Artan akaryakıt fiyatları sonrasında Türk tüketiciler bir mucize olarak gördükleri elektrikli otomobilleri dört gözle bekliyor. Avrupa’da elektrikli otomobillere karşı en fazla ilgi Türk sürücülerde. Ancak bu otomobillerin ilk bakışta görünmeyen eksik ve masrafları en büyük âşıkları bile yıldırabilir.
Türkiye’nin de içinde yer aldığı 10 Avrupa ülkesinde TEB Cetelem’in gerçekleştirdiği “Elektrikli Otomobiller” anketine göre Avrupalı sürücülerin yüzde 57’si elektrikli araçlara ilgi duyuyor ve yüzde 49’u bu araçları satın almaya hazır olduklarını ifade ediyor.
TEB Cetelem Genel Müdürü Paul Milcent, Avrupa çapında elektrikli araçlara en büyük ilgiyi Türkler’in gösterdiğini ifade ediyor. Türk tüketicilerin yüzde 93’ü elektrikli araçlara ilgi gösterirken; yüzde 82’si de bu araçları satın almaya hazır olduklarını belirtiyor. Ancak bu tüketiciler bu otomobiller için ekstra bir tutar ödemeye pek de razı değiller. Ancak şimdilik bu pek de kolay değil.
Piller ücretli
Türkiye’de ilk olarak satışına başlanan hatta Bursa’da da üretilen elektrikli Renault Fluence ilk bakışta aynı partide sizi cezbeden o hayallerinizin kızı gibi. Otomobil 6 liralık elektrikle 185 kilometre yol alabiliyor. Üstelik de yaklaşık dizel model fiyatına satılıyor.
Ancak otomobilin bu fiyata satılabilmesi için batarya sürücülere kiralanıyor. Yıllık kullanımı için 10, 20, 30 ve 40 bin kilometreden birini taahhüt eden kullanıcı, ne kadar az otomobili kullanırsa o kadar az batarya için kira ödüyor. 10 bin kilometre taahhüt eden bir kullanıcı ayda 85 euro ödeyecek. Üstelik otomobil ile bataryası için ayrı ayrı kasko yaptırmak için yaklaşık 3 bin TL ödemek gerekiyor.
{pagebreak::2}
Maliyetler yüksek
Otomobilin şarj edilebilmesi için gerekli şarj kutularının montajı ise 900 ile 2 bin 300 TL arası değişiyor. Üstelik bu şarj kutularının montajı için gerekli ekspertiz masrafını da sürücünün ödemesi gerekiyor. Tüm bunlar ise ilk bakışta çok ekonomik gözüken bu otomobilin ekonomikliğini sorgulamaya neden oluyor.
BNP Paribas Tüketici Finansmansı şirketi Cetelem Gözlem Sorumlusu Flavien Neuvy, “Batarya fiyatları otomobillerin fiyatını ikiye katlıyor. Avrupalıların yüzde 49’u elektrikli otomobil almak için içten yanmalı motorlara göre daha fazla bir bedeli ödemek istemiyorlar” diyor.
Ankete katılanların sadece yüzde 3’ü, yüzde 30’un üstünde bir ekstra maliyeti ödemeye hazır olduklarını belirtiyor. Oysaki bu otomobillerin fiyatları konvansiyonel otomobillerin fiyatına kıyasla yüzde 30’un bile çok üstünde.
Üstelik bir de bu otomobillerin kısıtlı batarya ömürleri de elektrikli otomobiller ile sürücülerin arasındaki ilişkiyi soğutan bir diğer faktör. Her ne kadar Avrupalılar otomobilleriyle günde ortalama 30 km yol yapıyor olsa da otomobillerinin menzilinin 250 km’nin üstünde olmasını istiyor.
100-150 km menzilli bir otomobil bir Avrupalı için yeterli. Ancak tatile gidecekleri zaman yolda kalmaktan korkuyorlar. Avrupalıların yüzde 55’i, Türklerin ise yüzde 61’i elektrikli otomobilleri menzilleri 250 km’nin üstünde olursa almayı düşündüklerini ifade ediyor.
Tüm bu şartlar bir araya geldiğinde elektrikli otomobiller ile tüketiciler arasında kısa vadede seviyeli bir ilişkinin olması pek de olası gözükmüyor. Elektrikli otomobiller belli bir ekonomik düzeye gelinceye kadar, son dönemde ciddi yol alarak birçok handikabı aşmış hibrit otomobiller başka bir alternatif olabilir.
elektrikli araçların önünü kesmek için ellerinden geleni yapıyorlar resmen. bu fiyatlandırma saçmalığı başka türlü açıklanamaz yoksa.
haber baslığı çok dikkat çekici
bunun adı soygundan başka bişey değil. adamlar tabiki ödemek istemez.
Lpg nin gozunu seveyim 🙂
piller daha ucuz uzun ömürlü ve daha hafif olmadıkça elektrikli araba işi yaş sıcaklık durumlarına girmiyorum bile
Dizel olsun bizim olsun
Yaf en iyisi benzinli gerek yok elektirikli filan. Yormayın kafanızı
Elektrikli araba için henüz erken bence. Pil teknolojisi gelişmeden, fiyatlara da düzenleme gelmeden almak mantıksız.
bu şartlar altında l türkiyede yollardaki araçların %0,1’ine ulaşamaz
cep telefonlarının bile batarya sorunu çözülememişken bataryalı araba fikri maalesef kağıt üstünde kalıyor. batarya teknolojilerinde bir devrim şart. ne microsoft, ne apple… şu sıralar kim batarya teknolojisinde ciddi bir yenilik yaparsa parayı hamuduyla götürür.
bu arada renaultun kullandığı batarya teknolojisinde piller değişebiliyor. başka firmaların değişmeyen modelleri de var. bir de hybrid modeller var.
çok pahalı ya o pil ücreti ne öyle 80 €
Şuandaki teknoloji durumu için yanlış lanse ettiler elektrikli araçları. Pil teknolojisi insanlların beklentileri için çok erken. Bu beklentiye bu insanları firmalar soktu. Bence, ilk adımda elektrikli araçları şehir içi kullanım için sunacaklardı. Bu da daha kısa yol mesefaleri ve daha az pil kullanımı olacaktı ki insanlar da elektrikli araçların şehirler arası kullanıma uygun olmadığını düşünecekti. Şuanki durumda petrol türevleriyle çalışan aracınızı satıp elekrikli araba almak yapılacak en saçma davranış..
niye illa sacma bi pil gerekiyo ki pekala normal araba akusu kullansalar da calisir ama yapmiyolar bilmiyorum artik normal akunun patenti mi var
gerci bence fazla para kazanma pesindeler cunku normal aku kullansalar o uyduruk akulere kimse tonla para vermez
Bence bi çay içsinler (Başlığa)
Dediğiniz gibi pil teknolojisi ni geliştirip ticari amaç fazla gütmeden bişeyler yapsalar gerçekten o zaman insanlık yararına bişey yapmış olurlar..
10 bin kilometre taahhüt eden bir kullanıcı
ayda 85 euro ödeyecek. iyide benim saten benzinli arabada giderim bu kadar hemde sarj bekleme menzil sorunu gibi derdim yok hybrit olabilir ama elektrikli bu sekilde kesinlikle olmaz
insanligin yararina bisey yapacaklarini sanmiyorum araba firmalarinin, teknoloji yeni , haliyle denenmesi gerek , zaten cok para yatirmislardir bu ise, musteriden parasini cikariyorlar boyle yuksek fiyatlar uygulayarak. Ama pil teknolojisinde , yada elektrigi uretecek bir sistem bulmalari gerek. Bataryaninda bir omru var, cok sicak ve sogukta performansi dusuyor. En mantiklisi elektrik uretecek bir sistem, yada gelecege donusteki gibi ozel bir yakit donusturucu lazim:) isin ozeti daha cok bekleriz elektrikli araclari 🙂
kapitalist sistem tüketicinin para harcamayacağı birşey üretir mi? cebimizden petrol parası değil de batarya parası(kirası,değişimi) çıkacak, ama mutlaka çıkacak.mesele para almana mı,amerikalıya mı,fıransıza mı vs. gidecek,yani paylaşım meselesi.
tüm bunlar büyük petrol şirketlerinin oyunu. Yıllarca elektrikli araçların önünü kestiler, mucitler evlerinde "ölü bulundu (!)" ve daha bir çok şey. Biliyorlar ki yaygınlaşırsa kendileri tekelci olamayacak ve batacaklar. Şimdi de piyasaya sürülen araçlara bilerek bu fiyatları uygulatıyorlar ki millet elektrikli araçları seçmesin. Batarya kirası nedir ya?
Türkler kim la ?
Hukumet vergide kayip oluyor diye tipki otogaz’a yaptigini bunada yapar elektrik vergisini dayar. Hatirliyorum, otogazin tadini cikariyroduk ucuzcana (olmasi gerektigi gibi) sonra hukumet (ecevit) hukumet vergi kaybi yasiyor otogaz yuzunden deyip Yuzde 500 vergiyi gecirmislerdi. Velhasil Turkiyede beslememiz gereken cok ac bir devlet var o yuzden elektrikli araclarin tadini bir tek doga cikarir siz degil.
illa dizel araçtan pahalı olcak dimi masrafıyla kar güzel tabi ödün veremezler kardan
elektrik alamıyo deyince benimde aklıma aynı şey gelmişti.
Yeni bir teknoliji yakinda pil teknolojisi gelistiginde benzinin sonu geldi demektir. cevre icin büyük bir hamle olcak araplar icin ise bir yikim !
Elektirikli araçlar yaygınlaşsın bak bakalım 6 TL’ye olacakmı :p tedaş %10 zam yaptımı tamamdır
hacı elektrıklı arabalar daha pahalıya gelıyor….
“Bence bi çay içsinler (Başlığa)”. Harikasin :))
aylık 85 euro batarya kirası vereceğime o fiyata benzin alırım en azından pilim bitti derdim olmaz. Elektrikli arabalar bu şekilde daha ucuza gelmiyor.
Değmez. Hem arabayı alacam pilinede yıllık kira ödeyecem. Olmaz öyle birşey. Benzinli araçları ikiye katlar fiyat olarak. Daha çok gelişmesi ve fiyatlarının radikal kararlarla düzenlenmesi lazım.
Bir belgeselde görmüştüm. Ameriklı bir mucit elektrikli bir araç yapmış. Çok küçük bir araçtı normal araba aküsü kullanıyordu. Aracın maximum hızı 35 mil/saat, tek şarjla menzili ise 35 mildi. Normal araba akülerinin kapasitesi yeterli değil. Uzun menzilli, yüksek hızlı araçlarda Li-ion piller kullanılıyor. Onlarda çok pahalı.
o zamanda elektriğe zam yaparlar
http://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrkler
Sağ ol .
Bir şey değil
Pil teknolojisi bu yenilik ile gelişirse o zaman ucuzlar fiyatlar 😀
pil biterse, telefonun pilini takarım bakarım keyfime 🙂
helal olsun buna bile kota getirmeyi başardılar ya valla tebrik ediyorum
Hala petrol için savaşlar olurken elektrikli araba mı kullandıracaklar bize?
elektirikli bisikletler baya satıyor tatil bölgelerinde şimdi bunların gelişkinleri piyasaya girecek 3teker yada atv tarzında birde reno twinze var bunlar baya iş yapacak güney de tatil beldelerinde bir çok insan atv ve diger modelleri bekliyor uygun fiatlı olursa kiralama firmaları bile alacaklardır çünki güneyde atv kiralamak turistler arasında moda
sigorta ve batarya kirası için(minimum 10.000km) aylık 500 tl yuk biniyor türkiye için resmen lüx **
not-yerli uretici ve hükümetin vatandaşı nasıl gördüğü yıllardır değişmedi. ayıptır.
artık yeniliklere açık olmalıyız sonuçta çukolata ile çalışan motor bile var .
Beyler elektirik üretmek koly bir çok yolu var bu araçlarda 220 v ile şarj olmuyomu eee tmm illa para ile mi alınıyo elektirik
test