Geleneksel taksi hizmetine alternatif olarak ortaya çıkan Uber‘i Türkiye’de yasaklayan karar istinaf mahkemesinden döndü. İlk derece mahkemesinin yasaklama kararını hatalı bulan istinaf mahkemesi, şirketin Türkiye’de yeniden faaliyet göstermesinin önünü açtı. Uber’e erişim engeli kaldırılırken şirket “Uygulamamızı İstanbul’daki tüm yolcu ve sarı taksi şoförlerine sunmaya devam edeceğiz” açıklaması yaptı.

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu ise işi yargıya taşımaya hazırlanıyor.

Apple Car hakkındaki yeni gelişmeler neler?

Apple Car hakkındaki yeni gelişmeler neler?

Ortaya çıkan sızıntı ile otomotiv sektörü hareketlendi. Apple Car ile ilgili tüm gelişmeleri ve ihtimalleri değerlendirdik.

Uber Türkiye’ye nasıl dönecek?

2019’da yapılan yerel seçimler öncesi Türkiye’de faaliyet gösteren ve Uber’e yönelik taksici esnafından tepkiler yükselmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Uber’in yasaklanacağı sinyalini vermesinin ardından yerel mahkeme kararı ile Uber’in faliyetleri yasaklanmış ve uygulamaya erişimi durdurulmuştu. Şirket ise Türkiye’deki faaliyetlerine son verdiğini duyurmuştu.

Uber mahkeme kararı

İstinaf mahkemesi ise Uber’e Türkiye’de erişim engeli getiren ilk derece mahkemesinin kararını hukuka aykırı buldu. Kararın bozulmasıyla Uber’e erişim engeli kaldırılmış oldu.

https://twitter.com/Uber_Turkiye/status/1342018998079287296

Mahkeme kararını değerlendiren Uber Global yetkilisi, “Türkiye’ye inanıyoruz ve bağlıyız. İstinaf mahkemesi Uber Taksi ile faaliyetlerimizi sürdürmeye devam edebileceğimizi teyit ettiği için mutluyuz. Uygulamamızı İstanbul’daki tüm yolcu ve sarı taksi şoförlerine sunmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

Uber’i 4.5 milyon kişi indirip kullandı

2014 yılından itibaren İstanbul’da hizmet vermeye başlayan Uber uygulamasını 4,5 milyondan fazla kişi indirilerek kullandı. Uber uygulamasını erişim engelinden önce İstanbul’da 14 bin 500 taksi sürücüsü kullanılıyordu.

Uber’in geçmişte sorun yaşadığı tek ülke Türkiye değil. Avrupa’da başta Fransa olmak üzere pek çok ülkenin taksicileri, Uber’i vergi vermediği gerekçesiyle suçlamıştı. Yunanistan’da alınan karara göre ise Uber tarzı uygulamaların faaliyete geçebilmesi için, bu şirketlerin Yunanistan’da ofis açmaları ve temsilci bulundurmaları zorunluluğu getirilmişti. ABD‘de ise Avrupa’ya kıyasla tepkiler cılız kalırken, ülkede Uber tarzı uygulamalar için yasal bir düzenleme bulunmuyor.

Taksiciler yargıya başvurmaya hazırlanıyor

İstinaf mahkemesi tarafından Uber için alınan Türkiye kararının ardından, İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu‘dan da açıklama geldi. Sputnik Türkiye‘ye konuşan Aksu, “Önceki senelerdeki gibi eylem yapmayacağız. Yargı yoluna başvuracağız ve sadece hukuk alanında hakkımızı arayacağız” şeklinde konuştu. Aksu’ya bu duruma neden karşı çıktığı sorulduğunda ise “Yurt dışı menşeili bu firmanın çalışmaması, milli ve yerli olması lazım” yanıtını verdi.

Uber’in Türkiye yasağının kaldırılması hakkında siz ne düşünüyorsunuz?

Uber nedir?

Uber hizmeti, sarı taksilere alternatif olarak geliştirilen bir uygulama. Uber ile kullanıcılar mobil uygulamadan gideceği yeri önceden seçip, yolculuğun ücreti hakkında önceden bilgi alabiliyor. Ödeme kredi kartıyla yapılabildiği için Uber şoförü ile iletişim kurmadan da yolculuk tamamlanabiliyor. Uber için farklı kategoride araçlar da mevcut. Seyahat etmek istediğiniz araç türüne göre ücret değişiklik gösteriyor.

Uber nasıl kullanılır?

Hizmetten yararlanmak için Uber’in iOS veya Android uygulamasını akıllı telefonunuza indirmeniz gerekiyor. Üyelik açtıktan sonra Uber hizmetini kullanmaya başlayabilirsiniz. Gitmek istediğiniz konumu seçip gerekli işlemleri tamamlamanızın ardından yapmanız gereken tek şey beklemek. Bu süre zarfında etraftaki bir Uber şoförü sizin ulaşım isteğinizi görüp kabul edecek ve bulunduğunuz konuma gelerek sizi istediğiniz yere götürecek.

Yolculuk sonunda şoförü puanlayabileceğiniz gibi, hizmetinden memnun kaldığınız şoförlere bahşiş de verebiliyorsunuz. Ancak unutmayın, şoförler de kullanıcıları puanlama hakkına sahip. Puanı düşük bir kullanıcının şoför isteği, bazı şoförler tarafından kabul edilmeyebilir veya görmezden gelinebilir.