2019 yılında patlak veren, milyonlarca kişinin ölümüne sebep olan COVID-19 aktifliğini sürdürüyor. Her ne kadar ülkemiz dahil tüm dünyada devam eden aşılama çalışmaları sayesinde bir nebze kontrol atına alınsa da, gün geçtikçe ortaya çıkan yeni bir varyant nedeniyle insan hayatını tüm hızıyla tehdit etmeye devam ediyor.
İlk olarak 24 Kasım 2021’de Güney Afrika’dan Dünya Sağlık Örgütü’ne bildirilen Omicron varyantı da bunlardan biri. Diğerlerine göre daha bulaşıcı olması nedeniyle ciddi endişe yaratan yeni varyant hakkında kısa süre önce BioNTech kurucularından beklenen açıklama geldi.
COVID-19 ile HIV etkileşimi bilim insanlarını harekete geçirdi!
Bilim insanları, Omicron varyantı ile HIV arasındaki etkileşime dikkat çekerek, acilen yapılması gerekenleri dile getirdi.Prof. Dr. Uğur Şahin: Yeni bir aşıya ihtiyaç olabilir
Pfizer ile yaptığı iş birliği sonucu COVID-19 aşısını geliştiren BioNTech firmasının kurucularından Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci, Londra merkezli haber ajansı Reuters tarafından düzenlenen çevrimiçi konferansta sağlık gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu.
NTV’nin haberine göre, yeni Omicron varyantı konusunda değerlendirmelerde bulunan Uğur Şahin, bulaşıcılığının fazla olması ve tam aşılı insanları bile hasta edebilme potansiyelinde olması nedeniyle yeni bir aşıya ihtiyaç duyulabileceğini açıkladı.
Bunun için halihazırda kullanılan BioNTech aşısını Omicron varyantına uyarlamak için yeterli vakitleri olduğunu dile getiren Şahin, şu an için yeni varyantla ilgili gelecek son verileri beklediklerini ve durumun aciliyetine göre harekete geçeceklerini ifade etti. Öte yandan yeni varyanta uyarlanmış aşının önümüzdeki yıl içinde hazır olacağını da sözlerine ekledi.
Bu noktada aşılanmış insanların en çok merak ettiği bir konuya da açıklık getirildi. Omicron varyantının çok sayıda mutasyon geçirdiği için antikorlardan kaçabileceğini ifade eden Şahin, ancak bunun aşılı kişilerde ciddi hastalıklara neden olmayacağını, ancak aynı durumun aşılanmamış kişiler için geçerli olmadığını belirtti.
Uğur Şahin, ürettikleri aşının koruma düzeyine güvendiklerini ve tüm varyantların neden olduğu ciddi hastalıklardan koruyabileceğini belirtirken, ek doz gerekmesi halinde de bu korumanın daha da artacağını ifade etti.
Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayın.
aşının sonu yok yeni varyantlarla 2028 e kadar olan plan devam edecek ve aşılamada yılda 1 kereyle en az sürecek. sonra insanlarda yaprak dökümü başlayacak. ani ölümler ve kanserler çoğalacak sonrada nüfus giderek azalıp doğurganlıkta nerdeyse 0 olacak. notumdur.
Ben korona oldum 10.günüm ve aşısız normal grip gibi geçirdim… Bunlar bizim vücut sağlığımızı covid den daha fazla tehdit ediyorlar… Aşının önümüzdeki yıllardaki sıkıntılarına hep beraber şahit olacağız… Daha şimdiden ani ölümler kalp krizleri arttı
Amac o zaten