Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Geniş açılı kameralar hakkında bilmeniz gerekenler

Ana sayfa / Teknoloji Haberleri

Telefonlarda ultra geniş açılı kameralar hakkında bilmeniz gereken her şeyi biliyor musunuz? Gerçekten bu lense ihtiyacanız var mı ya da gerçekten bir telefonu tercih ederken olmadığı için tercih değiştirmenize neden olacak bir özellik mi? Markaya ve modele göre değişse de ultra geniş açılı kameralara sahip bazı telefonlar harika sonuçlar verebiliyor. İşte telefonda ultra geniş açılı kameralara ihtiyaç var mı ve nasıl kullanılmalı?

En iyi kameraya sahip telefonlar!

DxOMark'a göre en iyi kameraya sahip telefonlar listesi ile karşınızdayız. İşte kamerası en iyi telefonlar ve bu telefonların özellikleri!

Telefonlarda ultra geniş açılı kameralar

Google, Huawei, Samsung, LG, Apple ve Xiaomi gibi teknoloji şirketlerinin telefonlarına ultra geniş açılı kameralar getirmesinin ardından artık bu kavram biraz daha görünür hale geldi. Ultra geniş açılı kameralara sahip çok sayıda telefon var, ancak grubun en iyileri daha geniş bir görüş alanından çok daha fazlasını sunuyor. Aslında, ultra geniş bir perspektif, harika bir geniş açı deneyimi sunma söz konusu olduğunda sunulan yalnızca bunlar değil çok daha fazlası olmalıdır.

Reklam
Reklam

Peki, ultra geniş kameralı bir telefon istiyorsanız ne aramanız gerekir? Bu yazıda aslında ultra geniş açılı kameraların ne olduğu, neler sunduğu ve hangi telefonlarda bulunacağına ulaşacaksınız. Dilerseniz yazıya geçelim.

Günümüzün akıllı telefonlardaki arka tarafta konumlandırılan ana kameraları geniş kameralar olarak da biliniyor. Geleneksel dijital kameralardan daha geniş bir görüş alanı sunmalarıyla pek çok fotoğrafı çok daha iyi hale getirirler. Örneğin, Samsung Galaxy S20‘nin 12 Megapiksel ana kamerası 79 derecelik bir görüş alanı sunuyor. Bu arada ultra geniş kameralar, S20’nin 123 derecelik bir ultra geniş sensörü de bulunuyor. Bu çok daha geniş bir alanı çekebiliyor demek.

Daha geniş açılı kameralar fotoğraflara daha fazla şey sığdırmaya olanak sağlar. Bu nedenle aslında insan gözünün gördüklerini çekmeye daha uyumludur. Peki dezavatajı yok mu bu lenslerin? Elbette var.Telefonlarda ultra geniş açılı kameralar için bir dezavantaj da çoğunun balık gözü görünümlü bozulmaya neden olmasıdır.

Özellikle ultra geniş bir görüş alanına sahip olanlar (120 derece veya daha üstü) genellikle bu konuda daha belirgin bir bozulmaya sahip oluyor. Örneğin, bir fotoğrafın kenarlarındaki düz çizgiler kavisli görünebilirken, çevredeki insanlar ezilmiş veya anormal şekilli görünmelerine neden olabilir. Yine de, bazı insanlar bu bozulmayı beğenir çünkü görüntülere bir GoPro’ya benzer bir görünüm verir ancak istenen elbette en az bozulmadır.

Bir önceki paragrafta bahsettiğimiz bozulmayı önleyen ultra geniş lensler markalar için oldukça zordur. Lensler, akıllı telefonlarda ışığı yakalamak ve daha fazla alanı bir araya getirmek için kenarların bükülmesine neden oluyor bu da haliyle fotoğraflarda bozulmalara neden oluyor.

Dersine iyi çalışan şirketler ise bu bozulmaları yazılımsal olarak destekleyerek önlemeye çalışıyor. Bu da esasen telefon modeline göre değişmekle birlikte kamera uygulamasında etkinleştirilen ve bu sayede son görüntünün bozuk kenarlarını kırparak düzeltmeye çalışmasına dayanıyor.

Diyafram değerlerine göre en iyi kameralı telefonlar

Telefon kameraları gerçekten de çok önemli peki Diyafram değerine göre en iyi telefonlar hangileri? Bu listede en iyi modeller yer alıyor.

Google, Huawei ve LG gibi diğer şirketler sadece daha dar bir görüş alanı (110 derece ve daha düşük) tercih ediyor. Bu şekilde, tipik bir telefon kamerasından daha fazlasını yakalayabilen bir sensöre sahip oluyorsunuz, ancak geleneksel ultra geniş sensörlere kıyasla bozulma daha az olur. Megapiksel, ultra geniş görüntü kalitesini belirlemede büyük bir faktördür. Ultra geniş fotoğraflar basmayı planlıyorsanız veya yalnızca ultra geniş bir görüntüyü kırpmak istiyorsanız önemli hale geliyor.

Genelde piyasadaki en iyi ultra geniş kameraların iyi sonuçlar için en az 8 Megapikseli tercih ettiğini görüyoruz. İdeal koşullarda iyi bir iş çıkaracak düşük kaliteli telefonlarda 5 Megapiksel ultra geniş lensler de görüyoruz. Yine de bazı şeylerden fedakârlık etmek gerekiyor. Bunlar arasında ise genellikle ayrıntıdan yoksun olmaları ve süper parlak veya karanlık sahnelerde istenilen sonucu verememe yer alıyor.

Bunların yanında bazı telefon modelleri 48 Megapiksele kadar ulaşan, ultra geniş kameralara sahip. Farklı teknikler ve ışık yakalama sensörleri sayesinde bu durumda iyi sonuçlar alınabiliyor. Ultra geniş açılı lenslerde renk tutarlılığı en az diğer kamera lenslerinde olduğu kadar önemli.

İyi bir ultra geniş kamera deneyimindeki bir diğer önemli faktör, ana kamera ile ultra geniş lens arasında renk uyumu açısından basit tutarlılıktır. Birçok giriş seviyesi veya orta segment telefon ve hatta bazı amiral gemisi modelleri, iki kamera arasında tutarlı renklerden yoksundur, bu da ultra geniş lens ile aşırı doygun görünebilen ancak ana kamerayla soluk görünen fotoğrafların çekilmesine neden olur.

Ana kamera ve ultra geniş açılı kamera arasındaki tutarsızlığın nedeni ise lenslerde bulunan diyafram açıklığı, sensör boyutu ve diğer sebeplerden kaynaklı olabiliyor. Bu farklılık ise maalesef ki fotoğrafların kalitesini etkiliyor.

Telefonlarda ultra geniş açılı kameralar: Neler önemli?

Ultra geniş açılı lenslerin çoğunda olmayan ancak olsa gerçekten fark yaratacak şeylerden birisi de otomatik odaklama oluyor. Geniş açılı lenslerde öncü olan LG bile bu özelliği amiral gemilerine dahil etmedi ve Google’ın kamera konusunda adından söz ettiren Pixel 5’inde bile bu seçenek bulunmuyor.

Peki neden ultra geniş açılı kameralarda otomatik netleme özelliğinin olmasını beklemelisiniz? Bunun cevabı oldukça basit: Eğer ultra geniş açılı kamerada bu özellik olursa, özel bir makro kamera olmadan makro çekimleri de yapabilirsiniz. Bu şekilde, 2 Megapiksellik makro sensörüne güvenmek yerine güçlü çekimler yapabileceğiniz ultra geniş açılı lensi kullanabilirsiniz.

Ultra geniş kamera aracılığıyla yapılan makro çekimler, tipik makro lensinizden çok daha yüksek çözünürlükte görseller almanızı sağlar bu da daha fazla kırpma imkanı sunar.

Sabit odaklı ultra geniş kameralara sahip telefonlar, size herhangi bir yere odaklanmak için dokunma avantajını sağlamaz. Dokunmak genellikle yalnızca pozu ayarlar. Bunun yerine, telefonunuz yalnızca uzaktaki nesnelere / konulara veya manzaralara ve diğer arka planlara odaklanabilir.

Telefonlarda ultra geniş açılı kameralar 

Otomatik netlemeye sahip olmak, genel olarak daha iyi ultra geniş görüntüler sağlayabilir. Bunun nedeni ise kamera sadece yumuşak görünen sabit odaklı bir çekim yapmak yerine istenen sahneye doğru şekilde odaklanabilir olması. Bunların yanı sıra ultra geniş açılı kameralar çoğunlukla video kaydı da yapabiliyor.

Daha geniş perspektif sayesinde çekeceğiniz videolar, ana kamera veya telefoto lensi ile olduğu kadar titreme yapmayacak. Zaten Samsung ve Apple gibi devler ultra geniş açılı lenslerindeki video çekimleri için sabitleme özelliğini de getirmiş durumda.

Telefonlarda ultra geniş açılı kameralar hakkında temel ve bazı detay bilgiler öğrendik. Telefonları satın alırken yukarıdaki özellikleri de değerlendirerek hangi telefonu tercih ederdiniz?

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam