Ukrayna-Rusya savaşı fiziksel olduğu kadar siber dünyada da devam ediyor. ‘BT Ordusu’ adlı bir grup gönüllü hacker, Rusya’nın işgalci askerlerine karşı oyunu eşitlemek istediklerini söyledi. 300 bine yakın gönüllü bilgisayar korsanı, dijital cephede Rusya’ya karşı bir araya geldi.
Şubat ayının sonlarında Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanı Mykhailo Federov, insanların siber cepheye katılmalarını sağlamak bir Telegram kanalı kurduklarını açıkladı. BT ordusu yarattıklarını söyleyen Federov, dijital yeteneklere ihtiyaç duyulacağının altını çizdi. Bu siber destek talebi, kısa sürede yüz binlerce hacker’la sonuçlandı.
Anonymous’tan Rusya’ya şimdiye kadarki en büyük hack girişimi
Gönüllü hackerlar Rusya ağlarını çökertiyor
NetBlocks’a göre, gönüllü hackerlar şimdiye kadar Rus web servislerini bozmada başarılı oldular. Küresel internet takip şirketi, işgalin başlangıcından bu yana Kremlin ve Duma’ya (Rus yasama meclisi) ait resmi web sitelerin kesintiye uğradığını ve devlete ait medya hizmetlerinin de hedef alındığını söyledi.
Telegram grubunun yöneticileri, bilgisayar korsanlarından Rus devlet web siteleri için DDoS saldırıları gerçekleştirmelerini istedi ve şimdiye kadar bu saldırılar, Rus hükümetine bağlı birçok web sitesinin devre dışı bırakılmasıyla sonuçlandı.
İsmini vermek istemeyen bir bilgisayar korsanı, Ukrayna’ya gönüllü olarak destek sunmaya devam edeceğini söyledi:
“İsviçreliyim ama güçlü bir bilgisayar korsanıyım ve her Ukraynalı için çok üzgünüm. Bunu yapıyorum çünkü Ukrayna’nın yanındayım ve bir şekilde yardım etmek istiyorum. Sanırım Rusya’nın altyapısını çökertirsek duracaklar, çünkü artık hiçbir şey çalışmayacak.”
Ancak benzer saldırılar Rusya’dan da geliyor. Her ne kadar siber saldırı iddialarını reddediyor olsa da Rusya’nın adımlarını inceleyen Check Point Research, işgalin ilk üç gününde Ukrayna ordusuna ve hükümet kaynaklarına yönelik siber saldırıların yüzde 196 oranında arttığını ortaya koydu.
Peki ya siz Ukrayna’ya destek vererek Rusya ağlarına saldıran gönüllü hackerlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında ya da SDN Forum‘da bizimle paylaşabilirsiniz.