Ukrayna ve Rusya arasında devam eden savaş, teknoloji dünyasını olumsuz etkileyecek gibi görünüyor. Son birkaç yılın en büyük sorunlarından olan çip krizi, her iki ülkenin de yonga üretiminde kullanılan hammaddelerin ihracatçıları olması nedeniyle daha kötü hale gelebilir. Ukrayna-Rusya savaşının teknolojiye etkisi nasıl olacak?
Rusya-Ukrayna savaşı öncesinde gelen raporlar, yarı iletken çip sorununun 2023 yılına kadar bitebileceğini söylüyordu. Örneğin ABD Ticaret Bakanlığı’nın yarı iletken tedarik zinciri hakkındaki raporu, dünya çapında çip sıkıntısının 2022’nin son çeyreği ve 2023’e kadar süreceğini tahmin ediyordu.
Ukrayna’ya ne kadar kripto para bağışı yapıldı?
Rusya'ya karşı yoğun bir mücadele veren Ukrayna'ya yardımcı olmak isteyenler, yoğun bir kripto para bağışı gerçekleştiriyor.Ukrayna-Rusya savaşının teknolojiye etkisi
Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı işgali değerlendiren şirket ve endüstri uzmanları çip sıkıntısının uzayabileceğinden endişeli. Hem Rusya hem de Ukrayna’nın bellek ve sensör çiplerinde kullanılan paladyum ve devre tasarımlarında kullanılan neon gazına sahip olması, firmaların yeni planlar yapmasına yol açtı.
Sektör uzmanları, Ukrayna’da devam eden savaş gibi teknolojiyi olumsuz etkileyen olaylarının, potansiyel olarak çip kapasitesini azaltma ve fiyatları artırma dahil olmak üzere tedarik zincirleri üzerinde daha fazla gerginliğe yol açabileceğini dile getirdi.
Hindistan’da bir soket üretim şirketi olan Super Plastronics Pvt Ltd’nin Başkan Yardımcısı Pallavi Singh, “Normal şartlar altında 2023’te bitmesi beklenen küresel yarı iletken çip sıkıntısı, mevcut Rusya-Ukrayna gerilimi nedeniyle daha da kötüleşebilir” dedi.
Asya pazarındaki yonga seti fabrikaları, küresel çip kıtlığı sonrasında yarı iletken stoklarının neredeyse yüzde 50 oranında azaldığını açıkladı. Otomobilden beyaz eşyaya kadar farklı sektörleri etkileyen bu kriz stokları aşağı, fiyatları ise yukarı çekiyor.
Bir başka soket üretim şirketi olan Industry Intelligence Group’un Endüstri Başkanı Prabhu Ram ise Ukrayna ve Rusya’nın hammadde önemine dikkat çekerek pazarı uyardı:
“Hem Ukrayna hem de Rusya küresel yarı iletken tedarik zincirinde çok önemli bir rol oynuyor. Ukrayna, örneğin yarı iletken üretiminde kullanılan neon dahil olmak üzere önemli bir hammadde kaynağı ve tedarikçisidir. Benzer şekilde Rusya birçok bellek ve sensör çipinde kullanılan paladyumun kaynağıdır.”
Intel CEO’su Pat Gelsinger geçtiğimiz günlerde yarı iletken sıkıntısının 2023’e kadar bitmesini beklemediğini söylemişti. CEO Gelsinger, “Şu anda en kötü durumdayız, ancak gelecek yıla kadar kademeli olarak daha iyi olacağız. 2023’e kadar arz-talep dengesini sağlamak mümkün değil” demişti.
Peki ya sizce Ukrayna-Rusya savaşının teknolojiye etkisi nasıl olacak? Düşüncelerinizi yorumlar kısmından ya da SDN Forum‘da bizlerle paylaşmayı unutmayın.
Geçen bilgisayar aldım hemde ucuza iyiki almışım