Microsoft’un Windows 7’de birçok sıkıntıyı giderdiği aşikar. Ancak çok farklı zevklere sahip kullanıcılara hitap ettiğimiz için, Windows 7‘den memnun kalmayan ya da kullanım süresi dolduğunda rahatça geçiş yapabileceği, ücretsiz, dertsiz, tasasız işletim sistemlerini de listelemeden geçmek istemiyoruz.

İşte Windows 7’ye veya diğer ücretli işletim sistemlerine para vermek ya da korsan kullanıp tehlikeye girmek istemeyenler için, tamamen ücretsiz ve çoğu açık kaynaklı işletim sistemleri:

Slax

Eğlenceli bir video eşliğinde daha önce tanıttığımız Slax, 200 MB’Lık bir kurulum ile birçok faydalı uygulamayı hizmetinize sunarken, PXE sunucusu gibi davranıp, ağ üzerindeki diğer bilgisayarlardan da yükleme yapmanızı sağlıyor. Slax’in en büyük numarası için ise videomuzu mutlaka izleyin.

:: Slax hakkında daha fazla bilgi için tıklayın.

{pagebreak::64 Studio}
64 Studio

Dijital içeriklerle ilgileniyorsanız, aradığınız, hayalini kurup bir türlü bulamadıınız GNU/Linux dağıtımıyla tanışmaya hazır olun: 64 Studio.

Birbirinden güzel multimedya uygulamalarıyla donanmış olan bu işletim sistemi, hem 64 bit hem de 32 bit platformlarla çalışırken, gerek ses, gerek video, gerekse resimlerle sık uğraşan kullanıcılara hiçbir ek kurulum gerekmeden istediklerini sunuyor.

:: 64 Studio hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayın.

{pagebreak::Haiku}
Haiku

BeOS‘den ilham alarak geliştirilen Haiku, bilgisayarla yeni tanışan kullanıcılara olabildiğince basit bir ortam sunarken, günlük kullanıcıların da faydalanabileceği bir işletim sistemi olmaya çalışıyor.

:: Haiku hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
{pagebreak::Fedora 11}
Fedora 11

Linux tabanlı bir diğer açık kaynaklı ve ücretsiz işletim sistemi olan Fedora, bu ayın ilk haftalarında yayınlanan en yeni sürümü Fedora 11 ile hem uyumluluk hem de performans konusunda rakiplerini geride bırakmayı başarıyor.

:: Fedora 11 hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
{pagebreak::NimbleX}
NimbleX

Kendi işletim sisteminizi henüz indirmeden tasarlayıp, size özel ISO dosyasından kurulum yapmak ister misiniz? Virtual Box ile birlikte gelen, harici olarak da kullanabileceğiniz bu minik Linux dağıtımı, sanal PC’leri çalıştırmak için hafif ve sorunsuz bir üs işlevi görüyor.

:: NimbleX hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayın.
{pagebreak::OpenSolaris}
OpenSolaris

Ücretsiz işletim sistemlerini listelerken Sun‘ın fevkalade işlevsel ürünü OpenSolaris, özellikle uyumluluk ve ağ performansı göz önünde bulundurularak geliştiriliyor.

NAS cihazlar ve sunucular için en iyi ücretsiz çözüm olarak görülen OpenSolaris, yeni projelerle sürekli güncellenmeye de devam ediyor.

:: OpenSolaris hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
{pagebreak::Damn Small Linux}
Damn Small Linux

Sadece 50 MB‘lık bir işletim sisteminde Firefox, XMMS, VNCViewer, MS Office Viewer ve daha birçok yararlı uygulama bulabileceğinizi tahmin eder miydiniz?

En küçük boyutlu USB’den bile çalıştırılabilen, sabit diske kurulum yapılması durumunda Debian OS‘e dönüşen, 16 MB belleğe sahip bir 486DX‘te bile çalışabilen DSL, başlı başına eğlenceli bir fikir olarak dikkat çekiyor.

:: Damn Small Linux hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
{pagebreak::Linux Mint}
Linux Mint

Ubuntu tabanlı bir dağıtım olan Mint, yeni yazılımları bulup kurmak için Mint Software Portal gibi akıllıca ve kullanıcı dostu bazı kendine has özellikler içeriyor. Mint‘i kurduktan sonra, bu portal aracılığı ile aradığınız programı bulduğunuzda kurulum tuşuna basmanız yeterli.

:: Linux Mint hakkında ayrıntılı bilgi almak için tıklayın.
{pagebreak::OSx86}
OSx86

Bilgisayarlar, donanım, yazılım ve anahtar kelime olan “uyumluluk” meselelerinden iyi anlıyorsanız, Intel yongalı PC’nizde Mac OS kullanmanın yolu OSx86‘dan geçiyor.

Biraz bilim kurgu bilgisi de gerektiren OSx86’nın MSI Wind‘e özgü tasarlanmış bir sürümünün bile olduğunu belirtelim.

:: OSx86 hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
{pagebreak::GeeXboX}
GeeXBoX

Bilgisayarınızı bir medya sunucusu ve eğlence merkezine çevirmek için ücretsiz, yüklenmeye hazır ve hatta RAM’den bile çalıştırılabilecek kadar minik bir işletim sistemi arıyorsanız, GeeXboX‘a göz atmanızda fayda var.

Otomatik donanım tespiti yapıp, ekstra sürücüye ihtiyaç duymayan GeeXboX, neredeyse her çeşit ses ve videoyu oynatıp, imaj dosyalarını çalıştırabiliyor.

:: GeeXboX hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayın.
{pagebreak::Mac-on-Stick}
Mac-on-Stick

Emektar Mac OS 7.0.1‘i Windows, Mac, Linux ve hatta Pocket PC ortamında çalıştırmak ister miydiniz? Portatif bir Mac işletim sisteminin en güzel yanlarından biri de, Dark Castle gibi efsane oyunları oynayıp, eski günleri yadetmek.

:: Mac-on-Stick hakkında detaylı bilgileri burada bulabilirsiniz.
{pagebreak::ReactOS}
ReactOS

Windows uygulamaları ve sürücüleriyle tam uyumlu, Linux harici bir platform oluşturmayı hedefleyen ReactOS, bu nedenle sıfırdan geliştirilerek Windows’a belki de en tutarlı alternatifi oluşturuyor.

Henüz yolun hayli başında olan ReactOS, şimdilik ana bilgisayarınıza kurmak isteyeceğiniz kadar iyi olmasa da, süreç içerisinde gözünüzü ayırmak istemeyeceğiniz bir proje.

:: ReactOS hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayın.
{pagebreak::Pardus}
Pardus

Tüm bu ücretsiz işletim sistemlerinin ardından, milli gururumuz, Türkiye’ye özgü Linux dağıtımı Pardus’tan bahsetmemek olmazdı.

Haziran başında yayınlanan Pardus 2009 ön sürümünün yanı sıra, mevcut kararlı sürüm olan Pardus 2008’in kurulum animasyonunu da sitemizde bulmanız mümkün. Editörlerimizin hazırladığı detaylı Pardus 2008 incelemesini ise buradan okuyabilirsiniz.

:: Pardus hakkında daha fazlası için tıklayın.

:: Siz hangi işletim sistemini kullanıyorsunuz?