Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın katılımıyla, Türkiye, İtalya ve İngiltere Savunma Bakanlarının gerçekleştireceği üçlü toplantı öncesinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İngiltere tarafından ülkemize uygulanan askeri ambargoların kaldırıldığını duyurdu. Yakın zamanda Kanada ve ABD tarafından da benzer adımların atılması bekleniyor.

İngiltere, Türkiye’nin Milli Muharip Uçak projesine ortak oldu!

İngiltere, Türkiye’nin Milli Muharip Uçak projesine ortak oldu!

İngiltere'nin en büyük Savunma Sanayi şirketi BAE Systems, Milli Muharip Uçak için teknoloji transferi yapıldığını açıkladı.

Askeri ambargolar kaldırılıyor: ABD, F-16’ları vermek için kongreye gitti!

İngiltere ile Türkiye arasında Savunma Sanayii tarafındaki işbirlikleri giderek güçleniyor. İlk olarak TUSAŞ öz kaynaklarıyla yürütülen bir çalışma olan MMU (Milli Muharip Uçak) yapımına teknolojik ve mühendis desteği sağlayacağını duyuran İngiltere tarafı, bu projeye ortak olmak istiyor olabilir.

HÜRJET

Zira motor ve diğer teknolojiler tarafında da İngiltere’nin en büyük Savunma Sanayi şirketi BAE Systems ile TUSAŞ, 2017 yılında imzalanan anlaşmadan beri birlikte çalışılıyor. Hatta belli bir düzeyde teknoloji transferini de içeren bu ortaklıkta çok sayıda mühendis birlikte çalışıyor.

Buna ek olarak gelecek yıllarda yerli motor teknolojilerinin hem HÜRJET hem de MMU’da kullanılması hedefleniyor olsa da ilk adımda Rolls Royce’un da adının geçtiği bir takım söylentiler mevcut. Benzer bir şekilde ABD’li Lockheed Martin’in de ismi sıkça zikrediliyor.

MMU

Fakat ABD tarafından Türkiye’ye S400 alımı bahane edilerek uygulanan ambargolar sebebiyle Lockheed Martin ismi bir süredir rafa atılmıştı. Ancak Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna tarafından kullanılan Türk SİHA’ları TB-2’lerin de etkisiyle ortam biraz daha yumuşamış gibi gözüküyor.

Üstelik Türkiye’nin İtalya ve Fransa ile birlikte dünyanın en gelişmiş hava savunma sistemleri arasında bulunan SAMP-T’yi üretme konusundaki isteği, ABD’de de büyük ses getirdi. Hatta bu sistemin Türkiye topraklarında üretiminin yapılabileceğine yönelik haberler yapıldı.

F-35

Bunun ardından ABD, her ne kadar F-35 projesinden bizi tamamen çıkartmış olsa da F-16 isteğimizi geri çevirmeyecek gibi gözüküyor. Geçtiğimiz günlerde kongrenin onayına bu konuyla ilgili bir dosya gittiği ve Türkiye’nin son dönemde Rusya’ya karşı durabilen bölgedeki en büyük güçlerden biri olduğu bu sebeple F-16’ların verilmesinin önemli bir adım olacağı iletildi.

Bu gelişmelerin ardından Kanada’nın da Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki Karabağ savaşı sonrası Türkiye’ye getirdiği CATS -TB-2’lerde kullanılan elektrooptik keşif, gözetleme ve hedef sistemi- ambargosunu kaldırması bekleniyor. Fakat Aselsan’ın da bu cihaza teknolojik anlamda oldukça yakın bir alternatif geliştirdiğini ve şu anda aktif bir şekilde de kullanılmaya başlandığını belirtelim.

CATS

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!