Türkiye’nin yeni nesil kablosuz telefon teknolojileri konusundaki çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Son olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, devam eden Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi 5G Faz 2 Bilgilendirme Toplantısı’nda konuyla ilgili önemli bilgiler verdi. Peki Türkiye, 5G konusunda hangi aşamada?

Türkiye, 5G çalışmalarında hangi aşamada?

Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi’nde ilk faz geçen yılın mart ayında tamamlandı. An itibariyle ikinci fazda bulunan ülkemizde 5G altyapıları için kritik önemdeki 5G çekirdek şebeke, 5G baz istasyonu, 5G’ye özel yönetim, servis ve operasyon yazılım ürünleri yerli ve milli imkanlarla geliştirildi. Hatta daha önce çeşitli demo gösterimleri de yapıldı. Ülkemizde 5G’ye azami olarak yerli ve milli imkanlarla geçilecek.

türkiye 5g
Türkiye, 5G çalışmalarında hangi aşamada?

Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi 160’dan fazla markayı ve 8 binden fazla şirketi tek bir çatı altında topladı. Kurulan Global Telekom ve Entegre Teknolojileri A.Ş. ile Huawei, Nokia ve Ericsson gibi firmalarla küresel ölçekte mücadele etmek istediklerini söyleyen Karaismailoğlu, proje kapsamında sonraki fazlarda daha yüksek kapasiteli ve gelişmiş ürünler üretileceğini ifade etti. Örneğin 5G baz istasyonu için ilk etapta 8 katmanlı radyo ürünleri geliştirilmişken, sonraki fazlarda 64 katmanlı radyo ürünleri karşımıza çıkacak.

5G teknolojisi hızla yükseliyor: Raporlar gidişatı gözler önüne serdi!

5G teknolojisi hızla yükseliyor: Raporlar gidişatı gözler önüne serdi!

Son yıllarda 5G teknolojisi önemli bir artış oranına sahip oldu. Ericsson, 5G abonelik sayılarına ilişkin raporunu yayınladı

Dünya GSM Birliği’nin (GSMA) raporuna göre 2020-2025 arası mobil şebekelere toplamda 1.1 trilyon dolar yatırım yapılacak ve bunun yüzde 80’i 5G ye yönelik olacak. -Globalde- Karaismailoğlu, bu durumun hem iç hem de dış pazar açısından büyük bir potansiyeli olduğunu dile getirdi. Ülkemiz de yerli ve milli üretim çalışmalarıyla bu potansiyelden azami ölçüde istifade edecek. Aynı zamanda cari açığın azaltılmasına katkı sağlayacağı düşünülüyor.

Adil Karaismailoğlu, 5G’nin yalnızca bir iletişim teknolojisi olarak değil, ülkemizin milli güvenliği için de kritik bir öneme sahip olduğunu söyledi. Ayrıca ülkemizde toplam geniş bant abone sayısının 87.5 milyon, fiber abone sayısının da yaklaşık 5 milyon olarak olduğuna vurgu yapıldı. Hane halkı bağlamında ise 16 milyondan fazla kullanıcı fiber internetten yararlanıyor.

Son 20 yılda ülkemizin ulaşım ve haberleşme altyapısına 172 milyar doların üzerinde yatırım yapıldı. 2053 yılına kadar ise bu yatırımının 198 milyar dolar daha artırılması planlanıyor.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayın!