Türkiye’nin yeni uydusu Türksat 5B, 19 Aralık 2021 tarihinde gökyüzüne yükseliyor. Üretimine Kasım 2017’de başlanan ve Airbus D&S firması tarafından yürütülen yerli uydumuz, 42 derece doğu yörüngesinde hizmet verecek haberleşme uydusu olarak görev alacak.
19 Aralık tarihinde uzaya fırlatılacak olan Türksat 5B ile birlikte Türkiye’nin aktif haberleşme uydu sayısı beşe toplam uydu sayısı ise sekize yükselmiş olacak. Sabit sınıf uydulara oranla 20 kat daha fazla kapasite verimliliği sunacak olan 5B uydusu, Yüksek Verimli Uydu sınıfında yer alacak.
Türksat 5A uzayda! İşte tarihi anlar
Türksat 5B yüksek kapasitede veri iletimi sağlayacak
Türksat 5B uydusu, aktif olarak çalışmaya başladığı zaman Orta Doğu’nun tamamı, Basra Körfezi, Kızıldeniz, Akdeniz, Kuzey ve Doğu Afrika, Nijerya, Güney Afrika ve yakın komşu ülkelerine ait bölgelerde hizmet verecek. Geniş kapsama alanının yanı sıra 5B uydusu, Ka-Bant yükü ile toplamda 55 Gbps’den daha fazla veri iletimi sağlayacak.
Ka-Bant veri iletimi sayesinde diğer uydulara oranla 15 kattan daha fazla veri akışı sunacak 5B ile havacılık ve denizcilik sektörleri de uzaydaki kapasiteden faydalanabilecek. Bunların yanı sıra Türksat’ın yeni uydusu ile karasal altyapı ile erişilemeyen yerlere ulaşım sağlanacak ve yüksek veri kapasitesi ile internet altyapısı kurulabilecek.
15 kW güç kapasitesine sahip Türksat 5B yeni nesil elektrikli itki sistemi barındırıyor. Ek olarak uydunun bu hali ile 4.5 tonluk ağrılığa sahip olduğunu da belirtelim. SpaceX’in Falcon 9 roketi ile fırlatılacak olan uydu Cape Canaveral’da yer alan fırlatma rampasından uzaya gönderilecek.
Ömrünün 35 yıl ve üzerinde olması hedeflenen 5B uydusu için Türkiye’nin üç ilinde de yer istasyonu kurma planlarına başlandı. Ankara, İzmir ve Van’da kurulacak olan Ka-Bant yer istasyonları, uydunun yörüngeye yerleşmesi ile birlikte kullanılmaya başlanacak.
Türkiye için tarihe tanıklık edeceğimiz 18-19 Aralık tarihlerinde Uydu Teknolojileri Haftası’nda tüm Türkiye’nin gözü gökyüzünde olacak. Ticari haberleşme uydusu olarak görevini uzun yıllar sürdürmesi beklenen Türksat 5B uydusu hakkında daha fazla bilgi almak için burayı ziyaret edebilirsiniz.
Türksat 5B uydusunun fırlatılması ile birlikte bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Uydu Teknolojileri Haftası’nda, online Idethon ve online atölyeler gerçekleştirilecek. Gerçekleşecek etkinliklerde ayrıca çok önemli konuşmacılarda yer alacak.
Aynı zamanda etkinlik kapsamında gençlik iletişiminin de sürdürüleceği Uzay Teknolojileri Haftası’nda, gençler alanda ağırlanacak ve deneyim alanlarında keyifli vakit geçirerek konuşmaları salonda dinleyebilecekler. Buna ek olarak fırlatma öncesi alanda kamp ateşi deneyimi sunulacak.
Etkinliğin web sitesine buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca etkinliğin Spotify listesine de buradan erişebilirsiniz.