Uçak yolculuklarında neden telefon kullanılmaz?

37

Mobil dünyanın devasa gelişimi ile akıllı telefonlar hayatımızda daha büyük bir rol oynamaya başladı. Özellikle her şeyin dijitale taşındığı bu dönemde görevleri ciddi şekilde artan bu küçük cihazlar, bazı durumlarda insan hayatını tehlikeye atabilecek potansiyelde diyebiliriz. 

Bilindiği üzere yüzyılın en büyük icatlarından ve en konforlu ulaşım araçlarından biri olarak kabul edilen uçaklarda telefon kullanımına dair katı sınırlamalar mevcut. Peki uçakta bu tür cihazların kullanılmamasının nedeni nedir? Yazımızda anlattık…

Snap puanı nedir ve nasıl artar?

İşte uçakta telefon kullanılmamasının nedeni

Uçak yolculuğu yapsın ya da yapmasın, kalkışlarda ve inişlerde ”Cep telefonlarınızı ve tüm elektronik cihazlarınızı lütfen kapatın” şeklinde anons yapıldığını herkes bilir. Uçak kalkış yaptıktan ve belirli bir irtifaya ulaştıktan sonra ise cep telefonu gibi elektromanyetik dalgalarla iletişim kuran cihazların uçak moduna alınarak uçuş boyunca kullanılmasına izin verilir.

Bunun dışında uçak modu özelliğine sahip olmayan cep telefonları gibi elektronik cihazların ise uçuş boyunca kapalı tutulması gerekiyor. Peki teknolojinin adeta zirve yaptığı 2022’de uçak yolculuğunda neden bu tür cihazları kullanamıyoruz?

Federal Havacılık İdaresi (FAA), cep telefonu gibi elektromanyetik dalgalarla iletişim sağlayan elektronik cihazların kullanımını uçaklarda bulunan navigasyon ve iletişim sistemlerine doğrudan etkisi olduğu gerekçesiyle uzun zaman önce yasakladı. Bu karar, 2013 yılında bir nebze olsun yumuşatılırken, uçağın belirli bir irtifaya ulaşmasının ardından söz konusu cihazların uçak modu ile kullanılmasına izin verildi.

Uçak modu, cep telefonlarının dışarıya sinyal vermesini engelleyerek Bluetooth ve mobil servis gibi bağlantı özelliklerini devre dışı bırakır. Ancak bu cihazların yine de kalkış ve iniş sırasında tamamen kapatılması gerektiğini belirtmekte fayda var.

Yolculuk sırasında uçak modu olmadan telefon kullanmak, sanılanın aksine uçağın motorlarının durmasına, düşmesine ya da patlamasına neden olmaz. Ancak görüş mesafesinin büyük ölçüde azaldığı sisli bir havada sadece navigasyon sistemini baz alarak giden bir uçak için ciddi bir tehlike oluşturabilir. Bu nedenle uçuş öncesinde, sırasında ve sonrasında herhangi bir riske girmeden kabin ekibinin uyarılarını eksiksiz bir şekilde yerine getirmek herkesin iyiliğine olacaktır.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Uçaklarda cep telefonu ve diğer elektronik cihazların kullanımının kısıtlanması ile ilgili görüşlerinizi neler? Yorumlar kısmından ya da SDN Forum‘da bizlerle paylaşmayı unutmayın.

37 YORUMLAR

  1. Birkaç yıldır üretilen uçaklarda artık telefon kullanımı konusunda herhangi bir engel bulunmuyor. Fakat bunun teknolojik engelinden ziyade psikolojik “engeli” bulunuyor. Bir düşün koltuğa oturmuşsun 2 saat boyunca yanındaki vır vır vır konuşuyor. Onu da geç 10-15 kişi ayarsız bir şekilde konuşuyor. Çekilir değil. Bundan dolayı da havayolu şirketleri yolcuların şikayetleri ile uğraşmak yerine “Yassahhhhh kardeşim yasssaaahhhhh” politikasını yürütmeyi tercih ediyor. Bir yolcu olarak da bende benimsiyorum.

  2. bir ara otobuslerdede cep telefonuyla konusmak yasakti hatta kapatin abs gibi sistemleri etkiler derlerdi ama ne hikmetse otobüs şoförleri 10 saatlik bir yolculukta nerdeyse 1 saatini telefonla konusarak yolculuk ederdi sanki uçak işide aynı gibi geliyor bana alışkanlık olarak devam ediyor hee bide okadar yukarda telefon cekmiyor sanırım acsakta pek birsey degismez 😀😀

    • aynen kral..hepsi hikaye..ciddi durum olsa tüm telefonlar toplanır belli bir bölüme konulurdu..bagaj misali..yoksa kimin açık kimin kapalı nerden bileceksin..hepsi hikaye..

  3. Uçak modunda Bluetooth çalışır. Uçak moduna alınma zorunluluğu tedbir için yoksa kanıtlanmış bir zararı yada zararsızlığı hala bilinmiyor.

  4. Bu yasak boşu boşuna uygulanan bir şey değil. Uçaklarda ILS denen bir sistem bulunuyor ve cep telefonu sinyalleri bu sistemi olumsuz yönde etkiliyor. VOR iniş yapıldığı sırada parazit oluşturma riski var çünkü uçakların otomasyon sistemlerinde kısmi olarak olsa da iniş sistemlerinde klasik radyo dalgaları kullanılır ve bu telefonların manyetik olarak etki edebileceği bir durum oluşturabilir. Bu yüzden lütfen kurallara uyalım cep telefonları sadece uçak modunda kullanalım.

  5. 30 yildir ucaklarla yolculuk yaparim bana göre hep sacma gelmiştir peki ben sizlere soruyorum en yeni modellerde arabalarda elektronik navigasyon yokmu neden onlar için tehlike temsil etmiyor benim bu sorumun cevabını kim verecek

  6. parayı bastırana lnternet ve telefon hizmeti verlyorlar. demek ki isteyince oluyor. tamsmen elektronik arabalarda da sorun çıkmıyor artık tamamen para tuzağı yani.

  7. Kabin ekibi konuşuyor; Sadece iniş ve kalkışta telefonun tamamen kapatılmasının amacı; eğer iniş kalkışta bi sorun yada acil bi durum söz konusu olursa yolcular ellerindeki telefona dalmasın, kulaklıkla müzük dinlemesin, bunun yerine böyle bi acil durumda kabin ekibinin anonslarını, uyarılarını dinlesinler, dikkat versinler diye telefonlar kapatılır. Bunlar gayet yüksek teknolojili uçaklar, nabigasyonunda problem yapmaz.

  8. Ben hiç uçak binmiyorum. Ama telefon şarj bittiği uçak modu açıp şarj takıyorum. Neden çünkü hızlı şarj dolsun diye. Daha ne istiyorsun :/

  9. Külliyen yalan. Uçakların elektronik kablolaması bu tür sorunları engelleyecek kadar mükemmel ve korumalı yapıdadır. Telefon kullanımının yasak olmasının çok daha basit bir nedeni var: herkesin bir yakınına uçak içinden telefon açmasıyla uçak içinde oluşabilecek kaosu ve kakofoniyi hayal edebilirseniz yasağın nedenini anlarsınız.

    • Yav ne alakası var kaosla falan arkadaş, otobüste de herkesin elinde telefon var, metroda da, hadi uçakla şehir dışına gidiyorsun falan diyorsan şehirler arası otobüsler de var. Hiç de kaos olmuyor.

  10. “Ancak görüş mesafesinin büyük ölçüde azaldığı sisli bir havada sadece navigasyon sistemini baz alarak giden bir uçak için ciddi bir tehlike oluşturabilir.“ tamam ama bu hala neden kullanılmamalı bunu açıklamıyor ki. Nasıl risk oluşturuyor asıl mevzu anlatılmamış. Daha çok uçak modu nedir onu açıklayan bir yazı olmuş.

    • Direkt onu açıklıyor, ne demek açıklamıyor? Nasıl risk oluşturduğu “neden kullanılmamalı”nın konusu değil, bunun ne şekilde oluştuğunun konusu. Neden kullanılmamalının cevabı ise bu riski önlemek. Yazılanı, anlatılanı anlamayıp, saçma sapan mantıklarla cevap yazıyorsunuz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version