Türk Silahlı Kuvvetlerinin 29. Genelkurmay Başkanı ve mevcut Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İstanbul Boğazı’na kadar gelen Ukrayna mayınları hakkında bir açıklama yaptı. Durumun kasti ve Türkiye’yi sıkıştırma amacıyla yapılmış olabileceğini söyledi. İşte detaylar…
Savunma Bakanlığı bir ilki müjdeledi: Açık Deniz Karakol Gemisi üretimi başladı!
Savunma Bakanlığı, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda Açık Deniz Karakol Gemisi üretiminin başladığını duyurdu.Ukrayna mayınları, kasti olarak bırakılmış olabilir!
Geçtiğimiz ay içerisinde İstanbul Boğazı’na doğru gelmekte olan 2 farklı mayın tespit edildi. Bunların, hangi ülkeye ait olduğu ve kim tarafından gönderildiği konusunda henüz bir kesinlik olmasa bile, Ukrayna’nın Odessa şehrinin açıklarındaki Rus donanmasına karşı döşenen mayınlar olduğu tahmin ediliyor.
Savunma Bakanı Hulusi Akar ise yaptığı son açıklamada, Odesa sahilinde bulunan 400 mayın içerisinden bazılarının kasti olarak grupla bağlantısının kesilmiş olabileceğini söyledi. Akar, mayınların İstanbul Boğazı’na sürüklenmesi halinde Türkiye’nin müdahale etme gücü yetersiz kalırsa NATO’dan mayın tarama gemisi talebinde bulunabileceği ve bununla birlikte Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin geçersiz kalmasının hedeflenmiş olabileceğine dikkat çekti.
Yapılan açıklamada ise şunlar söylendi:
Mayınlar kasıtlı mı bırakıldı diye şüphelerimiz var. Belki NATO’ya ait mayın tarama gemilerinin Karadeniz’e girmesi için bir plan dahilinde de bu mayınlar bırakılmış olabilir diyenler var. Bizi sıkıştırmak için. Ama Montrö kurallarına bağlı kalacağız. Karadeniz’e savaş gemilerini sokmayacağız.
Tabii Batılı NATO müttefiklerimiz bunun Rusya ordusu tarafından yaptığı iddia ediliyor. Hatta Odesa’daki mayınları değil, kendi mayınlarını kullanmış olabileceği bile söyleniyor. Keza Rus donanmasının şu anda Odesa şehrinin tüm karasularını abluka altına almış durumda. Ayrıca mayınların birbirinden koparak başıboş bir şekilde sürükleniyor olması Ruslar tarafından henüz bir tehdit belirtisi olarak kabul edilmedi.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!