Şüpheye yer bırakmaksızın Twitter, dünyanın en hızlı gelişen, büyüyen ve abonelerini artıran sosyal medya servislerinden biri konumunda. Bu yükseliş, reklam vermek isteyen firmaların da ağzını sulandırıyor ve gitgide devleşen Twitter’a yatırım yapmak için onları cesaretlendiriyor. Peki sosyal medya servisi nasıl bir reklam politikası güdüyor?

 

{pagebreak::İlişkiler}

Uzun Süreli İlişkiler

Twitter, dünyanın en büyük firmalarında bazılarıyla uzun süreli ortaklık anlaşmaları imzalamış durumda. Bu firmalar arasında Starbucks, Red Bull, Best Buy ve Hootsuit bulunuyor. Reklam politikalarında bu şirketlere öncelik tanınıyor ve bazı imtiyazlar veriliyor.

 

{pagebreak::Promoted Tweet Kavramı}

Promoted Tweet Kavramı

Promoted Tweet, Twitter’ın geliştirdiği zekice ve çok tutulan bir reklam politikası. Ana sayfayı reklamlarla doldurup, kullanıları çileden çıkarmaktansa bu yöntem tercih ediliyor. “Kahve” kelimesini ele alalım ve Starbucks’ın, Twitter ile Promoted Tweet konusunda anlaşmış diye düşünelim.

 

Twitter’da, “Kahve” araması yapıldığında ilk üç Tweet’den birinde Starbucks ile karşılaşıyoruz. Kullanıcı isterse bağlantıya tıklayıp, ek bilgi alabiliyor. Profil ne kadar incelenirse, firma o boyutta ödeme yapıyor.

{pagebreak::HootSuit CEO’sunun açıklaması}

Hootsuit CEO’sunun açıklaması

Twitter ile uzun soluklu işbirliği yapan firmalardan Hootsuit’in CEO’su Ryan Holmes, Promoted Tweets hakkında ilginç bir açıklamaya imza attı. Holmes, “Twitter, Promoted Tweet’lerde yeni uygulamalara da imza atacak. Biz de bunları merakla bekliyoruz. Twitter’ın kullanıcı kalitesi düşünülünürse, hem kullanıcılar hem de reklam verenler açısından altın bir çağ başlayacak.

 

{pagebreak::Promoted Account}

Promoted Account

Twitter’ın cephanesi bu kadarla sınırlı değil. Sosyal medya servisi, Promoted Tweets ile entegre çalışacak Promoted Account’ı da silahları arasına koyuyor. Böylece firmaları yüz binlerce kullanıcı takip edebiliyor.  Promoted Tweets’e benzer  şekilde “Promoted” kategorisinde gösterilecek profiller(firmalar), kazandığı takipçi sayısına göre ödeme yapacak.

 

Asıl yenilik ise Who To Follow (Kimi İzleyeceksiniz) uygulaması. Twitter, kendisine reklam veren başlıca firmaları Who To Follow’ın ön sıralarına yerleştirecek.

{pagebreak::Trending Topics}

Trending Topics

Trending Topics, Twitter kullanıcıları tarafından en çok kullanılan (tweet edilen) sözcüklerin bir araya geldiği bir liste. Promoted Account ve Promoted Tweets’e göre daha az göze çarpsa da, kullanıcılar tarafından sürekli izlenebiliyor ve reklam verenlerin iştahını kabartma yeteneğine sahip.

 

{pagebreak::Fiyatlar}

Fiyatlar

İddialara göre, Promoted Tweet’lerin fiyatı 100.000 dolardan başlıyor. Elbette bu rakam sadece iddiadan ibaret, daha az olmasına ihtimal vermesek de, daha fazla olması olası. Hootsuite gibi uygulamalar sayesinde Promoted Tweet, farklı sitelerde kullanılabiliyor.

 

:: Twitter’ın reklam politikalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?