İnternet sahipsiz olsa da ne yazık ki kısıtlanamaz değil. Özünde kısıtlamalar olmayan bu dev kütüphane, hükümetler tarafından kısıtlı hale getirilebiliyor. Bazen bu kısıtlamalardan kaçmak isteyebilirsiniz, hatta kötü bir amacınız yoksa bu yasal bile sayılıyor. İnternet bağlantınıza bir köprü ekleyen VPN’ler, kısıtlamalardan arınmış bir internet sağlıyor. Peki bu hizmetin fiyatı ütopik seviyelere çıkabiliyorken ücretsiz VPN nasıl kullanılır? Açıkladık.
VPN nedir? Ücretsiz VPN ne anlama gelir?
Virtual Private Network, yani Türkçesiyle ‘Sanal Özel Ağ‘ bir nevi köprüdür. İstediğiniz sunucuya ulaşmak istediğinizde sizin için sanal bir yol yaratarak internet servis sağlayıcınızdan ya da diğer gözetleyenlerden gizlenmenizi sağlar. VPN’ler kimi zaman internet hızlarını düşürülebilir ve gecikme sürelerini de artırabilir. Ancak kaliteli bir hizmet tercih edildiğinde bu gibi istenmeyecek etkenleri sıfırlayacaktır.
Ücretsiz VPN, bu hizmetin hiçbir ücret alınmadan sunulan halidir. Ücretli olarak sunulanlar kadar kaliteli olmazlar. Bununla birlikte kullandığınız hizmet ile sahip olduğunuz IP adresi şikayet edilirse, ücretsiz hizmet aldığınız için muhtemelen VPN servisi kişisel bilgilerinizi üçüncü taraflarla paylaşacaktır. Özetlemek gerekirse ücretli olanların aksine daha az stabilite ve daha az gizlilik sunarlar.
Ücretsiz VPN nasıl kullanılır?
Öncelikle hangi VPN hizmetini kullanacağınız konusunda karar vermelisiniz. Bu seçimi yaparken karşınızda iki yol olacak:
- Ücretsiz hizmet veren VPN kullanmak
- Ücretsiz deneme sürümü olan VPN kullanmak
Ücretsiz hizmet verenleri sınırsızca kullanabilirsiniz ancak hizmet kaliteleri genelde pek iyi değildir. Yine de hizmeti ücretsizce istediğiniz kadar kullanabilmiş olursunuz. Eğer VPN’e kısa süreliğine ihtiyacınız varsa veya sadece deneyip sonrasında bu hizmet için para ödeyebilecekseniz deneme sürümleri sizin için daha uygun olabilir. Deneme sürümleri genellikle ücretli olan hizmetle eşdeğer kalitede olur. Yine de gizlilik gibi konularda koruma politikalarından yararlanamayabilirsiniz.
Ücretsiz hizmet veren VPN servisleri
Listelediğimiz servislere kayıt olarak ücretsiz VPN kullanabilirsiniz.
Windscribe
Windscribe’a kayıt olduktan sonra e-posta adresinizi onaylamanız şart. Bu onaydan sonra her ay 10GB ücretsiz kullanım, hesabınıza tanımlanıyor. Dilerseniz ücret karşılığında premium planlara yükseltme de yapabiliyorsunuz. Buradan ulaşabilirsiniz.
Hotspot Shield
Başta sadece herkese açık ağlarda güvenlice internete girmeye hizmet eden Hotspot Shield, yıllardır VPN hizmeti sağlıyor. Kullanıcıların en sevdiği yönü ise ücretsiz bir plana sahip olması. Buradan ulaşabilirsiniz.
ProtonVPN
Bir diğer popüler VPN servisi olan ProtonVPN de ücretsiz olarak hizmet veriyor. Buradan ulaşabilirsiniz. Siz hangi ücretsiz VPN hizmetini tercih ediyorsunuz? Yorum bırakabilirsiniz.
Ne anlatiyonuz abi