Reklam

Ultrabook Bir Balon muydu?

41
Reklam

Mobil bilgisayardan beklentiler, aslında Intel’in Ultrabook kategorisindeki cihazların tanımına yakından uyuyor. Daha hafif ve kolay taşınabilir bir bilgisayar, uzun pil ömrü, daha fazla yetenek, artırılan seçenekler.

Bahsettiğimiz özellikler, ne kadar gelişirse ve bu özelliklere sahip olan cihazların fiyatları ne kadar uygun olursa, teknoloji tutkunları da tercihlerini mobilden yana kullanıyorlar.

Reklam

Hayaller yıkıldı

Bu eğilime ortak olmak isteyen Intel, Ultrabook adıyla piyasaya sürülen cihazlarda kullandığı işlemcilere o kadar güvendi ki, iddialı bir çalışma başlattı. Kısa sürede pazarın yarısından fazlasını ele geçireceğini düşünen şirket, son çeyreğe girmekte olduğumuz bu dönemde de hedefine ulaşmış değil.

Ultrabooklar satışlarında son durum.

Süreçler gözden geçirildiğinde, bu sapmanın en büyük nedeninin fiyat olduğu ortaya çıkıyor. Intel’in bahsettiği mobil deneyimi gerçek anlamda sunan cihazların fiyatı 2.000 TL’nin üzerinde hatta bazıları 3.000 TL sınırını da geçiyor. Oysa Intel, bu sınıf dizüstü bilgisayarlarla ilgili ilk açıklamasını yaptığında 1.000 Dolar’ı geçmeyen ürünleri anlatmıştı.

Fiyat konusunda belki de firma, uzak doğuda yaşanan sel felaketinin disk fiyatlarına etki ettiği gerçeğinin arkasına saklanabilir, ancak selden zarar gören disk üreticisi firmalar afet öncesi üretim kapasitesine çoktan döndüler.

Fiyatlar yüksek, kapasite sınırlı

3.000 TL’ye yakın bir fiyatı bu cihazlar için harcamaya karar veren kullanıcıların aklında bir de disk kapasitesi sorunu var. Cihazların performanslı çalışması, hızlı açılması ve az güç tüketmesi için bütün sır, işlemcilerde değil. Başarının en büyük hissedarlarından biri de SSD’ler. Ancak, bu bileşenin fiyatının pahalı olması ve kapasitesinin düşük olması, gerçek anlamda mobil deneyimi yaşamak isteyenlere sıkıntı çıkarabiliyor.

Şu sıralar kimse 256 GB ile sınırlı kalmak istemiyor. Intel, sabit disklerde veri tutmak yerine bulut bilişimi adres gösterirse, bu sefer de Türkiye’deki internet altyapısından bihaber olduğu ortaya çıkacak gibi görünüyor. 1 Megabit upload hızı ile hangi bulut hizmetinden tam anlamıyla faydalanabiliriz ki?

:: Ultrabook konsepti hakkında ne düşünüyorsunuz?

 

41 Yorum

  1. 1megabit upload hızı demişsiniz de hangisi veriyor onu. Süperonline 10 megabit veriyor vermesine de ona da akk uyguluyor.

  2. Cok dogru bi yazi olmus .. Ama 1000 dolara satilirsa cihazlar sektorun yarisini kolayca ele gecirirler.. Bi de ultrabook standartlarinin katı olmasi lazim

  3. ucuz olsa almazmiyiz…
    yetmiyor iste butcemiz… mac book zaten zengine hitap ediyor. bize fiyatlari normal diz ustu seviyesine cektikten sonra sunmalilar, bak o zaman kaliyor mu

  4. fakiri düşünen mi var, herkes en çok kaarı nasıl yaparım derdinde,, bekleyin birgün alırım 3 bin tlye bir ultrabook..

  5. hayır yani dizüstü alacaksam sırf daha ince daha hafif diye ultrabook almam. ultrabook parasına hayvan gibi güçlü dizüstü bilgisayarlar var. hiç olmadı mac alırım o paraya.

  6. Fiyatları yüksek kalıyor.Windows 8’i de beklemek lazım diğer taraftan.Bir de insanların tablet merakı başladı şimdi.Sanki bilgisayardan çok iyi bir cihazda.Eğer tabletlere ilgi azalırsa ultrabooklarda satış yapmaya başlayabilir.

  7. Ultrabookların ekran kartını değiştirmeleri gerekmekte intelle olmuyor.En büyük problem bnm gözümde bu!ssd nin 256 gb olması bence handikap değil.usb 3.0 destekli harici diskler ile yedekleme ve alan ihtiyacı giderilebilir.Bulut sistemini ve sunucularını güvenli bulmuyorum!İnternet oratamında kişisel verilerimi tutmak yatak odamı ve çalışma masamı herkese açmak gibi!Kapını kilitle! İYide anhtardeliği denen bir şey var!

  8. Hem performansları zayıf, hem de gereksiz pahalılar. Yarım cm, 1 cm ince olacak diye niye 2 katı para ödeyelimki? Tablet alırım daha iyi.

  9. Ben Asus Zenbook aldım. Kesinlikle mükemmel. Macbook pro veya Macbook Air’ı kesinlikle aratmıyor. Hele Windows 8 gelirse çok başarılı. Ultrabook’u şiddetle tavsiye ederim. Yeni iPad’imden bile soğuttu beni açıkçası. Saygılar.

  10. nexus 7 gibi fiyat performans oranı yüksek ultrabook lar ürettiler de almadık mı?
    her fırsatta tüketiciyi yolmaya çalışıyorlar. ama tüketici artık akıllı.

  11. 1000 TL değerindeki laptopa SSD HDD taktıktan sonra zaten ultrabook platformunun hızına yakın bir hıza erişiliyor. Buradaki tek kilit noktası 300 TL.’ye 128 GB alınabilen SSD’dir. Geri kalan ultrabook özellikleri için (incelik, hafiflik, uzun pil ömrü vs…) 1500 TL fazladan para verecek kadar aptal değil hiç kimse, o nedenle satamıyorlar. Apple taklidi hamleler ile apple fiyat segmentindeki kullanıcıya bal gibi satarız hayalleriyle kurulmuş tezgahlar bunlar. Ürüne bakınca 3000 TL. eder mi etmez mi duruşundan anlar insan. Bu ürünlerde de acaba bu kazığı giydirebilir miyiz duruşu var. Bunu görmemek için kör olmak gerekli. O nedenle maliyeti 1000 TL. bile olmayan bu ürünleri 3 katı fiyatına son kullanıcıya satamazlar ve satamayacaklar.

  12. bir adet almak için en az 2 defa gittim mağazaya ama her ikisinde de vazgeçtim fiyatlar çok uçuk beni geri çeken tek şey fiyat oldu onun haricinde bir sorun yok, ayrıca 256 gb disk normal bir kullanıcının neyine yetmiyor gerçekten merak ettim

  13. Sarj cihazini laptopa entegre etmedikleri surece ortada devrim falan olmaz. Ne kadar ince laptop yaparsan yap, tugla gibi adaptor tasimak zorundaysak ortada devrim yom demektir. Aslinda bugune kadar coktan basit bir teyp kablosu ile laptoplari sarj ediyor olmaliydik!!!

  14. Türkiye’de çoğu kişi dizüstü bilgisayarını çok fazla mobil olarak kullanmıyor.En fazla işten eve evden işe-o da az bir kesim-.
    Durum böyle olunca insanlar o paraya ultra hafif ve portable bir dizüstü yerine oyun bilgisayarı diye tabir edilen estetikten çok performans ağırlıklı dizüstüleri tercih etmekte.
    SSD ise çok güzel bir teknoloji ve dediğiniz gibi kapasite kaygısı olmayanlar(benim gibi) dizüstü bilgisayarının HDD’sini SSD’ye terfih ettirmeli en fazla 300 tl vererek.

  15. aynen ilk çıktıklarından beri takip ediyorum ultrabookları ama çıktıklarından beri fiyatları çok yüksek düşer diye kaç aydır bakıyorum bazı yeni çıkanlar ilk çıkanlar bile pahalı nedense böyle devam ederlerse son çeyrekte dahi hüsran ugramaya devam ederler..

  16. Bu kadar para intel hd4000 grafik karti olan bir diz ustune verilmez. ince olmus kalin olmus fark etmez. o parayi hak etmesi icin ince oldugu kadar guclu bir dedicated grafik kartinin da olmasi lazim. o yuzden bende balon oldugunun kanatindeyim.

  17. Şimdi yeni Microsoft Surface falan çıkacak bu Ultrabook için tasarladıkları işlemcileri muhtemelen yeni Windows 8 tabletlerde falan kullanırlar gibime geliyor. Ultrabook balon oldu tabi haliyle. Ultrabook’un yerine çoğu kişi Windows 8 tablet-ultrabook karışımı cihazları tercih edecektir.

  18. neredeyse netbook kadar küçük bir ekranda 1600×900 çözünürlük çok fazla bence. (asus ux-31e) biraz daha az olsa fena olmazdı.

    ayrıca o kadar para verip de cd-rom’ u bile olmayan bir bilgisayar almak pek mantıkı gelmiyor bana tabii fiyatlarının da çok uçuk olması az satılmasının sebepleri arasında.

  19. Tabletler çıktıktan sonra o kadar para vermek bana pek mantıklı gelmiyor. Rahatlığı kasa ile kıyaslanamaz, kasalar çok daha rahat ve tabletler çok daha kullanışlı. Son kullacı cihazı için oldukça pahalı.

  20. Intel ultrabooklarini donanim+fiyat dengesine gore satarsa tutmamak bir yana notebook veya desktop pc den daha fazla bile satilir.Pc ultrabooka yenilecek,bunun baska yolu yok,masa ustu pc yakin zamanda bitebilir ama tasinabilir platformlar bitmeyip yerini tamamen ultrabook gibi yeni nesil tasinabilir bilgisayarlara birakacak,ssd gibi daha kucuk alan isgal eden donanimlar ciktigi surece ultrabook olacak megabook.Fiyatlar da her teknolojide oldugu gibi son kullanicinin alabilecegi bir fiyattan satilacak,

  21. ben 750 gb diskimi sallantıdan gidicek korkusu yüzünden 240 gb ssd ye çevirdim ikiye böldüm gidipte dünyanın parasını verip ultrabook alacak kadar zengin değilim intelin pazarlama departmanı ve satış departmanı sanırım intelin sahiplerinin oğlu baba parası yedikleri için paranın nasıl kazanıldığı hakkında en ufak bilgileri yok
    neo…

  22. Süreçler gözden geçirildiğinde, bu sapmanın en büyük nedeninin fiyat olduğu ortaya çıkıyor. Intel’in bahsettiği mobil deneyimi gerçek anlamda sunan cihazların fiyatı 2.000 TL’nin üzerinde hatta bazıları 3.000 TL sınırını da geçiyor. Oysa Intel, bu sınıf dizüstü bilgisayarlarla ilgili ilk açıklamasını yaptığında 1.000 Dolar’ı geçmeyen ürünleri anlatmıştı.

    bugün 900 dolar kaç para yapıyor yazar bey haberiniz var mı ?

  23. intel yine kendini şişirmiş,, ama bu ince kasa ona fazla dar gelmiş anlaşılan :))) 2500 tl parayı, bilgisayar için ayırmış olsam, gider apple alırım.. taşınabilir ince hafif diz üstü 13 inç geçmemeli fiyatıda rakip olmak istiyorsa,, max 2000 tl olmalı,, 10 kullanıcıdan 8’ide oyun ister,, sen hd4000 ile bunu sağlamayamassın,, yetmez.. Trinity apularla seçenek oluşturmalı firmalar,, daha iyi grafik çözümü sunacaktır,,

  24. yaklaşık 6 aydır kullanıyorum memnunum fakat sistemle sabit kalan düşük boyutta ssd onun dışında slim harddisk kullanılmış.sadece ssd yapmayı düşünüyorum fakat araştırmalarımda ultrabook lar için ssd harddisk bulamadım nasıl temin edilir bunu bilgisayar servisleride bilmiyor nasıl iş anlayamadım.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version