Reklam

TV Anteninden Süper Hızlı İnternet

30
Reklam

Kullanımı hızla artan mobil teknolojiler, bu trafikle baş edebilecek güçlü altyapı ihtiyacını gündeme getirmeye devam ediyor.

3G‘nin ülkemizde kullanılmaya başlamasıyla birlikte gündelik hayatımızın ayrılmaz bir parçası olan mobil internet, değişen alışkanlıklar nedeniyle, bitmek tükenmek bilmeyen bir iştahla daha fazla bant genişliğine ihtiyaç duyuyor.

3G‘nin de zamanla, teknik nedenlerden dolayı yetersiz kalacağı bir döneme doğru yaklaşıyoruz. Yeni adres olarak 4G gösterilse de, bu değişimin yaşanması için uygun frekans dağılımı konusunda henüz planlama yapılmış değil.

Reklam

Aslında, bu planlama için herkesin iştahla bakması gereken harika bir yer var…

Analog frekanslar, bambaşka bir amaca hizmet edecek

2015 yılında dijital karasal yayına geçilmesi planı, medyada her ne kadar “Görüntü kirliliği bitecek” başlığıyla yer alsa da, boşalan frekanslar, bizim gibi teknoloji tutkunları için çok daha farklı anlamlar taşıyor.

İletişim şirketleri, daha şimdiden 2015‘te boşalacak olan bu analog frekanslara (700-800 bandı) gözüne kestirmiş durumda.


Avea CEO’su Erkan Akdemir

Bilişim Muhabirleri Derneği‘nin düzenlediği iftar organizasyonunda konuşan Avea CEO’su Erkan Akdemir, boşa çıkacak olan bu frekansların iyi değerlendirilmesi durumunda Avrupa‘dan çok daha hızlı, ABD ile yarışacak kadar iyi, hızlı bir mobil internet deneyimini tüketicilere yaşatabileceklerini savundu.

Ne yapılması gerekiyor?

Bu değişimin yaşanması için öncelikle, dijital karasal yayıncılığa geçiş konusunda kararlı bir uygulama planının devreye alınması şart.

Bu plan ile paralel olarak iletişim şirketleri için düzenleyici kurum olarak görevini sürdüren BTK‘nın, boşalacak olan bu frekansı nasıl dağıtacağına dair şimdiden çalışmaya başlaması gerekiyor.

:: Daha hızlı mobil internet için beklentileriniz neler? Tıklayın, SDN Forum’da tartışalım.

30 Yorum

  1. Ben buna şu gözle bakıyorum.. HALKI SOYACAK BAŞKA BİR KAPI..

    Tahmin yürütelim.. Yıl 2015 analog süper hızlı internet paketleri;

    50mbit hız aylık 1GB kota
    10mbit hız aylık 1GB kota
    8mbit hız aylık 500MB kota

    “Avrupadan çok hızlı ABD ile yarışacak” hadi be oradan..

  2. 24 ay taahhüt isteyen adsl cilere diyorum, 5 ay sonra fiberden, 10 ay sonra elektrik kablosundan, 15 ay sonra kablosuz bağlanabilicez neden göbeğimden bağlanıyım size… bence teknolojinin önündeki engellerden biri de bu 24 ay taahhüt yeni teknolojilere geçemiyo insanlar. 12 ayla sınırlasın Btk bu müşterileri göbeğinden kendine bağlama olayını..

  3. Anlamadığım bir olay var biri mantıklı açıklama yapabilir mi acaba. Şimdi internet tamamen dijital bir veri bütünü. Boşalan analog frekansların bize ne gibi bir yararı olacak ki? Hadi diyelim ki sadece iletişim firmaları sadece kendi iletişimleri için kullanıp bize dijitale çevirip veriyi sundu diyelim, peki paket kayıpları gibi bir durumda acknowledgement paketleri yanlış veriyi işaret etmez mi? Analog frekanstaki bir aksama yüzüden alacağımız veride paket kaybı olmaz mı?

  4. Dünya 4G ve daha hızlı internet için çalışırken bizimkiler hala eski teknolojinin peşinden koşturuyor!
    Digital karasal yayına geçilecek de frekans boşalacak sonra BTK bu frekansları dağıtacak da bizde internete kavuşacağız bu arada yıl olacak 2017-2020 ALLAH bilir artık biz de analog frekansdan gelecek interneti bekliyor olacağız.
    Bence böyle birşey gerçekleşmez, avea ceo suda kusura bakmasında böyle saçma sapan hayellerin peişnden koşacağına 4G altyapısı kursun.
    Çok sürmez avea ceo su değişir bence en fazla 2 yıl veriyorum, şu anki stratejisi ve ileriye bakış açısını baz alarak geleceği gördüğünü söyleymem

  5. wifi programları yapılır,heryerde wifi çekmeye başlar..
    mantığı oluşuyor mu?
    bu iş ya belediyeler düşüyor,yada yazılımlarla wifi programlarını güçlendiren google,ye veya benzeri açıkyazılımcılarına düşüyor,
    internete girmek için bu defa 7.99 krş.luk olur 20 lira.
    belki daha fazla..hat üzerinden gelirse.
    ama wifi ile gelirse PARA ALAMAZLAR.bedava olur.
    yukarıdaki gibi yazılım ve power güç ile internet hızlanarbilir.
    buda benim görüşüm.

  6. cgrszone Nickli Üyeden Alıntı
    Anlamadığım bir olay var biri mantıklı açıklama yapabilir mi acaba. Şimdi internet tamamen dijital bir veri bütünü. Boşalan analog frekansların bize ne gibi bir yararı olacak ki? Hadi diyelim ki sadece iletişim firmaları sadece kendi iletişimleri için kullanıp bize dijitale çevirip veriyi sundu diyelim, peki paket kayıpları gibi bir durumda acknowledgement paketleri yanlış veriyi işaret etmez mi? Analog frekanstaki bir aksama yüzüden alacağımız veride paket kaybı olmaz mı?

    analogdan boşalan frekanstan sayısal dağıtım da yapılabilir. analoga özel bir frekans değil yani. bugüne kadar analoga aitti, bundan sonra dijital veri aktarımı için kullanılması öneriliyor.

  7. rtsbora Nickli Üyeden Alıntı
    analogdan boşalan frekanstan sayısal dağıtım da yapılabilir. analoga özel bir frekans değil yani. bugüne kadar analoga aitti, bundan sonra dijital veri aktarımı için kullanılması öneriliyor.

    Heh, şimdi oldu. Ben yine analog olarak kullanılacak gibi düşündüm. Yazının yazılış şekli ben yanılttı sanırım…

  8. Aklima takilan nokta, antenlerin olculeri dalga boylariyla orantilidir, radyo sinyalinin dalga boyunun katlari seklindedir. Mevcut tv frekanslari ici kullanilan antenler ortada. Yani mobil ciazlarda kullanilmalari biraz zor. Belki ev kullanicilari icin bir ayarlama yapilabilir. Ama bu ulkede telekom tekeli ve bu tekelden nemalanan devletdzeni oldukca bize gelmesi zor.

  9. neguvon Nickli Üyeden Alıntı
    3G nin ucuzlaması yani 4G den beklentimiz bu.

    Ayrı pakette satılmazlar. 2G (edge) bağlantıyı daha ucuza verme diye bişi varmı şuan, yok.

  10. ahmeta Nickli Üyeden Alıntı
    Dünya 4G ve daha hızlı internet için çalışırken bizimkiler hala eski teknolojinin peşinden koşturuyor!
    Digital karasal yayına geçilecek de frekans boşalacak sonra BTK bu frekansları dağıtacak da bizde internete kavuşacağız bu arada yıl olacak 2017-2020 ALLAH bilir artık biz de analog frekansdan gelecek interneti bekliyor olacağız.
    Bence böyle birşey gerçekleşmez, avea ceo suda kusura bakmasında böyle saçma sapan hayellerin peişnden koşacağına 4G altyapısı kursun.
    Çok sürmez avea ceo su değişir bence en fazla 2 yıl veriyorum, şu anki stratejisi ve ileriye bakış açısını baz alarak geleceği gördüğünü söyleymem

    Eski bir teknoloji değil bu. Amerika’da da bu bant genişliğinin kullanımı için çalışmalar vardı. Bu bant genişliğinin en önemli artıları uzak mesafelere kolayca yayın yapılabilmesi ve hız. Ancak araştırmayı ya da bu açıklamayı yapanların atladığı çok önemli bir nokta var. Bu olay standart haline gelmezse dünyada bu bant genişliğini destekleyecek telefon sayısı çok az olacaktır. Şu an kullandığımız telefonların bu frekanslardaki veriyi alabileceklerini sanmıyorum. Herkesi telefon değiştirmeye itecek bir yenilik bence çok da başarılı olmayacaktır.

  11. mevcut sistemin en hızlısını,doğru ve adil bir şekilde verin önce.
    Ayrıca, seni halk sağlığı falan ilgilendirmiyor herhalde.Sadece para gözlerinizi bürümüş.

  12. Adamlar yılların 3g teknolojisini yeni teknoloji diye kakalayıp fiyatta hala geçiriyorlar
    Birde 4g den ne bekliyorsunuz diye doruyorsunuz
    Fazla geçirmesinler yeter…

  13. googleda
    “We also suspect that the claims made by mobile operators do not aim at efficient and sustainable use of a scarce natural resource but rather at making a short-term profit.”

    diye arattırıldığında ilk çıkan;
    http://www.ebu.ch/CMSimages/en/Wireless Broadband doc_EN_final_tcm6-58618.pdf

    çok ilginç bilgiler içeriyor

  14. boşalan frekanslar dvb-t için kullanılacak veya kullanılmalı. nmt şebekesinin (araç telefonları) kullanımdan kalkması ile boşalan bir frekans bandı zaten mevcut. mobil operatörlerin öncelikle o frekansa göz dikmeleri. dvb-t yayınlarının geleceği için daha iyi olacaktır.

    http://www.ebu.ch/CMSimages/en/Wireless Broadband doc_EN_final_tcm6-58618.pdf

    pdfteki yazıda uhf bandından internet erişiminin mobil operatörlerin kısa dönem kar gözeterek istedikleri bir durum olduğundan. bu frekans bandının dijital televizyon yayıncılığı için kullanılması gerektiğinden bahsediyor.
    EBU nun sitesindeki ilgili dökümanı inceleyebilirsiniz.

  15. İhsaniyede doğru düzgün telefon çekmiyo 🙂 ayrıca ne zaman kotasız internet yaparsınız o zaman gözüme girersiniz turkcell 😉

  16. Amerika, avrupa, asya 4g Kullanırken, Türkiyeye o da yıllar sonra gelir. Bir de bakan çıkar televizyona pişkin pişkin öğünür… En geç biz geçtik en yeni 3g bizde diye.
    Aklım almıyor şirketlerin böyle teknolojileri neden devlet lisans vermeden kullanamadığını, sanırsın Türk Devleti icat etti 4G yi…

  17. ulan bu kadar teknolojı meraklısı var bu ulkede ınsanlar don degıstırır gıbı telefon degıstırıyo tablet alıyo hala ınsanların ceplerıne ellerını sokmaya calısıyolar zaten bı elınız cebımızde otekını sokmaya clısmayın barı ınsanlara ucuz ve hızlı ınternet olanagı sunun.amrikayla yarısacakmıs ta avrupayı gececekmıs hadı ya yedık bızde bunu

  18. Her ne kadar analog tv yayını frekansı olsa da, internet her zman dijital olur merak etmeyin. Bence bu wifiye önemli alternatif olabilir. Hatta 3Gye. çünkü Nasıl normal TV yayınları kilometrelerce uzağa gidebliyorsa, bu da şehir merkezine kurulacak bir vericiyle kilometrlerce uzaklığa internet götürecek demektir.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version