Video oyunlarının ulaştığı gerçekçilik seviyesi, sosyal medyada onlarca kez yanlış anlaşılmaya yol açmıştı. Daha önce savaş oyunlarının videoları Suriye ve Afganistan gibi bölgelerde çekilmiş gibi gösterilirken, şimdi de Ukrayna-Rusya savaşı diye paylaşılan Arma 3 videosu sosyal medyada viral oldu.
Ukrayna ile Rusya arasındaki gerilimin tırmandığı son günlerde tüm dünya konuyu endişeyle takip ederken, Facebook’ta paylaşılan bir oyun videosu birçok kişi tarafından iki ülke arasında başlayan savaş olarak yorumlandı.
Ukrayna, Rusya krizinin ardından siber saldırıların hedefi oldu!
Ukrayna ile Rusya arazındaki kriz sert bir süreçten geçerken, ülkenin resmi kurumları ve vatandaşları, siber saldırılar ile mücadele ediyor.Ukrayna-Rusya savaşı diye paylaşılan Arma 3 videosu
Red Dead Redemption 2 ve Microsoft Flight Simulator gibi oyunlar film tadında gerçekçilik sunarken, bu dünyaya yakın olmayanlar, oyun ile gerçek görüntüler arasındaki farkı anlayamayabilir. Yaşanan son karışıklık ise Arma 3’te kaydedilmiş savaş görüntülerinden oluşuyor.
Facebook’tan canlı yayın yapan Warpig Gaming adlı bir içerik üreticisi, Ukrayna’yı ve Rusya’yı temsil eden askeri grupları ARMA 3 canlı yayınında bir araya getirdi. Rusya merkezli bir haber kanalı, askeri simülasyon oyunu ARMA 3’ün görüntülerini gerçek savaş sahnesi olarak ekranlara yansıttı.
Yayın sırasında Ukrayna’yı savunan birlikler Rus hava savunmasına saldırdı ve ardından Ruslar, Ukrayna hava savunmasına saldırmaya başladı. Ancak Facebook’ta ışık hızıyla yayılan bu videonun başlığı ve içeriğiyle yanlış anlaşılmaya müsait olduğunu da belirtmek gerekiyor.
“Son Dakika Haberleri” açıklamasıyla paylaşılan canlı yayın “Savaş Anı: Rusya vs. Ukrayna MiG-29 vs. C-RAM” başlığıyla yayınlandı. İçerik oluşturucu yayın sırasında ARMA 3 oynadığını gösterse de, birçok kişi sadece savaş sahnelerine odaklandı.
410.000’den fazla beğeni ve 43 milyon izlenmeye sahip olan video, Facebook’ta gerçek olduğuna inanıldığı için kısa sürede viral oldu. Videoya yapılan yorumlarda birçok kişinin gerçek sandığı, bazılarının ise oyun değil görsel efekt olduğuna inandığı görüldü. Ancak Facebook, yanlış anlaşılan ve sahte içeriklere müsait olan bu yayını platformdan kaldırdı.
Ukrayna-Rusya savaşı diye paylaşılan Arma 3 videosu hakkındaki görüşlerinizi yorumlar kısmında ve SDN Forum‘da bizimle paylaşabilirsiniz.
Arma teknolojisi, gerçek askeri koşul ve bilgilere dayalı, kimi ordu da eğitim amacı ile askerlere sunuluyor, Google da arayabilir ve bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Sadece oyun değil