Fransız oyun devi Ubisoft, ciddi bir mali krizin eşiğinde. 2024 yılının başından bu yana şirketin hisse değeri %45 düşüş göstererek son bir yılın en düşük seviyesine ulaştı. Bu durum, Ubisoft’un geleceği hakkında ciddi endişelere yol açtı ve şirketin iflas ya da bir satın alma senaryosuyla karşılaşabileceği konuşuluyor. Ayrıntılar haberimizde…
Ubisoft mali krizle karşı karşıya: Hisse değerinde 1 yılda %45 düşüş yaşandı
Aslında, Ubisoft’un içinde bulunduğu mali zorluklar, son birkaç yılın birikimli sorunlarından kaynaklanıyor. 2023 yılında şirket, 4.94 milyar euro net zarar açıklamıştı. Yatırımcılar ve piyasa analistleri, Ubisoft’un geleceği konusunda giderek daha karamsar bir tablo çiziyor. Şirketin son dönemde piyasaya sürdüğü oyunlar, beklenen satış rakamlarına ulaşamadı. Örneğin:
- Star Wars Outlaws oyunu, hedeflenen satış başarısını yakalayamadı ve şirketin 2025 mali yılı gelir beklentisini 23 milyar eurodan 19.5 milyar euroya düşürmesine yol açtı.
- Büyük umut bağlanan Assassin’s Creed Shadows, 2025 Şubat ayına ertelendi ve bu haber, şirketin hisselerinde ek bir düşüşe neden oldu.
- Skull and Bones, Steam platformunda eş zamanlı olarak yalnızca 400 oyuncuya ulaşarak büyük bir hayal kırıklığı yarattı.
Yine Ubisoft, yine fecaat: Tam 300 kişi kovuldu!
Tabi ki, Ubisoft’un yaşadığı zorluklar yalnızca dış faktörlerle sınırlı değil; şirket, iç sorunlarla da boğuşuyor. 2024 yılı Aralık ayında, ücretsiz oynanabilir nişancı oyunu XDefiant’ı kapatan Ubisoft, aynı zamanda San Francisco ve Osaka stüdyolarını da kapattı. Bu kararlar, çok sayıda çalışanı işsiz bırakmıştı.
Ubisoft’un kurtuluşu için olası bir satın alma veya özelleştirme seçenekleri gündeme geldi. Şirketin kurucusu Guillemot ailesi ve Çinli teknoloji devi Tencent, bu sürecin önemli aktörleri olarak öne çıkıyor. Tencent, Ubisoft’un hisselerinin %9’dan fazlasına sahipken, Guillemot ailesi şirketin %20’den fazlasını kontrol ediyor. Ancak piyasa analistleri, bu tür bir girişimin Ubisoft’un iflastan kurtulması için yeterli olmayabileceği görüşünde.
Ubisoft’un piyasa değeri, 2021’deki 12.17 milyar dolar seviyesinden 2025’in başlarında 1.71 milyar dolara düşerek %85’lik bir erime yaşadı. Bu dramatik düşüşe bakarsak, şirketin iflas veya başka bir büyük şirket tarafından satın alınma ihtimali çok yüksek. Kısacası şirketin geleceği, 2025 Şubat ayında çıkması beklenen Assassin’s Creed Shadows oyununa bağlı olabilir. Analistler, bu oyunun başarılı olması durumunda Ubisoft’un mali durumunun toparlanabileceğini, aksi halde durumun daha da kötüleşeceğini ifade ediyor.
Sizce Ubisoft bu mali krizden kurtulabilir mi? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz.
Beter olsunlar. R6 iyice kanser etti zaten.
Bir oyuncu server hatası alır öbürü VPN kullanarak girmek zorunda kalır diğeri ranked modunda crash yer öbürüne oyun içi lobi daveti gitmez diğerine mesaj gitmez öbürü tam uyudumlu PC sistemle 90 FPS alır diğeri 200 FPS den drop yer anlık 70 FPS e düşer öbürü 6 aydır oyuna giremrz siler format atar yine giremez yeter artık.
Cağğğnı Gönülden BATSINLARRRRRRR diyorum nokta
Ubisoft batmaz ama küçüldü. Özensiz, aynı formülle geliştirilmiş oyunları 5-10 dolar edecek, belki çok az oynanacak bir şirket oldu. Bağımsız geliştiriciler bu şirketten daha iyi oyun geliştiriyor. Yapım aşamasında olan, çok iyi görünen bir oyunu vardı ama unutuldu gitti. Bunlara (oyunculara) assassin, skull, cry versek yeter, bunlar ne anlar oyundan dedi. Bu devirde 2D oyun geliştirip 70 dolara kakmaya çalışan bir şirketin bu duruma düşmesi kimseyi şaşırtmıyor.
Çok dedik ubizort GO WOKE GO BROKE!
Kimler oyun dünyasında “istenilmeyen” “asla kabul edilmeyecek” “neil” türünde oyunları yapmalarını istediyse, onlarla olan ilişkilerini kessinler. Bu diğer şirketler içinde geçerli. Yoksa limon satacaklar. Aklı başında hiç kimse bu kadar gelişmişken 2000 yıl öncesine dönmek istemiyor.
Rest in piss
Ubisoft güzel IP’lere sahip olan bir firma olmasına rağmen gerek geçmişte oyuncuları kandırması gerek tutan formüllerin sineğin yağını çıkartır gibi uygulanması bu hale gelmesini sağladı. Geçmişte CGI grafiklerle yaptıkları oyunları şaşalı şekilde oyunculara gösterip “bakın oyun böyle olacak” demesi ve sonrasında piyasaya sürülen oyunun gösterilenle aynı olmaması. Bu olayı bir kere değil çok kez yapıp artık oyuncuların tepkisi çığ gibi büyüyünce bırakması. Assassin’sCreed ve FarCry serisinde tutan formüllerin çok kez kullanılması, oyunların 10 ile 20 saat oynandıktan sonra çok fazla tekrara düşmesi ve işin en berbat kısmı eski oyunlarının üstüne pekde koymaması. AC1’den Origins oyunlarına kadar olan süreçte oyuncuları bir yere kadar kandırdılar. Şuan olduğu gibi sonrasında oyun satışlarının düşmesi, bug’ların artması ve hatta oynanamayacak duruma gelen Unity facialarından sonra zaten Origins gibi yenilenmiş oyunlar geldi. Lakin bu oyunlarda satış rakamları olarak iyi satmış olsa da yine formülün tutmasını fırsat bilip her bir yapımda üstüne bir şey koymak yerine kopyala yapıştır bitmek bilmeyen ve içi bomboş kocaman açık dünyalar ile yine aynı noktaya geri geldiler. Unity oyununu yaptıkları dönemde oyunlarında bug’lar, gerek animasyon hataları gerek kalite düşüklüğü yüzünden yerden yere vuruluyorlardı. Bugün aynı dönemlerine döndüklerini düşünerek Star Wars gibi franchise öyle berbat bir şekilde işlediler ki satmadı, hatta oyuncuları suçladılar. Oyunun trailer’ı “benim gibi oyun olmaz olsun” diye bağırırken piyasaya çıktı. Daha bunun gibi çok sebep var; Ubisoft gerek kötü yönetim gerek oyuncuları keriz niyetine koyma, sineğin yağını çıkartma, tutan formüllerden vazgeçmemesi ve en önemlisi eskiden farklı oyunlar çıkartan risklerden kaçmayan yapısını kaybetmesi bu günlerin gelmesine sebep oldu. Far Cry serisi de keza AC ile aynı kaderi paylaştı; Steam platformundan uzaklaşması gibi detaylarda mevcut. Bakmayın, EA elinde eski adıyla FIFA, yeni adıyla EA Sports FC olmasa şuana kadar onlar da takla atardı.
Normal, Çağın gerisinde kaldılar. Aynı oyunlari bir kaç ufak değişiklik yapıp yeni oyun olarak çıkarıyorlar. Oyun motorunu değiştirmiyorlar örneğin skull of bones tam bir hayal kırıklığı.. bence satılır.