Savunma Sanayi

    TUSAŞ’tan beklenmedik sürpriz! İşte Anka-3/ MİUS

    TUSAŞ tarafından gizlice geliştirilen MİUS (insansız savaş uçağı) için ilk görseller paylaşıldı. Ayrıca uçuş tarihi de belli oldu.

    Yerli savunma sanayii şirketleri tarafından havacılık alanında peş peşe atılan hızlı adımlar sayesinde 2022 yılında dünyanın en çok İHA-SİHA satan ülkesi Türkiye oldu. Her geçen gün de yeni araçların haberini alıyoruz. Son olarak TUSAŞ tarafından gizlice geliştirilen MİUS- insansız savaş uçağı için ilk görseller paylaşıldı.

    TUSAŞ MİUS- insansız savaş uçağı ortaya çıktı!

    Türkiye’nin havacılık tarafında izlediği belirli bir rota bulunuyor. Burada şüphesiz ki en çok önem arz eden araçlar önümüzdeki Mart ayında ilk uçuşunu gerçekleştirecek Hürjet ve 5 yıl içerisinde envantere alınması hedeflenen MMU.

    TUSAŞ MİUS- insansız savaş uçağı

    Fakat işin bir de insansız tarafı mevcut. Burada ise Baykar ve TUSAŞ tarafından geliştirilen İHA, SİHA, TİHA ve de MİUS sistemleri bulunuyor. Tabii bugüne kadar geliştirilen insansız hava araçları hem sahada ispatladığı operasyonel yetenekleri hem de uluslararası ihracat başarısı ile tüm dünyada ünlendi.

    Günümüzde ise artık belirli bir teknoloji seviyene gelindiği, hatta dünyada bu işin öncüleri arasına girildiği için biraz daha büyük boyutlu, çok daha hızlı gidebilen ve farklı kullanım senaryoları için geliştirilen araçlar üzerinde duruluyor.

    Bunlardan ilki 6 tonluk kalkış ağırlığı bulunan Bayraktar Kızılelma oldu. Ukrayna’dan gelen ve TEI tarafından üretilen yerli motorları kullanan farklı versiyonları olan bu araç envantere girdiğinde tıpkı Anka ve TB2’lerde olduğu gibi savaş tarihi bir kez daha değiştirecek.

    https://twitter.com/mcaka_17/status/1606579517220421632?s=20&t=IAsvSiW6ghCW_BzSvABGdw

    TUSAŞ’ın da bu alanda 2012 yılından beri gözü olduğu biliniyor. Hatta ilk Anka İHA’lar teslim edildiğinde bir sonraki hedefin TİSU-MİUS olduğu açıklandı. Tabii bugün paylaşıma kadar ortaya ne bir çizim, ne mockup ne de özellikleri çıkmadı.

    Son dönemde açıklanan bilgilere göre TUSAŞ bu MİUS- insansız savaş uçağını gizlice tamamladı. Hatta bir süredir testlerin yapıldığı söyleniyor. 7 ton kalkış ağırlığına sahip olan bu aracın 0.7 Mach hıza çıkması, radar görünürlüğünün azaltılması için de delta kanat formunu kullanması bekleniyor. Nitekim ortaya çıkan ilk görseller de bunu doğrular nitelikte.

    İlk uçuş için önümüzdeki mart ile nisan ayları işaret ediliyor. Zaten Bayraktar Kızılelma da 2022 bitmeden havalanarak bir ilki gerçekleştirdi. Dolayısıyla iki MİUS’u yan yana uçarken görmek için uzun süre beklememiz gerekmeyecek.

    Not: Görseller TUSAŞ değil, Yeni Şafak tarafından paylaşıldı.

    Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

    ×

    Yorumunuz gönderildi,
    onaylandıktan sonra yayımlanacak.

    32 Yorum

    1. Orkun Durmuş

      Neden motoru yurtdışından alınıyor daha

      1. Semih çelik

        Maliyet ve şu an elimizde hazır bir motor üreticisi yok. İleride üreticek seviyeye geliniceltir ama yinede dışarıdan alınacaktır diye düşünüyorum ambargo yemediğimiz sürece.

      2. Anonim

        Disarda derken ukraine burada yapiliyor bizde onların ülkesinde siha üretiyoruz motor sikintisi yok yani karşılıklı

      3. Türk

        TEİ nin TF6000 İLE TF10000 MOTORU VAR YAKIN ZAMANDA ONLAR BUNLARDA KULLANILACAK

        1. Hamdi Nariçi

          Emekler yürür koşar. Bu işler hep böyle başlar

      4. anonim adam

        Motorun temin edilebileceği birçok kaynak var. Ancak şuanda yapılan veya yapılmakta olan AESA radar, görev bilgisayarı,yapay zeka vb çok önemli bileşenler teknolojinin zirvesi ve bunlar yapılamasa dışarıdan temin etmek okadar kolay değil.. Motor da elbette yapılacak. Ama motor yapılana kadar dışiarıdan alınmasa ürün çıkarma imkanı olmaz. Ayrıca bugün yapılanlar Türk havacılık endüstrisinin ulaşabileceği son nokta değil. 2mac üzerinde hızlara çıkabilen avcı insansız hava araçlarını da ilerleyen dönemlerde görebiliriz.

      5. Akg

        Şu sn tei Eskişehir fabrikasi bir motor hazirliyor fakat testler için bir iki motor getirtiliyor proje bitene kadar motor yetişir inşallah

      6. Onur Ata

        La gardaş bebek bile 9 ayda oluyor.emeklemeden yürümeden koşmak ancak Oğuzhan destanında olur oda olacak

    2. Mso

      Helal olsun. Yine bazıları kılıf bulacaktır ama. Motorunu da en yakın zamanda inşaallah yerli olarak üretme kabiliyetine erişiriz.

    3. Asena

      Mükemmel benim hep hayalimdi bu birgün insanlar avcı uçağı yaparmı insansız çok gurur duydum

    4. M. Emin

      Allah yardımcıları olsun. Gurur, iftihar ve onur duymaktan başka ne söylenebilir.

    5. Nesrin.A

      Aynen gurur duydum tebrikler tebrikler tebrikler ne mutlu Türküm diyene

    6. Anonim

      Motora takmışlar kafayı heykelciler. Yapmayalım diye dua ederdir bunlar. Yapacaz sizede ihtiyaç yok zaten insansız😎😎😎

    7. Kibrak

      TGRT bin paylastigi haberde gorseldeki araçin üstünde us NEAVY YAZİYOR 😂

    8. Mamut

      İste bu elektronik harp olay bitmistir..tırsın adiler savunun alçaklar mius 3 geliyir

    9. Dursun

      Motorlar yapılıyor merak etmeyin gökbeyin motoru yerli atak 2 yerli olcak motorlar arkadan gelecek motor yapmasak ambargo koyarlar

    10. kral

      sonunda bekledigim sey. ama motor nozzle indan emin degilim. radar gorunurlugu dusuk olmasi gereken bir ucak icin uygun degil

    11. Üretelim

      savunma sanayimiz uzay aşı üretimimiz maden gaz ve diğer bütün alanlar için yerli milli üretimler yapan devlet özel sektör üniversite öğretmen öğrenci ve mücitlerimizden,daima farklı özellikleri olan üretimler daima ARGE’ler yapalım İnşallah.

    12. Ali

      Allah yapanlardan razi olsun.

    13. ALİHAN

      Çok çok güzel haberler geliyor havacılık ile ilgili.Bir Türk evladı olarak tarifsiz bir gururu ve mutluluğu yaşıyorum.keşke muhalefette bu millet ile bu milletin kazanımları ile başarılar yaşatan mühendisleri ile azıcık gurur duyup mutlu olsalar lakin heyhatt !!!!!!

    14. Veysel şerefhanoğlu

      Allah rast getirsin yapmalıyızz çokk yapmalıyız önümüz arkamız sag sol düşman dostumuz yokkk🇹🇷

    15. İşin doğrusu bu

      Bu işin kaynağı ve merkezi Tusaş, ancak çoğu mühendisi yurtdisina gitti…

    16. Bu isi Tusas yapiyor.....

      Yorum yapanlar aynı kişi, onun da uçak sanayinden olduğu belli…
      Trolleme değilse…

    17. Numan Derindere

      İt ürür kervan yürür.. Durmak yok yola devam.

    18. Murat

      Arkadaşlar bu tip sistemlerde yazılım ve elektronik harp sistemleri ön plandadır. Bunu dışarıdan size kimse satamaz.
      Motor kısmıni yapmak Türkiye için önemli bir buluş taşımıyor. Motor üretmek için ciddi bir yatırım ve seri üretim gerekir. Burada yatırımın maliyeti de önemli değil. Motor bu konuda önem düzeyi düşük bir sonraki bileşen.
      Türkler en önemli kısmını yerli olarak yapıyorlar.
      Elektronik kartları ve yazılım sistemleri.
      Maşallah çok güzel gelişmeler yaşanıyor.
      Hemde dünyada derin bir eko sağlık problemlerinin olduğu bir dönemde.

    19. Vural Turan

      TÜRK HAVACILIĞININ BU NOKTAYA GELMESİ BENİ BİR TÜRK EVLADI OLARAK GURURLANDIRIYOR. EMEĞİ GEÇEN HERKESE, YAPILMASINI İSTEYEN, KAYNAK AYIRAN HERKESE TEŞEKKÜRLER.

    20. hasan karabasan

      bari bulutların yerini değiştirselermiş.

    21. Volkan

      Seçimlere az kala gene gaz bulunuyor ve gene uçaklar semalarda uçuyor. Yersen tabi😉

    22. Volkan

      Seçimlere az kala yenişafak gazetesi doğal gaz bulur, uçak yapar, daha altın elmas kimbilir uranyum neptünyum neler bulacak neler. yersen tabi

      1. Anonim

        Yemezsen gargarayap bunlar 20 yıllık proje değil boş yorumun çapın yetmez

    Diğer yorumları gör (31) Yorum Yap

    Yorum Yaz

    SDN Network