Reklam

Ücretsiz Android Uygulamalarında Tehlike!

42
Reklam

Mobil işletim sistemlerinin lideri konumunda olan Android, Google Play Store üzerindeki güvenliği bir türlü sağlayamıyor. Geçtiğimiz haftalarda duyduğumuz sahte oyun vakası ile tekrar gündeme gelen bu güvenlik konusu, şimdide mağaza üzerinde bulunan ücretsiz uygulamaların üçte birinin, kullanıcıların kişisel verilerini çaldığı yönündeki iddialar ile gündeme gelmiş durumda.

Bitdefender tarafından yapılan bu araştırmaya göre ücretsiz uygulamaların gösterime dayalı reklam modeli uygulayan bölümünün yüzde 33‘lük kısmı telefon numarası gibi kişisel bilgileri, reklam şirketleri ile paylaşıyor.

Reklam şirketlerinin bu bilgileri reklamları hedef kitleye uygun olarak göstermek istediği için aldığı ancak hangi kişisel bilgilerin alındığı ise bilinmiyor.

Reklam

Araştırma sonucunda bu uygulamaların yüzde 13‘lük bir kısmı sadece telefon numarasını reklam şirketlerine gönderirken yüzde 17‘lik kısmının tarayıcı bilgileri, rehber ve galeri gibi bölgedeki bilgileri gönderdiği ve yüzde 8’lik bir kısmının ise mail bilgilerini paylaştığı söyleniyor.

Ayrıca bu reklamların büyük bir kısmının da tıklandığı zaman tanımlama bilgilerini direk olarak reklam şirketlerine gönderdiği belirtiliyor.

Geliştiriciler ise uygulamaların kullanıcı sözleşmelerinde bu durumlara yer verildiği, gerekli izinlerin sağlandığı ve kullanıcılarında bunları onayladığını söylüyor. Birçok kullanıcının okumadan onayladığı bu sözleşmeler her ne kadar bilgileri paylaşsa da Google Play Store‘un da bu güvenlik konusu üzerine bir tedbir almışlığı bulunmuyor.

:: Uygulamaların kişisel bilgileri paylaşması hakkında neler düşünüyorsunuz?

 

42 Yorum

  1. Ee işte android olunca böyle oluyor. Bir keresinde denemk icin android bir telefondan uygulama yüklemeye çalıştım. Saçma bir sekilde bir sürü izin istiyor benden. Ve bunlar belirgin sekilde olmadıgı icin hepsine birden evet dıyorsun mecburen.
    Oysa iOS’ta böyle degil. Mesele öncelikle iOS’ta izinler cok belirgin bir sekilde isteniyor. Ekranı kaplayacak sekilde bu uygulama konum servislerine ulaşmak icin izin istiyor diye. Eger aynı uygulama rehbere de ulaşmak istiyorsa bunları aynı ekranda bir seferde istemiyor. İlk bildirimden sonra bi sefer rehber icin aynı sekilde izin istiyor. Böylede kişi neye izin verdiğinin farkında oluyor. Bunun dışında iOS’ta apple birçok bilgiye erişim konusunda uygulama geliştiricilere kısıtlama getiriyor. Mesela asla maillere ulaşamıyorlar ya da asla mesajlara ulaşamıyorlar. Ve iOS android’in aksine tüm uygulamaları tek tek inceleyerek mağazasına koyuyor. Anlayacağınız güvenliğe önem veren zaten android kullanmaz asla.

  2. Android’i savunanların yorumları yayınlanmıyor diye tekrar yazıyorum. Yine yayınlanmazsa yine yazarım. Yayınlanana kadar:

    Bu haberleri her seferinde shiftdelete.netteki Mustafa Şevki Coşar adlı apple fanı yayınlıyor nedense. Lan sen “strip poker” yazan uygulamayı yüklerken “telefon defterine erişim istiyor” uyarısını sallamazsan google ne yapsın? kaldı ki o ücretsiz uygulamaların çoğu aramalarda 20. 30. sayfada çıkıyor.
    Ne zaman google “androidde virüs olmaz, malware olur.Onun bile istediği izinleri görebilirsiniz uygulamayı yüklemeden.Antivirüs uygulamaları gereksiz” açıklamasını yaptı,o zaman bu antivirüs firmaları böyle bir rapor oluşturup,apple fanboylarının da cahilliklerine güvenerek aynı safsatayı her ay her ay piyasaya sürmeye başladı. Antivirüs şirketinin “uygulamaların 3te biri virüslü” demesinin, fastfood şirketinin “hazır gıda yemeyenler ölüyormuş” demesinden farkı nedir açıklar mısınız bana?

  3. Yıllardır Windows ve Android kullanıyorum nedense hiç virüs bana uğramadı :)) bit Defender Android versiyonu çıkarcak herhalde onun hazırlıkları

  4. telefon numaramı alsalar nolcak almasalar nolcak çok büyük iş sanki. kimin başına ne gelmiş? böyle bir haber varsa önce bunu öğrenelim

  5. önüne gelen uygulamayı google playe yüklenilmesine izin verilirse olacağı budur, sözde android özgürlük demek ama böyle özgürlük olacaksa olmasın daha iyi, uygulamalar denetime tabi tutulmalılar ve denetimden geçemeyen uygulamaların google playeyde kullanıcılara sunulmaması gerekli.

  6. benim oynadığım sıradan bir oyun benim rehberimi napacak allah aşkına? sonrada android saçmalık üstüne kurulu bir yapı denildiği zaman ouwww sen misin o diyen oluyo. bu sistemin hiç bi mantıklı açıklaması yokken, üstüne google ın önlem almayıp ‘bunlar biraz şehir efsanesi’ harbiden android den soğutuyor. insanlar o store da saatler geçiryor ve store’lar akıllı telefonların can damarı ama bunu görmezden gelmek teknolojik hizmetle bağdaşmıyor. iOS un başarısı burada yadsınamaz. çok değil google biraz burda feyz alsa herşey daha güzel olacak.

  7. Maalesef. Özgürsün ama bunun bir bedeli var cihazın root’lu olmasa bile.

    Daha ilginci gizli bir şekilde ele geçirilmiyor aslında, kullanıcılar uygulama isteklerine onay veriyor. Bu izinlerin düzenlenmesi gerekir.

  8. benim desire hd de cm 7.2 var uygulama izin engelleme özelliği rom da mevcut yüklediğim uygulamaların bir çoğunun iznini kestiğim halde aynı çalışıyorlar yani çoğu gereksiz ve şüpheli sırf şu yüzden root atmak lazım telefona. Google zaten milletin kişisel bilgilerini toplamaktan ceza yiyen bir firma o yüzden bu olaya hiç karışacağını sanmam.

  9. Aynen ya banada bir anda reklam msjları gelmeye başladı telime bende nerden kaptılar acaba telimi diyorum

  10. İos a geçmeyi isterdim ama arayüzü ve cihaz seçeneğinin az olması çok kötü öyle olsa 5.000 tl olsa alınır malesef androide devam

  11. Mesele işletim sistemi değilki. Mesele bilinçsiz kullanım. Yoksa indirme yapmadan önce her programın nelere ulaşabildiği yazıyor. Yazmayan şeyler var tabiki ama onları da mümkün olduğunca güvenilir firmaların uygulamalarını tercih ederek karşı koymak mümkün, yoksa Apple bile gizli bilgi topladığını itiraf etti. Hatta bazı servislerini kapatmak zorunda kaldı.

  12. Ne biligin caliniyor acaba rehberim mi banane numarammi oda onemli degil konumum hic degil guvenli kacigi sifrelerimi calsrsa onemli oda olmadigi icin oneml idegil

  13. ZİYARETÇİ
    07.04.2013 23:45
    Ne biligin caliniyor acaba rehberim mi banane numarammi oda onemli degil konumum hic degil guvenli kacigi sifrelerimi calsrsa onemli oda olmadigi icin oneml idegil

    13-15 yaş kişilerde önemli değil tabi.

  14. Bilgilerim çalınsa da mühim değil diyen arkadaşların, herhalde özel hayatları sıfır, çünkü ona yönelik hiç kaygı taşımıyorlar

  15. Siz kendiniz ister iOS kullanın ister Android, ister izin verin ister vermeyin; nasılsa sizin numaranızın kayıtlı olduğu bir arkadaşınızın telefonundan gene numaranız paylaşılmış olacak. Viber, Tango, WhatsApp vs vs gibi en bildikleri bile siz ister sistemde olun ister olmayın arkadaşınızın telefonunda kayıtlı iseniz adamların veritabanına (arkadaşınız yüzünden) girersiniz ve hepsinin kullanıcı sözleşmelerinde bunların 3. parti şirketler ile paylaşılacağı yazılı. O yüzden boş yere kafaya takmayın, devlet başkanı değil kimse…

  16. Android’de root yapın teli, yükleyin bir firewall bak bakalım o zaman nasıl oluyormuş full kontrol! Kuş uçurtmassın. iOS nal toplasın… İşi bilmeyenler iOS alır, teknikten anlayanlar Android alır, çünkü tele (root yaparak, ve isteyenler CUSTOM ROM yükleyerek) full müdahale edebilirler…

  17. bu gibi haberlerin altında twitter da facebook ta paylaş niye yok olmasına engel olan nedir varda ben mi göremiyorum

  18. Android telefona geçtiğimden beri reklam içerikli aramalar ve mesajlar birden bire arttı! Bu normal olamaz. Playstore uygulamaları denetim altına almayarak milyonlarca kullanıcıya tehlike saçıyor!

  19. iOS farkı android kullanıyorum memnun değilim ama i OS un dezavantajı ücretlileri bedav indiremiyosun aandroiddeki bazı uygulamalar konumu tespit edebiliyo

  20. Bu erisim izinleri ornegin resimlere ulasmak icin istiyor .programi yapan bizim resimlerimizimi gorebiliyor biri aciklayabilirmi

  21. bedava da olsa ücretli de olsa erişim izni vermesen program kullanılamıyor, yani o kadar para ve ama izin vermezsen bi b..ka yaramıyor. yeni dünya düzeni, paranı ver teklojiyi satın al sonra satanlar seni s…

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version