Türkiye, uzay teknolojilerindeki iddiasını bir kez daha gösterdi. Bu kapsamda ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A, fırlatılmak üzere ABD’ye götürüldü. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜRKSAT 6A’nın Temmuz’un ilk haftası fırlatılması planlandığını dile getirdi. Peki TÜRKSAT 6A’nın görevi ne olacak?
Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A
İlk yerli ve milli haberleşme uydusu, dünyadan 35 bin 786 kilometre uzaklıkta sabit yörüngede görev yapacak. Bakan Kacır, TÜRKSAT 6A’nın yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranına sahip olduğunu ve Türkiye’yi haberleşme uydusu üretebilen 11 ülke arasına dahil ettiğini belirtti.
Yerli uydu projesinde; tasarım, alt bileşen üretim, entegrasyon ve test gibi aşamalar yerli olarak tamamlandı. Uydunun uçuş bilgisayarları, güç dağıtım ve düzenleme birimleri, yıldız izler, tepki tekeri, elektrikli itki sistemi (EİS) gibi 24 farklı çeşitte toplam 84 ekipman yerli olarak üretildi.
312132132
Ayrıca uydunun 396 çevresel ve fonksiyonel testten geçtiği belirtildi. Bunlar arasında fırlatma esnasında maruz kalacağı titreşim ve akustik yüklerinin simüle edildiği mekanik testler, uzaydaki ısıl şartların ve vakum ortamının simüle edildiği ısıl vakum testleri ve anten performans testleri yer alıyordu.
TÜRKSAT 6A’nın yörüngeye yerleşme operasyonu ve devreye alma işlemleri Türk mühendisler tarafından gerçekleştirilecek. Fırlatma sonrasında ise Türksat AŞ’ye teslim edilecek ve 15 yıldan fazla süre boyunca hizmet verecek.
Bakan Kacır, yerli uydunun ülkenin stratejik güvenliği için önemli bir adım olduğunu belirtti. “Uydu teknolojilerinde bugüne dek elde ettiğimiz Ar-Ge ve üretim kabiliyetimizi ticarileştireceğiz. Ülkemizin stratejik güvenliği için Milli uydu markamızı oluşturacağız” dedi.