TurkNet’in diğer alternatif operatörlerden farklılaştığı en önemli konulardan biri hiç şüphesiz santraller sonrasında veriyi kendi aktif altyapısına taşıdığı TurkNet YAPA altyapısı. YAPA sistemi olarak adlandırılan bu yöntemin VAE’den farkı nedir ve kullanıcılara hangi avantajları sağlar?
Türkiye’de bulunan alternatif internet servis sağlayıcıları, bakır kablolar üzerinden hizmet verirken iki farklı yöntemi kullanıyor. Bu yöntemlerden biri Veri Akışı Erişimi (VAE) iken, bir diğeri ise Yerel Ağın Paylaşıma Açılması’dır (YAPA). (Bir de al-sat yöntemi var üçüncü olarak ama çok az.)
TurkNet YAPA altyapısı ne anlama geliyor?
Hangi yöntemle internetinizi alırsanız alın, ADSL ve VDSL teknolojilerinde evlerinizden santrallere giden bakır kablolar yerleşik servis sağlayıcıya bağlıdır. Yani yerleşik servis sağlayıcı altyapıyı yönetir. Türkiye’deki yerleşik servis sağlayıcı Türk Telekom.
İlk yöntem olan VAE’de evlerden, santrale ve santral sonrasından trafik teslim noktasına kadar olan veri yerleşik servis sağlayıcının altyapısından taşınır. Evlerden çıkan bakır kablolar yine yerleşik servis sağlayıcının ağında sonlanır ve internete buradan ulaşır (TurkNet VAE’de de bazı trafik teslim noktalarında trafiği kendisi teslim alarak internet ulaştırıyor aslında).
İkinci yöntem olan YAPA’ya büyük yatırım yapan TurkNet, 26 ilde, 200’den fazla noktaya kendi DSLAM cihazlarını yerleştirdi. Bu cihazlardan sonra veri TurkNet’in kendi aktif altyapısına geçiyor. Böylece TurkNet kullanıcıları, evlerden santrale kadar olan verinin aktarılması için yerleşik operatörün bakır şebekesini kullanmış, ondan sonrasında tamamen farklılaşarak TurkNet altyapısı üzerinden internete bağlanmış oluyor.
Aktif Altyapı olarak geçen bu yöntem sayesinde TurkNet, veri taşıma maliyetlerinde önemli ölçüde tasarruf sağlıyor. Bu tasarruf sayesinde TurkNet, Nisan 2017’de aktif altyapısında olan tüm kullanıcıları için Adil Kullanım Noktası (AKN) uygulamasını kaldırdı. Eylül 2017’de de kendi aktif altyapısında olsun olmasın tüm kullanıcıların hayatından kota kavramını çıkardı.
YAPA santralleri üzerinden sağlanan aktif altyapı şu an Türkiye’de Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Mersin, Muğla, Sakarya, Samsun, Sivas, Tekirdağ, Trabzon ve Uşak illerindeki 200’den fazla santralde kurulmuş durumda. Bu santral üzerinden 5.000.000’dan fazla haneye hizmet sağlamak mümkün.
TurkNet, YAPA altyapısını duyurulduğu dönemden beri büyütmeye ve geliştirmeye devam ediyor. Gelecek dönemde daha fazla il ve santralde YAPA üzerinden hizmet verecek ve YAPA’nın yanına yeni nesil başka altyapı paylaşım teknolojilerini de eklemeye devam edecek.
:: Bulunduğunuz bölge YAPA altyapısını destekliyor mu?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}