Uber adlı servisin ülkemizdeki karşılığı neredeyse korsan taksi ile aynı: Uygulamayı akıllı telefonuna kuranlar, o sırada yakınından geçen ve kendi güzergahına giden diğer kullanıcıların araçlarına biniyor. Böylelikle paylaşılıyor veya Uber üzerinden araç sürücüsü gelir elde edebiliyor.

Servis Avrupa’da bir anda patlama yaptı. Şimdi ise devletler, gerek taksi sektörünü korumak, gerekse yolcu ve sürücü güvenliğini kontrol altında tutabilmek amacıyla bazı sınırlamalara başvuruyor. Almanya’dan gelen son haberlere göre, Berlin’de Uber uygulamasının kullanımı yasaklandı.

Uber itiraz edecek

Uber Almanya Genel Müdürü Fabien Nestmann ise konuyla ilgili karara itiraz için başvuracaklarını belirtirken, Hamburg’da daha önce verilen benzeri bir kararı bu yolla bozduklarını hatırlattı.

Kamu güvenliği açısından lisanslı olmayan araçlar ve sürücüler tarafından yolcu taşınmasının kabul edilemez olduğunu dile getiren Berlin Senatosu ise, taksicilerin mağduriyetinin de verilen kararda etkili olduğunun altını çizdi. Tabii taksicilerin yaşattığı mağduriyetlerden yolcuları kimin koruyacağı belirtilmedi.

Birkaç yıl öncesine kadar medyada geniş yankı uyandıran “taksici cinayetlerini” hatırlayanlar, Uber gibi servislerin Türkiye (veya dünyanın geri kalanı) için ne gibi tehditler doğurabileceğini tahmin edebilir. Her ne kadar kontrol altında gibi görünse de, isteyen herkesin bir Uber şoförü olabilmesi, bu sistemin kötü niyetli kullanıma fazlasıyla açık olduğunu gösteriyor.

:: Sizce Uber gibi hizmetler için ne gibi önlemler alınmalı?