Yerli savunma sanayii şirketleri tarafından havacılık alanında peş peşe atılan hızlı adımlar sayesinde 2022 yılında dünyanın en çok İHA-SİHA satan ülkesi Türkiye oldu. Her geçen gün de yeni araçların haberini alıyoruz. Son olarak TUSAŞ tarafından gizlice geliştirilen insansız savaş uçağı için ilk uçuş tarihi ortaya çıktı.
TUSAŞ insansız savaş uçağı ilk uçuş tarihi!
Türkiye’nin havacılık tarafında izlediği belirli bir rota bulunuyor. Burada şüphesiz ki en çok önem arz eden araçlar önümüzdeki Mart ayında ilk uçuşunu gerçekleştirecek Hürjet ve 5 yıl içerisinde envantere alınması hedeflenen MMU.
Fakat işin bir de insansız tarafı mevcut. Burada ise Baykar ve TUSAŞ tarafından geliştirilen İHA, SİHA, TİHA ve de MİUS sistemleri bulunuyor. Tabii bugüne kadar geliştirilen insansız hava araçları hem sahada ispatladığı operasyonel yetenekleri hem de uluslararası ihracat başarısı ile tüm dünyada ünlendi.
Yerli turbo jet motor rekor sürede tamamlandı!
Yerli seyir füzesi Çakır için Kale Arge tarafından geliştirilen KTJ-1750 isimli turbo jet motor tamamlandı. Bu hafta teslim edilecek.Günümüzde ise artık belirli bir teknoloji seviyene gelindiği, hatta dünyada bu işin öncüleri arasına girildiği için biraz daha büyük boyutlu, daha hızlı gidebilen ve farklı kullanım senaryoları için geliştirilen araçlar üzerinde duruluyor.
Bunlardan ilki 6 tonluk kalkış ağırlığı bulunan Bayraktar Kızılelma oldu. Ukrayna’dan gelen ve TEI tarafından üretilen yerli motorları kullanan farklı versiyonları olan bu araç envantere girdiğinde tıpkı Anka ve TB2’lerde olduğu gibi direkt veya gelecek nesilleri ile savaş tarihini bir kez daha değiştirecek.
TUSAŞ’ın da bu alanda 2012 yılından beri gözü olduğu biliniyor. Hatta ilk Anka İHA’lar teslim edildiğinde bir sonraki hedefin TİSU-MİUS olduğu açıklandı. Tabii bugüne kadar ortaya ne bir çizim, ne mockup ne de özellikleri çıkmadı.
Fakat son dönemde açıklanan bilgilere göre TUSAŞ bu insansız savaş uçağını gizlice tamamladı. Hatta bir süredir testlerin yapıldığı söyleniyor. 7 ton kalkış ağırlığına sahip olan bu aracın 0.7 Mach hıza çıkması, radar görünürlüğünün azaltılması için de delta kanat formunu kullanması bekleniyor.
Tabii burada direkt olarak X-47 tarzı bir tasarım görmeyebiliriz. Bunun yerine yukarıda görselini paylaştığımız Boeing MQ-28 benzeri bir yapıya da sahip olabilir. İlk uçuş için önümüzdeki Şubat ayı işaret ediliyor. Bayraktar Kızılelma’nın da 2022 bitmeden havalanması bekleniyor. Dolayısıyla her iki hava aracını da görmek için uzun süre beklememiz gerekmeyecek.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Adamlar boş yapmıyor, icraat yapıyor. Yarın tanıtsalar şaşırmam yani. Tebrikler.
Aesa radar;yerli veya ortak üretim motorlar seri olarak üretildiğinde her iki uçağın da ilk üretimlerinde; testler ve geri bildirimlerle geliştirilmesi 2025 yılından önce olabilirse mükemmel olur;transonik ve bilhassa süpersonik motorların ambargo tehditi olmadan sorunsuz olarak temini, aesa radar monte edilmesi; çok agresif g çekecek (9-12)yeterli metalurjik kaportoya sahip olması; uzun menzil;elektronik baskı, köreltme,engellemeye dayanıklılık,dataling bağlantılar 2028 lerden sonra mümkün olabilirse;2030lardan önce filolar oluşturulabilinirse mükemmel olacaktır.
İNSANLAR HER SEÇİMDE ÖNCESİ YERLİ UÇAK REKLAMI YAPIYOR DİYOR
EN UFAK BİR MAKİNE DAHİ YAPSAN ARGESİ NE KADAR SÜRÜYOR SİZ UÇAKTAN BAHSEDİYORSUNUZ AMA DOĞRU REİS HAYAL EDEMEDİKLERİNİ YAPINCA
Müthiş haber hayırlı olsun ülkemize
o kadar gizliki yenuz tusas bil.iyo
bi bitmediniz :))
Measallah, Sübhanallah, Berakallah
helal olsun emeği geçenlere çatlasın kıskananlar
Motor amerikadan geldi
20 senedir her seçim dönemi reklam panolarına yansıyan milli savaş uçağı inşallah bu sefer gerçek olur…
MaşaAllah 👆
Rabbim Devletimize, Milletimize Güç Versin. Bizlere Birlik ve Beraberlik Nasib Eylesin. 🇹🇷
Emeği geçen herkesten Allah razı olsun
Adam 20 yıldır savaş uçağı geliştiriliyor, inş bu kez olur diyor. 20 yıl bu tarz projeler için o kadar da uzun bir zaman değil. Hele ki Türkiye gibi bu konuya neredeyse sıfırdan başlamış, ambargolarla projeleri bir şekilde sekteye uğratılmış, darbesinden, terör örgütlerinden, mülteci problemlerinden, ekonomik krizlerden muzdarip geçen 20 yılda bu yapılanlar az bir iş mi ? Değil arkadaş, değil. Üstelik bunlar yapılırken memleketin dört bir tarafındaki alt ve üst yapı projeleri birlikte yürütülmüş. Emeği geçen yöneticilere, girişimcilerimize, iş adamlarımıza, mühendislerimize teşekkür ediyorum. İnşallah daha iyi olur. Hükümetle alakalı hatalı gördüğüm pekçok strateji ve hatalı gördüğüm anlayış mevcut ama savunma sanayi onlardan birisi değil.