TUSAŞ’tan beklenmedik sürpriz! İşte Anka-3/ MİUS

32

Yerli savunma sanayii şirketleri tarafından havacılık alanında peş peşe atılan hızlı adımlar sayesinde 2022 yılında dünyanın en çok İHA-SİHA satan ülkesi Türkiye oldu. Her geçen gün de yeni araçların haberini alıyoruz. Son olarak TUSAŞ tarafından gizlice geliştirilen MİUS- insansız savaş uçağı için ilk görseller paylaşıldı.

TUSAŞ MİUS- insansız savaş uçağı ortaya çıktı!

Türkiye’nin havacılık tarafında izlediği belirli bir rota bulunuyor. Burada şüphesiz ki en çok önem arz eden araçlar önümüzdeki Mart ayında ilk uçuşunu gerçekleştirecek Hürjet ve 5 yıl içerisinde envantere alınması hedeflenen MMU.

TUSAŞ MİUS- insansız savaş uçağı

Fakat işin bir de insansız tarafı mevcut. Burada ise Baykar ve TUSAŞ tarafından geliştirilen İHA, SİHA, TİHA ve de MİUS sistemleri bulunuyor. Tabii bugüne kadar geliştirilen insansız hava araçları hem sahada ispatladığı operasyonel yetenekleri hem de uluslararası ihracat başarısı ile tüm dünyada ünlendi.

Bayraktar Akıncı’dan rekor bomba testi

Günümüzde ise artık belirli bir teknoloji seviyene gelindiği, hatta dünyada bu işin öncüleri arasına girildiği için biraz daha büyük boyutlu, çok daha hızlı gidebilen ve farklı kullanım senaryoları için geliştirilen araçlar üzerinde duruluyor.

Bunlardan ilki 6 tonluk kalkış ağırlığı bulunan Bayraktar Kızılelma oldu. Ukrayna’dan gelen ve TEI tarafından üretilen yerli motorları kullanan farklı versiyonları olan bu araç envantere girdiğinde tıpkı Anka ve TB2’lerde olduğu gibi savaş tarihi bir kez daha değiştirecek.

https://twitter.com/mcaka_17/status/1606579517220421632?s=20&t=IAsvSiW6ghCW_BzSvABGdw

TUSAŞ’ın da bu alanda 2012 yılından beri gözü olduğu biliniyor. Hatta ilk Anka İHA’lar teslim edildiğinde bir sonraki hedefin TİSU-MİUS olduğu açıklandı. Tabii bugün paylaşıma kadar ortaya ne bir çizim, ne mockup ne de özellikleri çıkmadı.

Son dönemde açıklanan bilgilere göre TUSAŞ bu MİUS- insansız savaş uçağını gizlice tamamladı. Hatta bir süredir testlerin yapıldığı söyleniyor. 7 ton kalkış ağırlığına sahip olan bu aracın 0.7 Mach hıza çıkması, radar görünürlüğünün azaltılması için de delta kanat formunu kullanması bekleniyor. Nitekim ortaya çıkan ilk görseller de bunu doğrular nitelikte.

İlk uçuş için önümüzdeki mart ile nisan ayları işaret ediliyor. Zaten Bayraktar Kızılelma da 2022 bitmeden havalanarak bir ilki gerçekleştirdi. Dolayısıyla iki MİUS’u yan yana uçarken görmek için uzun süre beklememiz gerekmeyecek.

Not: Görseller TUSAŞ değil, Yeni Şafak tarafından paylaşıldı.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

32 YORUMLAR

    • Maliyet ve şu an elimizde hazır bir motor üreticisi yok. İleride üreticek seviyeye geliniceltir ama yinede dışarıdan alınacaktır diye düşünüyorum ambargo yemediğimiz sürece.

    • Motorun temin edilebileceği birçok kaynak var. Ancak şuanda yapılan veya yapılmakta olan AESA radar, görev bilgisayarı,yapay zeka vb çok önemli bileşenler teknolojinin zirvesi ve bunlar yapılamasa dışarıdan temin etmek okadar kolay değil.. Motor da elbette yapılacak. Ama motor yapılana kadar dışiarıdan alınmasa ürün çıkarma imkanı olmaz. Ayrıca bugün yapılanlar Türk havacılık endüstrisinin ulaşabileceği son nokta değil. 2mac üzerinde hızlara çıkabilen avcı insansız hava araçlarını da ilerleyen dönemlerde görebiliriz.

  1. savunma sanayimiz uzay aşı üretimimiz maden gaz ve diğer bütün alanlar için yerli milli üretimler yapan devlet özel sektör üniversite öğretmen öğrenci ve mücitlerimizden,daima farklı özellikleri olan üretimler daima ARGE’ler yapalım İnşallah.

  2. Çok çok güzel haberler geliyor havacılık ile ilgili.Bir Türk evladı olarak tarifsiz bir gururu ve mutluluğu yaşıyorum.keşke muhalefette bu millet ile bu milletin kazanımları ile başarılar yaşatan mühendisleri ile azıcık gurur duyup mutlu olsalar lakin heyhatt !!!!!!

  3. Arkadaşlar bu tip sistemlerde yazılım ve elektronik harp sistemleri ön plandadır. Bunu dışarıdan size kimse satamaz.
    Motor kısmıni yapmak Türkiye için önemli bir buluş taşımıyor. Motor üretmek için ciddi bir yatırım ve seri üretim gerekir. Burada yatırımın maliyeti de önemli değil. Motor bu konuda önem düzeyi düşük bir sonraki bileşen.
    Türkler en önemli kısmını yerli olarak yapıyorlar.
    Elektronik kartları ve yazılım sistemleri.
    Maşallah çok güzel gelişmeler yaşanıyor.
    Hemde dünyada derin bir eko sağlık problemlerinin olduğu bir dönemde.

  4. TÜRK HAVACILIĞININ BU NOKTAYA GELMESİ BENİ BİR TÜRK EVLADI OLARAK GURURLANDIRIYOR. EMEĞİ GEÇEN HERKESE, YAPILMASINI İSTEYEN, KAYNAK AYIRAN HERKESE TEŞEKKÜRLER.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version