Yerli haberleşme uydumuz Türksat 6A’yı 9 Temmuz 2024 sabah saatlerinde uzaya fırlattık. Peki yeni haberleşme uydumuzun ne kadarı yerli? Bizlere neler kazandıracak? Nasıl fırlattık? Hepsini videoda sizlere aktaracağız.

Türksat 6A fırlatıldı!

Türksat 6A, 35 dakika ve 59 saniye kadar 300 kilometrelik bir mesafeye roketle taşınıyor. Ardından roketten ayrılarak 70 dakikalık bir zamandan sonra ilk haberleşme bilgilerini aktarmaya devam edecek. Uydunun 42 derecedeki yörüngeye yerleşmesi 10-15 gün sürecek. Uydu yerine ulaştıktan sonra da testler yapılacak ve 1 ay içerisinde de uydumuz artık fonksiyonel anlamda aktif hale gelecek. Böylece, veri iletişimi noktasında daha da bağımsız olacağız.

Türksat 6A, 5B uydusu gibi SpaceX’in Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatıldı. Türkiye, kendi haberleşme uydusunu yerli ve milli üreten 11 ülkeden biri. Türksat 6A uydusu, Türk mühendisler tarafından üretildi ve yüzde 80 oranında yerlilik oranına sahip.

Önceden fırlattığımız Türksat 5B’de ASELSAN’ın ürettiği parçaları test amaçlı uzaya göndermişti. Şimdi ASELSAN’ın Türksat 6A’da katkısı çok daha fazla.

Türksat 6A ile Türkiye’nin dünyada televizyon ve haberleşmeyle ilgili olarak yaklaşık 5 milyar nüfusa yani dünyanın yüzde 65’ine etki edebilecek. Böylece Endonezya, Malezya, Hindistan bölgelerine de artık haberleşme ve TV yayıncılığı açısından ulaşabileceğiz.

Ayrıca Türksat 6A’nın hizmete girmesiyle beraber ülkemiz, uydu hizmeti ihracatını da artırma potansiyeline sahip olacak. Tabii uydu üretme konusundaki bilgi ve tecrübe de bu alandaki şirketlerin ihracat yapma ihtimallerini artıracak.