Geride bıraktığımız şubat ayı içerisinde Marvel vs Capcom 3, PlayStation 3 ve Xbox 360 platformları için piyasaya sürülmüştü. Serinin beşinci halkası olan Marvel vs Capcom 3, Capcom karakterleri ile Marvel’ın çizgi roman karakterlerini karşı karşıya getirmeyi hedefliyordu.

Tag” olarak aldandırılan ikili dövüşlere izin vermesi nedeniyle büyük beğeni toplayan oyun, karakterlerin Marvel vs Capcom 2’den bu yana oldukça değişmiş olması nedeniyle seriye yeni bir soluk getirmeyi başarmıştı.

Aradan geçen yaklaşık dokuz ayın ardından Capcom, Ultimate Marvel vs Capcom 3 adlı sürümle tekrar karşımıza çıktı. Aslında Capcom’un dövüş oyunlarına aşinaysanız eminim ki “Ultimate, Super, Mega, Böylesi Görülmedi” gibi sıfatlara oldukça alışmışsınızdır.

{pagebreak::1}

Capcom’dan bir Ultimate daha

Ultimate Marvel vs Capcom 3 seriye yeni bir soluk, dövüş sistemlerine denge ve on iki yeni karakter getirmek için hazırlanmış. Artık oyunda kullanabileceğimiz 51 karaktere sahibiz. Fakat Marvel vs Capcom 3’ü oynadıysanız bildiğiniz üzere, Jill ve Shuma-Gorath karakterleri indirilebilir içerik olarak sunuluyorlar.

Yani Marvel vs Capcom 3’ü oynamadıysanız, bu iki karaktere sahip olmak için satın almak durumundasınız. Bunların haricinde oyuna eklenen karakterleri ise şöyle sıralayabiliriz. Capcom tarafına eklenenler; Strider Hiryu, Phoenix Wright, Vergil, Frank West, Firebrand ve Nemesis.

Marvel tarafında ise Iron Fist, Nova, Doctor Strange, Ghost Rider, Hawkeye ve Rocket Racoon karakterleri karşımıza çıkıyor.

Her yeni karakterin kendine has stilleri var. Örneğin Strider, MvC2’deki haline oldukça benziyor ama yine de yapılan değişiklikler sayesinde oyunda yer alan diğer karakterlere uyum sağlamayı başarıyor. Phoenix Wright ise yeni karakterler arasında en kendine has olanı diyebiliriz.

Çünkü üç ayrı oynanışa sahip. Bu oynanış modlarının isimleri ise Investigation, Court ve Turnabout. Eğer bunlar ne diyorsanız hemen açıklayayım. Örneğin Investigation modunda dövüş sırasında ipuçları buluyoruz. Ardından bu ipuçlarını Court yan mahkeme modunda rakibine karşı kullanıyoruz.

Eğer 3 parça iyi kanıta sahip olursanız, “Objection!” yani itiraz saldırısını gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu saldırının ardından da Turnabout moduna giriş yapıyorsunuz. Turnabout’un özelliği ise üçüncü seviye Ace Attorney hiper komboya olanak tanıması. Gerçekten bugüne dek gördüğüm en ilginç oynanışa sahip dövüş oyunu karakteri olduğunu söyleyebilirim.

{pagebreak::2}

Kavga etmeyin arkadaşlar

Eklenen on iki yeni karakterin yanında artık sekiz yeni sahnemiz de mevcut. Ayrıca eski karakterlerin oynanışlarında da iyileştirmelere gidilmiş. Capcom bu konuda forumlarda aldıkları şikayetleri göz önüne almış diyebiliriz. Örneğin Iron Man’in Uni Beam atağı artık çok daha hızlı ve iptal edilebiliyor.

Kısacası karakterler üzerinde büyük olmasa da önemli değişikliklere gidilmiş. Bu sayede oynanış yeni karakterlerin de katılmasıyla daha dengeli bir hale gelmiş. Unutmadan takım halinde yapılan Aerial Combo hareketinin de değişikliklere uğradığını söyleyeyim.

Son olarak oyunun sahip olduğu çoklu oyunculu modların üzerinde değişiklik yapılmadığını belirtelim. Yapılan en önemli değişiklik eklenen Spectator modu olmuş. Birçok oyuncunun daha önce söylediği gibi Marvel vs Capcom 3’ün en büyük eksikliklerinden biri izleyici modunun olmamasıydı.

Lobide beklerken dövüşmek ya da varolan dövüşleri izlemek gibi seçeneklere sahipsiniz. Dövüşleri başlatırken de izleyici modunu açıp kapatma fırsatınız var. Yani izleyici istemiyorsanız yapmanız gereken tek şey izleyici modunu kapatmak. Yani kötü oynuyorsanız üzülmenize gerek yok diyebilirim.

Oyun modlarında da değişikliğe gidilmemiş. Arcade ve Online modun dışında Mission yani görev modu da aynı şekilde duruyor. Tabii tüm görevlerin değiştirilip yenilendiğini de söylemem gerekiyor. Her karakter için on ayrı görev var ve oyunda yer alan 51 karakteri hesaba katarsak yapılacak 510 yeni görevin bizleri beklediğini görebiliyoruz.

{pagebreak::3}

Ryu, Iron-Man’e Karşı

Gelelim oyunun kusurlarına ve son sözlerime. Oyunda yapılan denge ve oynanış değişikliklerinin bazı karakterlere hiç uymadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Örneğin genel olarak sekiz yöne yapılan “Dash” yani hızlıca hareket etme animasyonunun yavaşlatılması, Magneto karakterini oynanabilir olmaktan çıkarmış.

Havada yapılan “Dash” hareketinin artık durdurulamaması ve bazı belli başlı atakların değiştirilmesi sayesinde, yine bir örnekle açıklayayım, Sentinel’in Hyper Sentinel Force adlı süperini havada yapılan bir kombo ve ardından yere vurulan Rocket Punch ile Air Dash’in birleştirilememesine yol açmış. Bu konuda da oldukça şikayet edenler olmuştu ama bence hoş olmayan bir değişiklik olmuş.

Bunların haricinde yüksek bir fiyata sahip olduğunu da söyleyebilirim. Bazı karakterler arasında büyük dengesizlikler mevcut ve bu uzun süreli oynanıştan sonra daha da rahat anlaşılacaktır. Tabii Capcom’un bu konuda güncellemeler hazırlayacağını da tahmin etmek güç değil.

Eğer Marvel vs Capcom 3’e sahipseniz ve severek oynuyorsanız, daha doğrusu serinin hayranlarından biriyseniz kaçırmamanızı tavsiye ettiğim bir oyun diyebilirim Ultimate Marvel vs Capcom 3 için. Fakat tek bir dövüş oyunu alabilirim diye düşünüyorsanız, kesinlikle bu yılın bombaları Mortal Kombat ve King of Fighters XIII’e yönelmenizi tavsiye ediyorum.

Keyifli oyunlar dilerim. Sağlıcakla kalın.

7/10

Artılar: 12 yeni karakter oyuna eklenmiş. Online oyunlarda Spectator modu eklenmiş. Tüm eski karakterler üzerinde değişikliklere gidilmiş. Mission modu yenilenmiş ve tamamen yeni 510 göreve sahibiz.

Eksiler: Oynanışta yapılan değişiklikler bazı karakterlerle oynamamanıza neden olacak. Wesker gibi karakterlerde bulunan dengesizlikler düzeltilmemiş. Fiyatı yüksek.

:: Ultimate Marvel vs Capcom 3’ü satın almayı düşünüyor musunuz?