Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yapılan son açıklamada, Türkiye’deki fiber altyapıya ilişkin kritik bilgiler verildi. Yerli ve milli 5G ağı için çalıştıklarını ifade eden Bakan Karaismailoğlu, ortak altyapı şirketi kurulabileceğine dikkat çekti.
Eğiste Hadimi Viyadüğünü incelemek amacıyla Konya’nın Hadim ilçesine giden ve açıklamalarda bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, fiber altyapı konusunda hem Türk Telekom’un hem de diğer operatör firmalarının birlikte hareket edebileceği “ortak şirkete” dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı, tüm Türkiye’ye ne zaman fiber internet geleceğini açıkladı!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin 2053 planlarını açıkladı. 5G ve fiber internet altyapılarına da değinildi.Ulaştırma ve Altyapı Bakanından fiber internet açıklaması
Konya’nın Hadim ilçesinde yapımı devam eden Eğiste Hadimi Viyadüğünde konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 5G ve fiber internet için de önemli demeçler verdi. Bakan Karaismailoğlu’na göre, Türk Telekom’da yaşanan hisse değişikliği daha kolay hareket edilmesine fırsat tanıyacak.
Habertürk’de yer alan habere göre Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, mobil ve fiber altyapının birbirinden ayrılmasının doğru olacağını dile getirdi. 5G konusunda ise yerli ve milli bir adım atılacağına dikkat çeken Bakan Karaismailoğlu, dünyada bile 5G’nin henüz tartışma konusu olduğunun altını çizdi.
“Fiber internet altyapısı için ortak şirketin kurulması en önemli gündemlerimizden bir tanesi. Özellikle Türk Telekom’daki hisse yapısının değişmesinden sonra bu daha da kolaylaştı. Amacımız, ortak bir altyapı şirketi ve mobili birbirinden ayırıp, fiber altyapı ağımızı mümkün olduğu kadar genişletmek.”
Yerli ve milli şebeke kurmak için çalıştıklarını da dile getiren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, 5G’ye geçişin “tek aşamalı” olmayabileceğini ifade etti. Bakan Karaismailoğlu’na göre kullanıcılar 5G altyapısını direkt hissetmeyecek olsa da, özellikle sanayi ve medikal gibi sektörlerde önemli bir seviye atlatacağını söyledi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu bu sektörlerin 5G kullanabilmesi için güçlü bir altyapının önemine dikkat çekti. Ancak Bakan, fiber internet için tarih vermekten kaçındı.
Peki ya siz fiber internet altyapısı hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Bunlar gelmeden yani 20 sene önce zaten bir firma vardı ve tüm ülkede altyapıları hazırlıyordu sonra Lübnanlı bir dolandırıcıya üste para verip satıldı geçtiğimiz yıl geri alındı. Herşey sil baştan, olan güzelim ülkemize oldu.
Tamam inandık kardeşim iyi akşamlar.
İstanbul’un göbeğinde Ferahevler’de oturuyorum. Caddemizde fiber yok.
Çok geç kalındı,henüz ortada 5G için kayda değer bir adım atılmadığını düşünüyorum,üstelik fiber konusunda da sınıfta kaldık.Bu yüzden ülkemizin internet ortalama hızı dünya ortalamasına göre her sene geriye doğru gitmektedir,bu su götürmez bir gerçek.Maalesef diğer gelişmiş ülkelerdeki vizyon,planlama ve yatırım bizde yok,dost acı söyler!..Zararın neresinden dönülürse kardır,şu gaflet uykusundan artık uyanmanın zamanı çoktan geldi de geçiyor bence..
Anlamadığım nokta, bu interneti neden kablo yolu yerine uydu yoluna gitmiyorlar.
STARLİNK gibi uydu yoluyla internet daha hızlı sorunsuz ve karasal alan da da başarı getirebilir.
Fiber kablonun olduğu yerde uydu sistemlerini tercih etmek pek mantıklı değil. Uydular altyapı olmayan yerler için güzel bir altarnatif olabilir. Uydular kullanıcılara sabit hız ve ping süresi sunamazlar ( youtube da starlink test videoları var.) hava şartlarına göre değişiklik gösterir.
Aga 5g bırakın 4.5g zor çekiyor mobil operatörler 😀
Kapımıza kadar geldi ama kablolara uzaktan bakıyoruz sadece…
Fiber olan yerde de 100 mbps ile sınırlı hız buna da bir el atılmalı. Oturduğum apartmana TT GPON altyapısı geldi. 100 mbps paketten kulanıyorum. Speedtest’te TT’nin kendi serverından yaptığım hız testi 800 mbps ile bağlayıp hızlıca 100 e sabitleniyor. Demekki (ki öyle olduğu da GPON’un limitleri ile açıkça görünüyor) gigabit internet kolayca verilebilir GPON altyapı olan yerler için fakat verilmemesi tercih ediliyor.
1 adet OLT portu saha dağıtım kutusunda (ofsd) 1/2 optik splitter ile bölünüyor. 2 adet çıkış ayakları ise her biri 1/8 optik splitter ile bölünüyor. Yani 8+8=16 binaya yönlendiriliyor. Binalarda ise 1/16 ile tekrar bölünüyor. Uç noktada 100mbps için bu topoloji yeterli. Ben Gbps istiyorum dersen OLT portundan müşteriye direkt hat gönderilerek mümkün. Gpon altyapı adından da anlaşılacağı gibi Gigabit hızında Pasif Optik Network. Gigabit verilebiliyor fakat fiyatından ötürü tercih edilmiyor. Ağırlıklı olarak 100Mb yeterli oluyor kullanıcılar için.
Yeni firmalar kurulması güzel fakat 2012 yılından beri sektörde bulunan bir firma olarak iş bulamıyoruz.
Ana şirketlerde ekip olarak bizden fazla ekipleri olmamasına rağmen iş arayışındayken bu konuya denk geldim