle üçüncü veya ikibuçuğuncu dünya ülkeleri için, uluslar arası firmaların veya ülkeler arası birliklerin kullandığı kibarlaştırılmış bir tanımdır. Neticede gelişmekte olan ülke ve üçüncü dünya ülkesi pek aynı cümlede geçmez. 🙂 Bu hitap şekli, küresel narkozun bir uzantısıdır.
Bu tür ülkelerde bu bahsettiğimiz uluslar arası şirket ve ülkeler arası birlikler için gelişen tek şey, her türlü tekele ve haksız rekabete açık pazarlardır.
Haberi varın siz yorumlayın. Belki kattığımız yorum ışığında gerçeği görüp “heeeyy vindovs ekspi sıtartır edişın Türkçe olarak çıkıyormuş!” diye sevinmezsiniz.
Ben sevinirim çünkü türkiyedeki bu programın gelişmekte olmaktan çok işine gelmemek olarak yorumların çünkü söyle bir bakıldığında 3üncü dünya ülkesinin türkiyeye denmesinin nedeni sanayisi deil korsan windows kullanma oranıdır bu yanda da kanun çıkmamasının nedeni türkiyede türklerin ürettiği programların azımsanacak kadar çok olduğu ve bir kanun çıkması halinde en çok para kaybedenin Türkiye olacağıdır.
Para kaybetmek diyorum çünkü insanlar bilgisayar programı alıpta istihdam yaratmıyorlar sadece dışarı ödeme yapıorlar onlar burada şube bile açmıcaklar netten kredi kartıyla satacaklar bide:) ondan micro~ bana isterse 10uncu dünya desin farketmez 🙂 ama şuna katılırım amerikada bilgisayar okur yazarlığı yüzde 90 üzeri bizde kaç yüzde 20 mi kekeleyenleri çıkarsak bilgisayar bilen yüzde 5 kaçıncı dünya ülkesiyiz sen karar ver berkin:)
Ama inşaat veya araba sanayinde ön plandayız ama maalesef bilgisayarda gelişmek için insanları okutmak lazım üniversite lazım rasyonel düşünce lazım bunlardan sonrada beklemek lazım bu sürede de micro~ firmalara sahip gibi ülkeler bizden patent gibi sudan sebeplerle para isteyecekler sen yapamadıktan sonra kabul etmicen çünkü onlara vereceğin para türklerde kullanılabilir. Ama onları e-devlet gibi saçma şeyler harcamakta komik geliyor bana bir örnek passport almak için netten başvurdum bilgisayar bozuldu die sıraya geçirdiler istanbul emniyet amirliğinde düşün iş yapmaktan bu kadar üşeniyor insanlar bilgisayarın nesi var diye sorulduğunda da bozuk çalışmıyor işte:) başka bilgisayarda yok orada zaten. Burada eksiklik eğitim e-devlet deil insanlar e-man( bir adam:) olsunlar e-devlet kolay:) amaçları :bağcıyı dövmek iş yapmak olsa çoktan yaparlardı.
ben kaan berbat bişey bu :p [B]kaan[/B]