Günümüzde enerji maliyetleri ve özellikle de akaryakıt fiyatları cep yakan cinsten listelenmeye devam ediyorken kimi modelleri 370.000 litreye kadar yakıt alabilen yolcu uçaklarında bu durum nasıl gerçekleşiyor? Maliyetleri neler ve kaç TL’ye tam kapasiteyle dolduruluyor? Uçaklar ne kadar yakıyor?Şaşırtıcı fiyatlar ve detayları için gelin konuya daha yakından göz atalım.
Uçaklar hangi tür yakıt kullanıyor?
Uçaklarda, yakıt olarak havacılık literatüründe Jet A-1 şeklinde isimlendirilen eskiden gaz lambalarında gaz yağı olarak da kullanılan özel bir petrol türevi olan “kerosen” kullanılıyor. Uçaklar, kullanım amaçlarına göre farklı boyutlarda ve güçte motorlarla konfigüre edilmekte ve buna bağlı olarak da her modelin yakıt kapasitesi muhtelif olabilmektedir.
Peki uçaklar ne kadar yakıyor?
Mesela dört motorlu, çift katlı ve 853 yolcu taşıyabilen dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A380, 370.000 litre yakıt alabiliyorken çift motorlu ve 151 yolcu kapasiteli bir Boeing 737 uçağı ise 26.170 litre yakıtı depolarına alabiliyor.
Hava araçlarında yakıt tüketim değerleri karayolu taşıtlarında olduğu gibi hava durumu, sürücünün kullanım tarzı, taşıdıkları yük ve yolcu miktarı gibi pek çok değişkene bağlıdır. Bundan dolayı aynı model uçaklarda dahi farklı tüketim değerleri ölçülür.
https://shiftdelete.net/ucakta-mesajlasmak-serbest-oluyor
Havayolu şirketlerinin son zamanlarda filolarına kattıkları popüler modellerden biri olan BOEİNG 787’nin istatistiklerini baz alıp basit bir hesapla uçakların yakıt maliyetleri ve tüketim değerleri hakkında fikir sahibi olalım.
Çift motorlu ve 300 yolcu taşıyabilen bir uçak olan 787, 126.372 litre yakıt almakta ve 14.010 km menzil sunmaktadır. Uçağın ful depoyla menzilini tamamladığını varsayarsak km başına yaklaşık 9,02 litre yakıt tüketir. Güncel Jet yakıtının litresinin 0,67 dolar (12,9TL) olduğunu da hesaba katarsak uçağımız km’de 6,04 dolar (116,5 TL) harcar ve deposu da 84.669 dolar (1.633.265 TL) maliyetle tam kapasite dolar.
Mukayese edecek olursak 100 km’de ortalama 6 litre yakıt tüketen dizel bir otomobil (güncel motorin fiyatına göre) aynı maliyetle 77.405 litre yakıt alabilir. Ayrıca bununla 1.290.000 km yol yapar. Yine aynı maliyetle sıfır km ful paket bir sedan otomobil alınıp bu otomobil ile İstanbul-Ankara arası 825 kere gidiş-dönüş yolculuk yapılabiliyor. Bahsettiklerimizden de anlaşılacağı üzere havacılıkta maliyetler diğer ulaşım şekillerine göre çok yüksek tutarlara ulaşabilmektedir.
Uçaklar ne kadar yakıyor sorusuna yanıt verdik. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
iyi bari ucak almayi dusunuyordum bu bilgi isime yaradi.
yayınlanmadan evvel keşke yazıyı bir okusanız. Heryerinde mantık hatası var. Otomobille kiyaslarken hata yapmışsınız. Türkçe bilen birisi düzeltebilir.
Haklı
Uçak 100km de kişi başı 3 lt yakıt tüketir, dizel araba uzun yolda 6lt tuketse (4kisi) kişi başı 1.5 lt demek para yönünden uçak kişi başı 40.8 tl Araba ise 30tl civarında yakıt tüketir.
Çok yakıyor, tüp taktıralım 🙂
Daha önce uçak nekadar yakıyor diye araştırma yapmıştım ama İstanbul dan binip uçağın kalkkışı ile Kahramanmaraş a yaklaşık seksen dakika da inmesi herşeye değer yani 15 saatlik araç yolculuğu ile kıyaslanmaz bile
Hava ulaşımı, dediğiniz gibi zaman maliyeti konusunda diğer ulaşım şekillerine göre kesinlikle büyük avantaj sağlar.
Onlarda LPG taktırsınlar
Uçağı olan düşünsün bana ne
Ucak larda yakit maliyeti yolcu basi 100km de yakilan yakitla hesaplanir ornek olarak 100 yolculu ucak 1000 km de kac lt yakit yakmis ona gore kisi sayisina bolunerek hesaplanir
Bu bilgiler beni şaşırttı.uçaklarımı satıyorum.Bu millet aç hâlâ biz neleri konuşuyoruz.
Aslında koltuklarda gaz emici fonksiyon olmalı zart diye salinca boşa gitmesin organik yani, ulen bir anda koktu burası lafı geçmesi yeterli
Bence oturduğunuz yerden masa başında bu haberi yazdınız. Hiç inandırıcı değil
Ahmet bey, haberi yazan arkadaş bir gün kaçak pompacı olarak havaalanı benzinliğinde çalıştı, haberi de gizlice uçaktan paraşütle atlarken gökyüzünde yazdı. İnandırıcı değil ne demek? Airbus veya Boeing’in ilgili sayfalarını açıp okuyunuz o zaman efendim.
Hiçbirşey anlamadım çok karışık ve hesap hataları var gibi geldi bana
Yazıdaki hesapta kullanılan verilerde uçak üretici firmalar ve havayolu şirketlerinin yayınladığı bilgilerden yararlanılmıştır. Yapılan hesap resmi bir bilgi olmamakla birlikte resmi veriler kullanarak yapılmıştır.
Aslında elektirikli olsa daha az yakar hep maliyet azalır bu Amerikalılar hiç kafaları çalışmıyor onlarda yakıt bol
Elektrikli arabalar gibi elektrikli uçaklar konusunda da birtakım girişimler mevcut elbette. Kim bilir belki ileride ilk elektrikli uçağı Amerikalılar kullanıma alır.
lpg taktırsınlar ;))
Ucak alacaktim yok vaz gectim cok masrafli valla
Uçaklar havanın sürtünme kuvveti ile uçar bir nevi rölantide hiç yakıt yakmaz o full depo ile binlerce km yol yapabilir
Aga sadece hava sürtünmesi doğru ama o uçağın havada kalması lazım, yani vitesi boşa atma ihtimali yok arabalardaki gibi. 🤪😁
Binlerce km yol yapar elbette ama hava sürtünmesi ( literatürde sürükleme kuvveti olarak geçer) uçağın uçuş hızına olumlu etki yapmaz. Uçağa hız kazandıran motorların oluşturduğu itki kuvvetidir. Dolayısıyla normal uçuş esnasında rölantiye alınmaz. Fakat “Planörler” motorsuz uçabilen hava araçlarıdır. Araştırmanızı öneririm.
tüp diyen arkadaş tüplüsünü geçmişte ruslar yapmış uçurmuş zaten, yutub da videosu var
Bizim eniştede Airbus vardı LPG’de hiç yakmiyordu neredeyse 😁😄
Airbus’a da Doblo’dan geçmiştir diye düşünüyorum enişteniz 🙂
Pilotlar vitesi boşa atınca daha az yakar.
Uçakta arabalar gibi şanzıman ve vites sistemi yoktur. Fakat çok daha gelişmiş sistemler mevcuttur. O sistemlerle birlikte uçak bulunduğu uçuş pozisyonda en verimli şekilde yol alacağı konfigürasyonda uçabilir.
Sevgi
Weet iemand hoeveel vrachtauto’s1 26.00 0 liter is?? Vraag ij mijaf of er bessef is dat we in de maling genomen worden
Dizelibtokmu bunların?
1.633.265 tl ÷ 14.000 km = 116.661 tl ( 1.000 km de )
116.661 tl ÷ 300 yolcu = 388 tl. Ama bu uçak fiyatları 1.500 tl den aşağıya yok nalıl oluyor. Yanlış hesap yaptıysam düzeltin 😊
Osman Bey uçakların maliyetleri yalnızca yakıtla sınırlı değildir. Yer hizmetleri, personel maliyetleri gibi daha birçok maliyet kalemi bulunmaktadır. Dolayısıyla havayolları bunlarıda hesaba katarak bilet fiyatlarını belirlemektedir.
Hesapta bir yanlışlık yokmu yav 370 000 litre diyor uçak kac ton ağırlığında da okadar yakıt qliyor araçla uçak kiyaslamqsinda da dehşet bir hata var sanki
Dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A380 560 Ton yükle havalanabilir. Yaklaşık 370 ton da yakıt ile yüklenebilir. Uçak taşıyacağı ağırlık için gerekli donanımlara ve aerodinamik yapıya sahipse bu gibi şaşırtıcı derecede büyük sayılar ortaya çıkabilmektedir.
Yakıt pahali satiliga çıkardım evin önünde yatiyor
Hata boya var mıdır 🙂
Rakamlarda hata var sanırım..300 kişilik uçağın yaklaşık 100 ton yakıt yükü olurmu…
Kulağa ilginç gelsede evet, oluyor Cengiz Bey. Veriler uçak üretici firmalar ve havayolu şirketlerinden alınmıştır.
Hiç bı bok anlamadık 327000 bin litre mazot ne demek
Boeing 737 ler tipine göre 3-4 lt/km yakarlar.
Tüp taktırmak lazım
Yanlış bilgi. Gümrüklü olup olmadığına göre değişir fiyat ayrıca TL cinsinden 1lt fiyatı 42 ila 46 kuruş aralığında keresen pahalı değil özellikle diğer yakıt türlerine göre
Verdiğiniz ek bilgi için teşekkürler. Günümüzde her alanda fiyatlamalar yerine ve zamanına göre değiştiği için yanlış varmış gibi gözükebilir. Fakat bu hesaplama resmi bir veri olarak değil emsal teşkil etmesi için yapılmıştır.
Benim anlamadığım olay trafik yok ışık yok dur kalk yok iniş aşağı boşda gidiyor bu kadar yakmaması lazım abi acaba pilot hatası mı?
İlyas Bey bu konuda pilot hatası olması pek olası değil zira pilot olabilmek için çok ciddi eğitimlerden geçiyorlar. Ayrıca uçak sadece burun aşağı dalış pozisyonunda gitmez. Tırmanış, düz uçuş ve iniş gibi çeşitli uçuş safhaları vardır.
Kal
Kalkişta çok yakıyor abi
Arkadaşlar uçağa lpg takılınca hem çekişi düşüyor hemde yetkili servis periyodik bakım yapmıyor. Ayrıca muayenedede bazen sıkıntı olabiliyor. Lpg’yi tavsiye etmem.
Merakımdan hesapladım bir boing 552.000 TL ye doluyrmus Amerika’ya götürse bir depo 150 yolcu 1000 dolar ABD bileti 150.000 dolar eder güzel deli para
Km 6 dolar iyi bence
LPG seçeneği düşünülmeli :))
Ulan bu devlet pandemi döneminde yurt dışında mahsur kalan Türk vatandaşlarına uçak gönderdi hiç birini mağdur etmedi, dolar uçuyor ama böyle merhametli bi lider zor bulunur ben şahsen bana sövüp sövüp yurtdışına gidene zerre acımam umurum da olmazlar.
Biraz Türkçe öğrenseniz keşke.
Yolcu bunu nasıl kurtarıyor…,
Çok yakıyormuş ,ben yine arabamla gideyim gideceğim yere:))))
Hadi beee
Boing 787 yerine 737 daha mantıklı !!! Yolcu sayısı ve yakıt miktarına bakın!!
Ben ucagima 50 tl lik yakit aliyorum bana ne
Çok yakıyor müdür. Tüp takılmaz mı bunlara 🤔