Windows, Linux yada Mac kullanıyor olmanız hiç farketmez, kullanıdğınız sistemde illaki az yada çok kalıntılar oluşacaktır. Eğer kendi pisliğinizi kendiniz temizlemezseniz, size zamanla performans kayıpları olarak geri dönecektir.(Yeni Ubuntu’ya Bir Adım Daha)
Sistemdeki Boş Klasörleri Temizleyelim
Öncelikle sisteminizde bulunan boş klasörleri temizleyerek, gereksiz fazlalıklardan kurtulabilirsiniz. Neyin nerede olduğunu bulmanızda sıkıntı oluşturan bu boş klasörlerden kurtulmak için konsola yazacağınız 1 satırlık kod işinizi görecektir.
find ~/ -type d -empty -exec rmdir {} ;
Komutunu yazarak Home klasörünüzdeki boş klasörleri temizleyebilirsiniz ancak bu komutu sakın root klasörü için kullanmayınız, çünkü bazı boş klasörler çeşitli amaçlara hizmet ediyor olabilirler.
Grub 2 Menü’sünü Düzenleyelim
Zamanla açılış menünüze çeşitli kerneller eklenir ve siz genellikle sadece en güncel kerneli kullanmaya devam edersiniz. Bu sebeple eski kerneller fazlalıkla olarak sistem bulunurlar. Eğer bu kernellerden kurtulmak isterseniz paket yöneticinizden Tamamen Kaldırmak İçin İşaretle‘yi seçmeniz yeterli olacaktır.
Kaldırma işlemi gerçekleştikten sonra sistem kendisi açılış menünüzü düzenleyerek, kaldırdığınız kernelleri listeden temizleyecektir. Ancak en son yüklediğiniz kerneli kaldırmamaya dikkat edin, çünkü o sizin kullandığınız kernel.