21 Mart 2006 tarihinde Jack Dorsey tarafından geliştirilen uygulama, geçtiğimiz gün 10.yaşını kutladı.

Biz de 10 yıldır dünya genelinde kullanıcıların en çok tercih ettiği sosyal ağlardan biri olan Twitter’ın hayatımızdaki değişiklik yaratan yönlerini derledik.

10 yıl önce bugün, Twitter’ın kurucusu ve şimdiki CEO’su Jack Dorsey, “just setting up my twttr” ile Twitter’ı başlatan tweetini atmıştı.

Bu süre zarfında Facebook ile en çok kullanıcı barındıran sosyal ağ olan Twitter, yoluna devam ediyor. Yenilikleriyle, farklılıklarıyla, yasakları, faydaları ile…

1- İnsanları İşe Aldı

İş mülakatlarında, kişinin sosyal medya hesabı bulunup bulunmadığı, Twitter’ı etkin olarak kullanıp kullanmadığı soruldu.

Mülakat sonraki safhada kişinin Twitter hesabına bakılarak, bir karakter analizi gerçekleştirildi; firmanın kriterlerine uyum durumu değerlendirildi. Kişinin işe girmesi yolunda en önemli adımlardan birinin atılmasını sağladı.

Ayrıca pek çok firma, sosyal medya adresleri üzerinden işçi alımlarını, çıkarımlarını duyurdu. Twitter insanlara bir nevi ekmek kapısı sağladı.
16-03/21/1578732_orig.jpg

{pagebreak::1}

2- Bazen Başları Belaya Soktu

140 karaktere sığdırılarak dış dünyaya aktarılan pek çok görüş, kişinin başının belasına girmesine yol açtı. Başta resmi kurumlar olmak üzere, kişi-gruplara yönelik olarak hakaret içerikli paylaşımlar kişinin mahkemeye gitmesine dahi yol açtı.

Böylece “klavye delikanlılığı” kavramı meydana geldi. İnsanlar, hiçbir surette yüz yüzeyken ifade edemeyecekleri şeyleri 140 karakterle hiç çekinmeden sarf ettiler. Ayrıca bu yolla dünyayı kurtaranlar da oldu.

16-03/21/twitter-007.jpg

{pagebreak::2}

3- Dünya Gündemini Takip Ettik

Ne ajans, ne de haber kanalı. Kesintisiz, anında ve çoğunlukla en doğru bilgiyi bize sağladı. Birçok olay bazında televizyon, internet aracılığıyla öğrenemediğimiz bilgileri bize aktardı.

Dünya gündemi “Trending Topic”de belirlendi. Dünyanın her yerinden insanlar, ortak bir konu altında görüşlerini belirttiler, tartışma platformu oluşturup beyin fırtınası yaptılar. Sanal ilişkileri üzerinden yeni arkadaşlıklar kurdular.

16-03/21/trending.png

 

{pagebreak::3}

4- Düzeni Değiştirdi

Oturduğu, yaşadığı, bulunduğu yerde var olan sorunu kullanıcılar Twitter üzerinden paylaştılar. Retweetler ve Favlar aracılığıyla, sorun kullanıcıdan kullanıcıya yayıldı.

İnsanlar sesini yükselterek, yetkililerin sorun karşısında harekete geçmelerine sebep oldu. Deyimi yerindeyse güldürürken düşündürdü, düşündürürken eyleme geçirdi. Yetkili mekanizmaların, işe dahil olmasında büyük bir sorumluluk sahibiydi. 

5- Sıradan İnsanları Ünlü Yaptı

“Twitter Fenomeni” kavramını meydana getirdi. Sıradan insanlar, attıkları tweetler ile binlerce kişiye ulaştı, milyonlarca kişi tarafından tanındı. İnsanlar, bu insanların ne düşündüklerini, ne söylediklerine önem vermeye başladılar.

Bu insanlar kamuoyu algısı yarattılar, insanların algılarının olumlu/olumsuz yönde değişmesine katkıda bulundular. Tanımadığımız insanların hayatımızın merkezine girmesine izin vermesinde başrolü oynadılar. Televizyon gördüğümüz “ulaşılamayan insanlar”ın sayısında artış meydana getirdiler. 

{pagebreak::4}

6- İnsanlara Hayvan Sevgisi Aşıladı

Başta kedi, köpek olmak üzere insanların hayvan sevgilerinin artmasında büyük rol sahibi oldu. İnsanlar komik hayvan videolarını izledikçe, hayatın getirdiği en güzel renkleri daha çok sevmeye başladı.

Günlük hayat koşuşturmasındaki insanların, onlara baktıkça günlük streslerinden biraz olsun uzaklaşarak, mutlu oldular.

16-03/21/manny-selfie-cat-03jpg653x0_q80_crop-smart.jpg

{pagebreak::5}

7- Hashtag Kavramını Doğurdu

İnsanlar, hashtag(#) kavramını hayatlarının her alanında uyguladılar. Yazdıkları herhangi bir yazının altına konunun anlatmak istediği ana başlık şeklinde ifadelerini aktardılar.

Hashtaglar ile cümleler kuruldu, espriler yapıldı. Kendisinden sonra meydana gelen sosyal medya uygulamalarına bir içerik, çözüm sağlamış oldu.

16-03/21/twitter_97.jpg

8-Politikacıların Yayın Mecrası Oldu

Çoğu kez, politikacılar televizyona çıkmaya ya da onlarca gazetecinin önünde basın toplantısı yapmaya gerek kalmadan 140 karakterde yapmak istedikleri açıklamayı yaptılar.

140 karaktere sığmayan açıklamalar ise 5-6 tweet boyunca sürdü. İnsanlar hangisini okuyacaklarını bilemezken, siyasiler oturdukları yerden düşüncelerini rahatlıkla ifade edebildiler. Her politikacının bir Twitter hesabı olması zorunluluk haline geldi. 

9- İnsanlara Özlü Sözler Öğretti

Twitter hesabını yalnızca Retweet ve veri aktarımı şeklinde kullanmayı tercih etmeyen kullanıcılar, havalı niltelikteki özlü sözleri 140 karaktere sığdırdılar.

Takipçilerini hayat felsefesi aşılarken, sahip oldukları iyi/kötü enerjinin arkadaşlarına da yansımasını da sağladılar. Böylece “tektipleşen insan” modelinin oluşumuna yadsınamaz bir katkıda bulundular.

Bunların haricinde insanlara para kazandırdı, sanal ilişkileri meydana getirdi, RT-Fav terimlerini huzurumuza sundu. İyisiyle, kötüsüyle 10 yıldır sosyal hayatımızın vazgeçilmez bir parçası oldu. Nice mutlu yıllara Twitter!

:: En genel ifadeyle Twitter’ı seviyor musunuz?