Twitter uzun bir süredir yalan haberlerin ya da bilgilerin yayılmasını önlemek için çalışmalar yapıyor. 2016 yılındaki ABD başkanlık seçimleri sonrası yaşanan bilgi kaosunun ardından Twitter, nihayet bilgi kirliliğini önlemek için kollarını sıvadı. Twitter yanlış bilgi içeren tweetlerin yayılmasını önlemek adına yeni bir özelliğini test ediyor.
Twitter yanlış bilgi sorununa radikal çözüm sunuyor
Twitter geçenlerde paylaştığı yeni özelliği ile karşımıza çıkmıştı. Eski tweetlerinizi bulmanızı kolaylaştıran bu özelliğin yanında bir süredir üzerinde çalıştığı yanlış bilgi sorunu ve yalan haber paylaşımları için çalışmalarına vites atlatıyor. Bu noktada ilk çalışmaların siyasetçilerin ve gazetecilerin tweetleri üzerinde yapıldığını söyleyebiliriz.
Geçenlerde deepfakes içeriklerini yasaklayan Twitter yalan haber paylaşımlarının azaltılması için yeni hamleler de geliştiriyor.
Atılan tweetlerde yer alan bilgilerin doğru olup olmadığını puanlayabileceğiniz bu sistem sayesinde atılan tweetlerdeki bilgilerin derecelendirilmesi yapılıyor. NBC News’daki habere göre, kullanıcıların yanlış bilgi içeren tweet’leri derecelendirerek puan toplayacağını ve “topluluk rozeti” kazanabileceğini bildiriyor. Twitter güvendiği toplululuk üyelerini 1’den 100’e kadar puanlayabileceği ve benzer oranlarda doğru yanıt verecek üyelerden oluşturmak istiyor.
Twitter sözcüsü “Yanlış bilgileri ele almanın ve Twitter’da tweetler için daha fazla bağlam sağlamanın çeşitli yollarını araştırıyoruz.”diyor ve ekliyor “Twitter yanlış bilgi sorunu kritik bir konudur ve biz bunu ele almanın birçok farklı yolunu test edeceğiz.”
Derecelendirilmiş tweetlerin altında turuncu dikdörtgen bir bildirim yer alacak ve orada bilginin gerçek kaynakları ve doğru rakamlar bulunacak. Yani ortaya çıkan demolar en azından bu şekilde bir işleyiş olduğuna işaret ediyor. Sızan demo, doğrulanmış bir Twitter hesabı tarafından yeni corona virüsü salgını hakkında bile bir örnek bulunduğunu kanıtlıyor. Bu tarz sağlık ve tıbbi konular olmak üzere yapılan yanlış bilgilendirme örneklerini de içinde barındırıyor.
Özelliğin ne zaman yayınlanacağına dair bir tarih bilgisi bulunmuyor olsa da yakın zaman içinde kullanılmaya başlanacağı düşünülüyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}