Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafınca yapılan yeni düzenlemeyle beraber uçakta telefon kullanana para cezası verileceğini duyurdu. Peki, uçakta telefon kullanmak neden tehlikeli?
Cep telefonlarından alınan ÖTV iki katına çıkıyor!
Uçakta telefon kullanmanın cezası belli oldu!
Bugün, Resmi Gazete‘de yayımlanan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Tarafından Verilecek İdari Para Cezaları Hakkında Yönetmelikte Yer Alan İdari Para Cezalarının Yeniden Değerlendirilmesine İlişkin Tebliğ ile uygulanacak olan cezaların tutarları belli oldu.
Yeni düzenlemeye göre, uçakta telefonu açık bırakmanın cezası 2.124 TL olarak açıklandı. Bu ceza ile beraber, ayrıca izinsiz drone uçuranlara da verilecek olan para cezası da artırıldı.
Resmi Gazete’de yayınlanan karada izinsiz drone uçurmanın cezası ise, 8.498 TL olarak güncellendi.
Söz konusu ceza sadece uçakta telefon kullananla için sınırlı olmadığını da belirtelim. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce yapılan açıklamada, uçakta düzeni bozanlara, sigara veya elektronik sigara içenlere de 2. 124 TL ceza kesileceği belirtildi.
Bunun haricinde, uçuş emniyetini riske atacak şekilde hava araçlarına lazer tutanlara kesilen ceza tutarı ise, 14.163 TL‘ye yükseltildi.
Yönetmeliğe göre, idari para cezasına çarptırılan kişiler tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerinde ayrıca, söz konusu karara itiraz hakkının bulunduğunu da özellikle belirtelim.
Uçakta telefon kullanmak neden tehlikeli?
Bildiğiniz üzere, cep telefonları ve diğer elektronik cihazların hassas elektronik sistemleri etkileyebileceği bizlere her uçak yolcuğunda belirtiliyor.
Bu konu ile ilgili yayınlanan makalelerden verilen bir örnekle, uçakta telefon kullanmanın neden tehlikeli ve yasak olduğunu yakından göz atalım.
Yapılan araştırmalar sonucunda, 10.000 feet yükseklikte olduğumuz zaman, GPS sistemine sahip olan birçok elektronik cihaz bu seviyede yoğun sinyaller gönderdiği belirtiliyor.
Bu yoğun sinyaller sonucu, uçakta bazı ağ aksaklıkları hatta sinyal bozuklukları da meydana gelebiliyor. Bu yüzden dolayı, sinyal veren çoğu cihazın açık olması uçuş emniyeti riske atmakta.
Bu konuyu değerlendiren eski bir Boeing mühendisinin söylediklerine göre, cep telefonu sinyallerinin uçağın düşmesine sebep olamasının pek mümkün olmadığını belirtiyor.
Ancak buradaki en çok dikkat edilmesi gereken konu ise, uçağın kalkışı ve inişi sırasında ciddi bir şekilde pilotların konsantre olması olarak gösteriliyor. Yani, cep telefonlarından gelen sinyaller pilotların konsantre olmasını bazı durumlarda zorlaştırabiliyor.
Bu yüzden dolayı, uçuş güvenliği açısından cep telefonlarının ya uçak modunda ya da tamamen kapalı tutulması gerektiği sürekli bizlere söyleniyor.
Peki, siz bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu konu ile ilgili görüşlerinizi hemen aşağıda yer alan yorum kısmından aktarabilirsiniz.
Uçak moduna al devam et. Ben bazen film yüklüyorum ya da kitap telefondan okuyorum.
Cep telefonunun uçak veya başka bir taşıta zarar verdiği daha hiç bir şekilde ispatlanamadı. Hikayeden işler, amaç çok daha farklı
eeeevet efenim..
Yerinde bir karar,az buluyorum, cezanın dahada artması lazım..Çünkü başka dilden anlamıyoruz..
Bu teknolojik seviyede gereksiz buluyorum.
Tek dikkatimi çeken “bu yüzden dolayı” cümlesi. Yalvarırım düzeltin saçma biçimde çok sinir bozdu
Hahaha, benim de gözüme batan tek şey o 🙂
uçak modu cezaya dahil mi
2124tl komik bir rakam onlarca insanın hayatını tehlikeye atmanın cezası çok daha yüksek olmalı.
Zamanlama yanlış. Öncü havayolları yolculara ücretli ve ücretsiz telefon hakkı tanımaktadır. Belirli bir yükseklikte GSM hattı çekmiyor, uçağın tekeri yere değer değmez konuşmaya #THY bile izin vermektedir. Kalkışta telefonu uçak moduna almayan yolcuyu bulmak sıkıntılı.Kısacası karışıklığa sebep olup yolcular arasında tartışma yaşanacaktır.
tespiti çok zor nereden bilecek telefonun acık olup olmadığına ceza kesecekler
Siz canınızı sıkmayın açık olan telefonun tespiti çok kolay. Duvar içindeki su borusunun hangi bölgede çatlak olduğunu bulmaktan daha da kolay.
Thy ucakta internet veriyordu ne oldu o
Metindeki yazım yanlışları daha sinir bozucu
Sayın Deniz Aslan, “bu yüzden dolayı” anlatım bozukluğudur. “Bu yüzden”, “Bu nedenle” veya “Bundan dolayı” demek daha doğru olacaktır. Saygılar 🙂
Millet uçakta hikaye atıyor canlı yayın yapıyor kim takacak Türkiye gibi bir yerde yasağı…
Uçağın girişine emanetçi koysunlar. Herkesin telefonunu alıp çıkışta geri versin 🙂 yakında bu olursa şaşırır mıyım ? Tabi ki hayır.
Çok saçma bir şey değil mi ya
Yurtdışında yaşıyorum. Şehiriçi uçuşlarımda kimse bana telefonu kapatın ya da uçak moduna alın uyarısı yapmıyor. Uçak bulutların üzerine çıktığında otomatikman çekim kesiliyor. Buna rağmen kapatma uyarısı vermiyorlar. Bu tarz olaylar zaten Türkiye’de oluyor. Yeter ki para gelecek yeri gösterin. Her Türki kılıf uydurulup ceza kesmesini bilirler.
İlk önce siz biraz saçmaladınız
cep telefonu kullanmak mı yasak, şebeke üstünden cep telefonu kullanmak mı yasak?