Selçuk Bayraktar, Azerbaycan seyahati sırasında yerel medyaya yeni SİHA Bayraktar TB3’den bahsetti. TB3’ün benzersiz tasarımına dikkat çeken Bayraktar, yeni SİHA hakkında “Alanında benzersiz olan TB3’ler, 1200 kilogram civarında mühimmat taşıyabiliyor, uçak gemisine inebiliyor ve kanatları katlanabiliyor”  ifadesinde bulundu.

Bilindiği üzere F-35 satışının durdurulması ve CAATSA ambargoları nedeniyle TCG Anadolu’da F-35B kullanma ihtimalimiz artık yok. Uçak gemilerine uçak indirmek 1 asırdan fazla süredir yapılıyor. Fakat pilotlar açısından halen inişte zorluklar yaşanıyor. Uçak seçeneği ise çok kısıtlı (yalnızca birkaç tane). Buna TCG Anadolu’nun uçak gemilerindeki (fazladan bulunan eksantrik) piste sahip olmaması da eklenince SİHA seçeneği öne çıkıyor. Aksi takdirde gemi verimli şekilde kullanılamayacak.

Selçuk Bayraktar’a Karabağ Nişanı

Selçuk Bayraktar’a Karabağ Nişanı

Baykar, Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Bayraktar, Genel Müdür Haluk Bayraktar ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Karabağ Nişanı'na layık görüldü.

Bayraktar TB3, gemiye iniş kalkış yapan bir SİHA’dan fazlası olabilir

Her ne kadar genel tasarımının neye benzeyeceği konusunda geliştiriciler tarafından bir açıklama yapılmamış olsa da, tahminlere göre Bayraktar TB3, Kratos XQ-58A Valkyrie benzeri bir geometriye sahip olacak. Bu tasarım dünyada yeni olmakla birlikte kanat açıklığının kısa olması açısından TCG Anadolu için oldukça uygun bir hava aracı.

Bayraktar TB3, Kratos Defence ürünü XQ-58A uçan kanat İHA’ya benzeyebilir.

Selçuk Bayraktar’ın sözlerine göre TB3, 1200 kilogram civarında ve daha ağır mühimmatlar taşıyabilecek. Ayrıca TB3’te jet motor yerine pistonlu motor kullanılmasının beklendiğini belirtelim.

SSB Başkanı İsmail Demir, TCG Anadolu’da 30 veya 50 adet arasında SİHA konuşlanacağını açıklamıştı. Dolayısıyla bu kadar az sayıda TB3 üretmek ekonomik olmayabilir. Bu nedenle Bayraktar TB3’ün daha farklı görevlerde kullanılabilmesi için havadan yakıt ikmali yapan bir tanker İHA konfigürasyonunun ortaya çıkması da sürpriz olmaz.

Aselsan’ın yeni patenti Bayraktar TB3 için mi?

Sosyal medyada “çok fonksiyonlu insansız hava aracı” adında Aselsan patenti olduğu ileri sürülen bir tasarım gündem oldu. Patentte yer alan SİHA tasarımı Bayraktar TB2’yi andırıyor. Yalnız bir takım farklılıklar var. Tasarımda, hava aracının arka tarafında yaygın olarak kullanılan motorun haricinde 4 adet tilt-rotor elektrikli motor kullanıldığı görülüyor. İniş takımlarında ise amortisör olması bekleniyor. Arka kuyrukta ise TB2’lerdekinden farklı bir tasarım bekleniyor.

Aselsan Bayraktar TB3 patent çizimi

TB3 hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Sizce ortaya çıkan bilgilere göre TB3 alanında benzersiz olacak mı? Fikirlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.